Šéfkuchař Vráťa z Dock House radí, jak na dokonalou svíčkovou: Cibuli opečte hodně dohněda, pak bude chuť skvělá
26. 4. 2023 Vaření
Pražská restaurace Dock House zabodovala ve 4. díle Pohlreichova souboje restaurací a dostala se až do semifinále. Byli jsme se tam podívat a nechali si od šéfkuchaře Vráti říct, jak dělá svoji vyhlášenou svíčkovou s karlovarským knedlíkem. Inspirujte se!
Nejlepší steaky a vlastní zrárna
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, Dock House se pyšní tím, že má široko daleko nejlepší steaky. Špičkové hovězí maso, dovezené z Ameriky, si zde sami nechávají zrát, dle druhu zhruba 20-40 dní. Díky tomuto procesu maso zkřehne, je jemnější a má plnou, výraznou chuť. Steaky zde připravené jsou tedy jako "zákusek". A podobně lahodná je i svíčková omáčka od šéfkuchaře Vráti, který se s námi podělil o recept.
Mohlo by vás zajímat
Recept na svíčkovou od šéfkuchaře
Přesné poměry surovin Vráťa z hlavy nevěděl, ale zato přesný postup ano. Co je podle něj potřeba udělat, aby byla svíčková "jak víno"?
- Vezměte si hovězí loupanou plec a v rozehřáté pánvi ji zprudka osmahněte ze všech stran, neboli "zatáhněte". Maso vyjměte.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nadrobno nakrájenou cibuli a opečte hodně dotmava.
- Přidejte mrkev a celer, také nakrájené na kostičky, a cukr a divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř). Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte lžíci plnotučné hořčice a trochu octa. Přidejte zpět maso, zalijte vývarem a duste pod poklicí asi 3 hodiny.
- Poté maso vyjměte, koření odstraňte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Ničím nezahušťujte! Přidejte 31% smetanu a máslo, dochuťte solí, octem a citronem. Výsledná chuť omáčky musí být sladko-slano-kyselá ve stejném poměru.
- Podávejte s karlovarským knedlíkem, kolečkem citronu, masem a brusinkami. V Dock House ke svíčkové servírují ještě vlastní citronový olej.
Náš tip: Karlovarský knedlík k omáčce si připravte podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká