Jak na kokosky, které jsou hned měkké: Cukrářka Andrea z Hliněné bašty nám poskytla svůj léty prověřený recept
15. 12. 2022 Vaření
Restauraci Hliněná bašta provozuje Hynek Vávra, její majitel a zároveň šéfkuchař už 25 let. A za tu dobu je mu pravou "sladkou" rukou jeho žena Andrea, která zde vyrábí špičkové dezerty i cukroví. Nám Andrea poskytla recept na své vyhlášené tvarohové kokosky!
Cukroví, jaké svět neviděl
Ačkoliv letos cukroví péct na objednávku kvůli vyšším cenám surovin Andrea nechtěla, nakonec se nechala přemluvit. V následujících dnech si tak ti šťastnější, kteří si stihli včas objednat, mohou vyzvedávat své naplněné krabičky. Ale ani my ostatní nemusíme zoufat. Andrea totiž čtenářům Toprecpetů poskytla svůj léty prověřený a velmi úspěšný recept na tvarohové kokosky.
Jak píše Pavel Toufar ve své knížce Vánoce, kokosové cukroví patří k těm, které se peče první adventní neděli. To pořád platí, ale za předpokladu, že máte původní receptury. Andrea jako zkušená cukrářka, která absolvovala desítky školení a kurzů, si už po 25 letech pečení může dovolit vymýšlet recepty vlastní. A tak je to i s těmito kokoskami, do kterých přidala tvaroh, jenž cukroví zajistí více bílkovinn, ale také žádanou vláčnost. Pro Toprecepty.cz k tomu Andrea říká: "Vzhledem k tomu, že mám ráda tvaroh ve všech slaných i sladkých formách, tak jsem zkusila vylepšit a zjemnit klasické kokosky. Výsledek byl nad míru lahodný a jemná chuť tvarohu podtrhla vůni a chuť kokosu. Tento recept mě baví, protože chutný výsledek je vždy zaručen."
Mohlo by vás zajímat
Andreiny tvarohové kokosky
Na těsto budete potřebovat: 4 bílky, 200 g jemně nastrouhaného kokosu, 150 g cukru krupice, 70 g měkkého tvarohu z vaničky a vanilkový cukr. Jak na to? Bílky ušlehejte do polotuha. Přisypte cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec metlou opatrně zašlehejte tvaroh a kokos. Na plech vyložený pečícím papírem pokládejte malé hromádky, použijte na to malou lžičku. Plech vložte do rozpálené trouby na 150 stupňů. Pečte dozlatova cca 15 minut dle velikosti kokosek. Vychladlé můžete zespodu namočit do rozehřáté čokolády.
Náš tip: Máte-li rádi kokos, připravte si třeba i tyhle rychlé kokosové kuličky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů