Jednoduchá tvarohová štola: Voní máslem, rozinkami a rumem a podle názorného videa ji zvládne připravit každý
28. 11. 2022 Vaření
Klasická štola se připravuje z kynutého těsta. Tvarohová štola je také plná sušeného ovoce, nemusíte ji ale nechávat odležet. Proto ji můžete připravit kdykoliv, je vláčná a výborná. Využijte naše tipy.
Kdy péct tvarohovou štolu
Kynutou štolu je třeba chystat alespoň tři-čtyři týdny předem, aby se rozležela a byla vláčná. Tvarohovou štolu ale můžete péct na poslední chvíli. Její příprava není komplikovaná a a zvládne ji každý. Štola se do světa dostala z Německa a jako taková je známá už od 14. století. Nejznámější variantou je drážďanská štola, která je dokonce chráněna ochrannou známkou. Štola původně měla připomínat Ježíška zabaleného v peřince jako symbol Vánoc. Na rozdíl od vánočky je hutná a má na povrchu krustičku z másla a cukru. Díky tomu se dá, nakrájená na plátky, podávta také místo cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět v tvarohové štole
Základem je samozřejmě tvaroh, využít můžete měkký i tučný. Většinou se používá hladká, někdy ale i polohrubá mouka. Kromě vajec by nemělo chybět máslo. Nadýchanosti docílíte kypřicím práškem. Budete také potřebovat rozinky předem naložené v rumu (dejte je do hrnku, zalijte rumem, aby byly ponořené a nechte je tak alespoň hodinu, lépe přes noc), kandované ovoce a kůru z citronu, a ořechy. Většinou se využívají vlašské ořechy či mandle.
Někdy se dovnitř štoly ještě dávají kousky nebo váleček marcipánu. V tom případě z těsta vyválejte obdélník a do jeho středu dejte váleček z marcipánu. Jednou delší stranou zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch. Výsledek bude vypadat jako vlna. Po upečení nesmí na povrchu štoly chybět pověstná vrstva másla a moučkového cukru.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit tvarohovou štolu
Na přípravu tvarohové štoly si přichystejte: 500 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 150 g másla, 150 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkové esence nebo 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 100 g rozinek a rum na jejich naložení, 50 g směs opražených oříšků a kandované citrusové kůry, máslo na potření a moučkový cukr na posyp.
Jak na to? Den předem namočte rozinky do rumu. Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odvažte mouku, přidejte máslo a další suroviny, oříšky a rozinky vložte nakonec. Zpracujete do těsta a přendejte ho na vál. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rukama těsto roztáhněte na délku plechu a aby bylo vysoké zhruba 3 cm. Jeden konec těsta přehněte (vznikne vlna, jako bylo popisováno u použití marcipánu) a přeneste na plech. Těsto potřete máslem a dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 150 °C.
Během pečení zhruba třikrát těsto potřete máslem. Stav upečení zkontrolujte špejlí. Pokud vyjde čistá, vyndejte štolu z trouby. Hned ji znovu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem s vanilkou. Navrchu by měla být silnější vrstvička. Případně ji potřete ještě jednou a znovu posypte moučkovým cukrem.
Mezi velmi oblíbené recepty patří vánoční tvarohová štola Pavlíny Berzsiové. Známá cukrářka používá, kromě citronové kůry i citronovou šťávu a z těsta vyválí asi 3cm plát, který roluje do rolády, ale nedoroluje až do konce.
Jak uchovávat tvarohovou štolu
Kynutá štóla potřebuje rozležet, tvarohovou můžete sníst hned, ale prospěje jí den-dva uležení, a krojit ji je lepší až pak. Vychladlou ji zabalte do v alobalu a uložte třeba do spíže nebo na balkon. Vydrží zhruba dva až tři týdny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Sladká tečka po štědrovečerní večeři: Dáte přednost muzice, cukroví nebo štrúdlu?
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol