Cuketové zelí s osmaženou cibulkou a dochucené octem a kmínem chutná jako to pravé. Navíc využijete i přerostlé cukety
26. 7. 2023 Vaření
Máte rádi moravské zelí a ke kachně nebo k vepřovým výpečkům si ho dáte raději než to kysané? V cuketové sezoně si tuto sladší, moukou zahuštěnou zeleninovou přílohu můžete snadno udělat z cuket. Chutná báječně, nemusíte nic krouhat a aspoň budete mít další možnost, jak naložit s cuketovou úrodou.
Cuketa - univerzální zelenina
Snad žádná jiná zelenina nepatří k létu tak jako cukety, hlavně tehdy, když jich je dostatek a lidé přemýšlí, jak ještě je zpracovat. V tu chvíli se rozpoutá téměř cuketové šílenství a všichni vyhledávají, do čeho ještě je možné cukety přidat. Naštěstí to není tak složité, neboť cukety jsou báječným druhem zeleniny, který má široké možnosti využití – od salátů, grilovaných či zapékaných zeleninových pokrmů až po sladké koláče. Nejsou totiž tak chuťově výrazně, takže se dají párovat s mnoha ingrediencemi. Navíc se dají využít i jako lehké a dietní zahušťovadlo do mnoha omáček nebo polévek, v nichž vám nahradí jíšku.
Mohlo by vás zajímat
Rychlá příprava
Pokud cukety dorostou do větších velikostí, nejsou již tak vhodné na grilování a zapékání, lepší je nastrouhat a nějak zpracovat v této formě. Jednou z možností je právě cuketové zelí. Tuto vynikající přílohu můžete servírovat jako klasické zelí k různým pečeným masům, ale třeba i k opečeným uzeninám. Její předností pak je, že je mnohem rychleji hotová než normální zelí, pokud je připravujete z hlávek. Ty se totiž musejí krouhat, což je trochu náročnější než jen nastrouhání cukety na obyčejném struhadle. Navíc cuketu uvaříte mnohem rychleji než hlávkové zelí, které je třeba dusit delší dobu, aby změkly i silnější části.
Jak se dělá zelí z cukety?
Cuketové zelí se připravuje jako zahuštěné moravské zelí, pro něž je typická jemnější a nasládlá chuť. Díky mouce je také vydatnější a má i jinou kašovitější konzistenci, což je už na první pohled odlišuje od dušeného kysaného zelí. Pokud toto zelí připravujete z cuket, je třeba si dát pozor na dobu přípravy, abyste zelí nepřevařili a nebylo uvařené až příliš. Máte-li hodně velkou cuketu, je nutné nejprve odstranit větší semínka uvnitř.
Případně můžete i oloupat zelenou slupku, aby bylo zelí krásně bílé a víc připomínalo to klasické. Ještě než se pustíte do přípravy zelí, nesmíte zapomenout ještě na jeden krok. Nastrouhanou cuketu je třeba nechat tzv. vypotit, abyste z ní odstranili přebytečnou vodu. Nastrouhanou cuketu jen stačí posypat solí, nechat chvíli odpočívat v cedníku a pak odpařenou tekutinu vymačkat.
Mohlo by vás zajímat
Dochucení cuketového zelí
Vaření samotného zelí je už velmi snadné a probíhá stejně jako u toho moravského. Pro výraznější chuť je nutné nejprve podusit na tuku najemno nakrájenou cibulku. Pokud máte zelí v plánu podávat k vepřu a knedlu, je ideální cibulku osmažit na sádle. Na cibulku pak nasypejte mouku a lehce ji osmahněte, ne však úplně dotmava. Pak už stačí jen přidat nastrouhanou cuketu a kmín, aby zelí chutnalo jako to klasické. Cuketu nakonec krátce poduste doměkka, dávejte si však pozor, aby se nerozvařila. Vařte ji maximálně 5 minut. Hotové cuketové zelí dochuťte octem nebo citronovou šťávou. Máte-li rádi zelí sladší, můžete případně přidat i trochu cukru.
Mohlo by vás zajímat
Jak naložit cuketové zelí?
Pokud vám cuketové zelí zachutnalo, můžete si je zavařit, abyste si je pak mohli dopřát kdykoliv během roku. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 kg cukety, 6 cibulí, ½ l octa, 500 g cukru, 50 g soli a 2 lžíce kmínu.
- Cibuli nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, případně oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ocet, cukr, sůl a kmín.
- Vše zamíchejte a nechte asi 30 minut odležet. Hotovou směs napěchujte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a zavařujte cca 30 minut při 85 °C.
Náš tip: Dušené cuketové zelí si můžete uvařit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketový prívarok voní koprem a česnekem a chutná podobně jako fazolky nakyselo. Levný letní oběd je navíc na přípravu velice snadný
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky