Španělské ptáčky z vepřové kýty jsou křehčí než klasické z hovězího masa a báječně šťavnaté. Hotové jsou za pouhou hodinu
23. 5. 2023 Vaření
Španělský ptáček je oblíbená česká klasika, která se připravuje z hovězího masa. A protože je tento pokrm časové náročný, můžeme ho zrychlit tím, že místo hovězího použijeme vepřové maso.
Kde se vzal španělský ptáček
Česká kuchyně je plná zajímavostí. Španělský ptáček, nemá se Španělskem téměř nic společného. Název totiž získaly závitky nejspíš díky císařovně Marii, matce Rudolfa II. Byla totiž Španělka a přivezla si s sebou i personál do kuchyně. Španělští kuchaři připravovali i zavinuté plátky masa s náplní, a protože připomínaly oškubaného ptáka, název je jasný.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou španělské ptáčky
Jde o plátky masa pomazané hořčicí, proložené vajíčkem, slaninou, cibulí, okurkou. Toto jídlo je výborné, ale trochu časově náročné. Připravit si ho můžeme ale rychleji a pochutnáme si úplně stejně. A co k němu podávat? Nejlepší je s rýží.
Co patří do španělských ptáčků?
Základem je dobré maso. Jaké maso použít na španělské ptáčky? Jak už jsme zmínili, hodí se nejen hovězí (hovězí kýta, roštěná), sáhnout můžeme i po vepřovém masu. V tom případě využijeme vepřovou kýtu. Použijeme sůl, pepř a hořčici. Hodí se jak klasická plnotučná, pikantnost dodá dijonská. Dále potřebujeme uvařené vejce, cibuli, kyselou okurku, slaninu a někdo přidává si salám (měkký či pikantní suchý).
Jak upevnit španělské ptáčky
Závitky je potřeba upevnit, aby se během přípravy nerozmotaly. Používáme k tomu nitě, které obtočíme kolem zavinutého kusu masa a zavážeme. Druhou možností je zpevnit španělského ptáčka pomocí několika párátek.
Jak dlouho se dělá španělský ptáček?
Záleží, jaké maso použijeme. Klasická verze s hovězím připravovaném pomalu na sporáku, nebo v troubě při 160 °C, trvá asi dvě hodiny. Verzi s vepřovým budeme mít za stejných podmínek hotovou o polovinu času dříve, tedy zhruba za hodinu.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit španělské ptáčky z vepřového
Na španělské ptáčky z vepřového budete potřebovat: 4 plátky vepřové kýty, 4 proužky slaniny, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibuli, 2 kyselé okurky, pikantní suchý salám (volitelné), hořčici, pepř a sůl. Na omáčku si připravte: 2 lžíce sádla, 1 větší cibuli, špek, 1,2 l vývaru (nebo vody), 1 lžíci hořčice, 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku.
Jak na to? Uvařte vejce natvrdo. Maso rozklepejte, opepřete, osolte a z jedné strany potřete hořčicí. Uvařené vejce oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny, stejně tak okurky. Slaninu nakrájejte na hranoly. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud budete využívat salám, nakrájejte ho na hranoly.
Na maso dejte doprostřed vejce, slaninu, okurku, cibuli, případně salám a plátek zarolujte. Upevněte nití nebo párátky. Na omáčku nejdříve očistěte cibuli, a pak ji nakrájejte nadrobno. Také špek nakrájejte nadrobno.
Připravte si větší hrnec a nechte v něm rozehřát sádlo. Pak přidejte cibuli a špek a nechte je zpěnit. Pak hned do hrnce dejte ptáčky, lehce je osmažte. Maso se zatáhne. Poté ho zalijte tekutinou tak, aby sahala do poloviny ptáčků. Přidejte hořčici a nechte něco přes půl hodiny vařit. Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku. Pak vyndejte ptáčky, přidejte jíšku, dobře promíchejte a omáčku chvíli povařte. Omáčku rozmixujte do hladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud se vám bude zdát málo kyselá, můžete přikápnout trochu láku z okurek.
Hotové ptáčky zbavte nití nebo párátek a dejte je znovu do omáčky, aby se prohřály.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Chyby při úpravě španělských ptáčků: Jak připravit výborný český pokrm
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemská omáčka s vepřovým masem: Pro typickou sladkokyselou chuť kromě okurek potřebujete ještě jednu ingredienci
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Komentáře
23. 5. 2023 19:05
www.google.com