Jak poznat zralý a nezkažený ananas? Kondici prozradí listy i vůně. Skladování doma pak pomůže trik s ananasovou šťávou
30. 11. 2022 Vaření
Ananas z plechovky je sice snazší na přípravu, ale čerstvý plod má více výhod. Nevíte, jak poznat zralost ananasu? Máme tipy, jak si poradit a jak toto ovoce využít.
Proč sáhnout po čerstvém ananasu
Čerstvý ananas je výborný a zdravý. Kromě řady vitamínů (A, B a C) obsahuje i minerály (železo, vápník a draslík) a vodu, která příjemně osvěží. Kromě toho je plný vlákniny. Ta se postará o dobrou funkci střev. Dobře vyzrálý ananas naláká svou typickou vůní a jedinečnou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat zralý ananas
Když si chcete pořídit domů správně zralý kus, myslete na to, že doma „nedojde“. Ananas zráním mění barvu plodu ze zelené na žlutou. Když je utržený, dozrávat přestává. Nezralý ananas je kyselý a ani s výživnými látkami to není nejlepší.
Listy ananasu
Na první pohled si všimnete listů ananasu. Měly by vypadat svěže a zdravě, to naznačuje čerstvost. Neměly by na nich být skvrny. Dalším trikem, jak zjistit dostatečnou zralost, je jemně zatáhnout za horní středové listy. Měly by se dát vytáhnout, ale musí klást jemný odpor. Pokud musíte vyvinout velkou sílu, nejspíš bude ananas nezralý. Pokud listy naopak samy odpadávají, nebo jdou vytáhnout úplně lehce, ananas se začíná kazit nebo už je zkažený.
Barva plodu
Plod mívá zelenožlutý odstín, což může znamenat plnou zralost. Zajímavé je, že někdy mohou být zelené ananasy zralé. Co dalšího tedy sledovat?
Pevnost plodu
Jako u jiných druhů ovoce může také struktura obalu prozradit, jestli je zralý. Zralý ananas by měl mít pevnou kůru. Zároveň by měla při zmáčknutí mírně povolovat. Když ananas zmáčknete a bude úplně pevný, nejspíš nebude zralý. Pokud by nakopak kůra byla velmi měkká, vypovídá to o přezrálosti ovoce.
Vůně plodu
Přičichněte si ke spodní části ovoce. Vůně ananasu je příjemná a svěží. Jestliže nevoní, může to znamenat, že plod není úplně zralý. Štiplavý nebo hořký zápach často zase naznačuje přezrálost.
Váha ananasu
Také váha plodu může leccos naznačit. Hledejte ananas, který je těžší než vypadá. To většinou znamená, že je zralejší, sladší a šťavnatější.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat ananas
Po nákupu se doporučuje plod nechat jeden až dva dny při pokojové teplotě. Nezíská větší sladkost, ale napomůže změknutí a větší šťavnatosti. Zralé ananasy se rychle kazí, proto jejich stav hlídejte. Po dvou dnech ovoce spotřebujte, nebo dejte do plastového sáčku a skladujte v chladu (i chladničce) tři až pět dnů. Pokud ananas naporcujete, dejte ho do ledničky ve vzduchotěsné dóze. Když dáte do nádoby malé množství tekutiny ananasové šťávy, vydrží ananas v této podobě o trošku déle a bude stále chutnat skvěle.
Dá se ananas mrazit?
Ananas můžete zmrazit. Nezmění příliš konzistenci, ale o co přijdete, je jeho typická vůně a chuť. Jak na to? Zralý ananas oloupejte, dužinu rozkrájejte na tvary dle potřeby. Můžete ho zmrazit samotný, ale i prosypaný cukrem. Jinou variantou je, když dužinu rozmixujete a případně přisladíte. Naplňte směs do tvořítek na led a zmrazte. V této podobě vydrží v mrazáku zhruba rok.
Zdroje informací:
https://sever.rozhlas.cz
https://www.healthline.com
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.wikihow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralý lilek? Správně zralý je chutný, ale přezrálý má nízkou kvalitu
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Co dobrého připravit z ananasu? Toto tropické ovoce si můžete vypěstovat doma v květináči