Lyonský salám a legendární Junior: Téměř stejná uzenina, jen jiné jméno. Vychutnat si ji můžete třeba ve vynikajícím salátu
23. 3. 2023 Vaření
Znáte lyonský salám? Tato měkká, růžová uzenina jemné struktury na první pohled trochu připomíná legendární Junior. Tento salám je tak trochu světoběžník, ačkoli jeho pojmenování odkazuje k Francii, je znám i pod německým názvem a nejblíž má k vyhlášené italské uzenině mortadelle.
Salám z Lyonu nebo Bologni?
Na lyonský salám jste určitě v obchodě už někdy narazili. Tento měkký salám bývá označován jako salám boloňského typu. Tam se řadí různé podobné salámy vyznačující se na řezu hladkou strukturou. Zatímco o boloňském salámu se říká, že pochází z italského města Bologna, ten lyonský salám má prý zase kořeny ve francouzském Lyonu, odkud je údajně recept na oblíbenou uzeninu. Ve Francii se jí ale neříká lyonská, ale cervelas. A aby těch zmatků nebylo málo, název Lyoner Fleischwurst se zase používá v Německu.
Jde však o podobné salámy, které byly pravděpodobně inspirovány známým italským salámem mortadella, jenž pochází právě z italské Bologni. A stejně jako do mortadely se i do lyonského salámu občas dávají zelené pistácie nebo kousky papriky či žampionů, které po rozkrojení vytvářejí v salámu barevnou mozaiku. Opomenout v tomto případě nelze ani legendární český salám Junior, který v minulosti býval oblíbenou pochoutkou studentů, neboť byl levný.
Mohlo by vás zajímat
Jemný masný výrobek
Lyonský salám se většinou připravuje většinou z vepřového masa, jehož bývá v salámu 80-84 %. Maso pak doplňuje sádlo a koření, jako je pepř, muškátový oříšek, nové koření, koriandr, česnek nebo zázvor. Díky tomu má salám jemně slanou a kořeněnou chuť.
V některých salámech tohoto typu je kromě vepřového i hovězí. Maso se obvykle mele hodně najemno, pak se dává do hovězího nebo umělé střívka, nechá vychladnout, spaří horkou vodou a nakonec se krátce vyudí zatepla. Výsledkem je tepelně opracovaný masný výrobek pružné a soudržné konzistence, který trochu připomíná jemné párky nebo špekáčky, jen má větší průměr.
Lyonský salám na chlebíčky i do salátu
Oblíbenou uzeninu si vychutnáte v teplé i studené podobě, což doporučuje pro Toprecepty.cz i Petr Korejs z rodinné společnosti LE & CO, která se výrobou uzenin zabývá již od 90. let minulého století. „Lyonský salám patří do kategorie měkkých (mělněných) salámů a vyznačuje se hladkou strukturou a typickou chutí po použitém koření. Stejně jako ostatní měkké salámy je jej možné použít pro přímou konzumaci i pro další použití v kuchyni. Kupříkladu pro výrobu chlebíčků, salátů i pro použití v teplé kuchyni.“
Můžete jím zkrátka obložit toasty, chléb nebo housky. Salám se ovšem dá i tepelně upravovat. Ve Francii mají třeba v oblibě specialitu zvanou cervelas chaud à la beaujolaise, což je Lyoner dušený v troubě na šalotce v červeném víně Beaujolais, který se podává s bramborami nebo s čočkou. V Německu tento salám zase rádi přidávají do různých vydatných salátů.
Připravit se z něj můžete třeba vyhlášený Wurstsalat podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 300 g lyonského salámu, 200 g ementálu, 100 g nakládaných okurek, ředkvičky nakrájené na plátky na ozdobu a 2 cibule. Na zálivku si připravte: 3 lžíce octa, 3 lžíce vody, 4 lžíce oleje, 1 lžičku soli a ¼ lžičky bílého pepře.
- Klobásu nakrájejte nejprve na plátky a poté na jemné proužky. Také sýr a okurky nakrájejte na proužky a cibuli na tenká kolečka. Vše společně s ředkvičkami dejte do mísy.
- Z octa, vody, oleje, soli a pepře vyšlehejte zálivku a zalijte jí suroviny v míse. Nechte asi 1 hodinu marinovat v chladu a podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.
Zdroje informací:
Fletcherová, N.: Klobásy, párky a salámy
Chefkoch.de
Le-co.cz
Cz-test.cz
Masovnorme.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Křupavá pivní sláma. Hranolky z chleba jsou vynikající levnou a rychlou chuťovkou a báječné jsou nejen k pivu
Honí vás vždy večer u televize mlsná na nějaké… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více