Vyhazovat slupky od ovoce a zeleniny může být chyba. Banánová bělí zuby, bramborová zrychluje metabolismus a melounová čistí pleť
23. 8. 2023 Ostatní
Zelenina a ovoce patří do jídelníčku každého, komu záleží na jeho dobrém zdraví a kondici. Málokdo si ovšem uvědomuje, že se nechtěně zbavuje důležitých živin jen kvůli tomu, že odstraní slupku. Někdy ji přitom můžeme sníst, jindy použít jiným způsobem.
Strach z pesticidů
Zbavování se slupek z ovoce a zeleniny poslední dobou pramení převážně z obavy o zdraví. Množství pesticidů, které na plodinách zůstává, je totiž standardnímu konzumentovi skryto, a proto je pro něj nejbezpečnější cestou si ovoce či zeleninu oloupat. Ti „odvážnější“ zvolí pouze důkladné omytí, třeba za pomoci kartáčku. A dělají tak podle serveru Healthline dobře.
Mohlo by vás zajímat
Zázračný meloun a kiwi
Slupky jsou totiž plné živin, mnohdy jich dokonce obsahují víc než samotné ovoce či zelenina. To je případ vodního melounu či kiwi. Ta první obsahuje zinek, draslík, hořčík, antioxidanty a vitaminy A a C. Když si tedy pomocí odšťavňovače vytvoříte melounovou šťávu, máte jistotu, že prospějete svému zdraví. Slupka z kiwi je zase výborným zdrojem vlákniny, vitaminu E a kyseliny listové.
Jablko zásadně neloupané
Jablko se slupkou podle odborníků obsahuje až třikrát více vitaminu K, o 1,5 krát více vitaminu A a jednou tolik vitaminu C než loupané jablko. Navíc je tohle populární ovoce bohaté i na železo a vápník, které jsou skvělé pro zuby a kosti.
Bramborová slupka zase přináší organismu více vitaminu C, draslíku, hořčíku a fosforu. Tím podle webu The Indian Express pomáhá zrychlit metabolismus. Protože bramborové slupky působí antibakteriálně, jsou dobré i pro vaši pleť.
Pomeranč na mnoho způsobů
Obdobně působí i pomerančová kůra, jejíž bílou část můžete použít jako peeling k odstranění pupínků či černých teček. Pokud si kůru nastrouháte například do jogurtu nebo ji použijete při pečení, můžete si tím zlepšit zažívání a třeba odstartovat i redukci váhy. Pokud se rozhodnete pomerančovou kůru konzumovat „jen tak“, využijte vždy pouze bílou část a nakrájejte si ji na malé kousky, které budete později žvýkat.
Čaj na bolesti a bělení zubů
Cibulové slupky nemusejí sloužit pouze k obarvení vajec na Velikonoce nebo jako hnojivo na okurky. Blahodárné účinky mají i na lidský organismus. Například čaj ze slupek této zeleniny pomáhá při nachlazení a ulevuje od bolesti svalů.
Na živiny a sacharidy jsou zase bohaté slupky od banánů. Obsahují totiž vitaminy B6, B12, hořčík, draslík a protizánětlivé látky. Ty mohou pomoci při diabetu a snižují cholesterol. Údajně se dají použít i na bělení zubů. Stačit by měla pětiminutová „masáž“ zubů vnitřní stranou banánové slupky. Vždy je ovšem důležité používat pouze tu čerstvou, jinak může naopak uškodit.
Okurka, mrkev a vitamin A
Nesmí chybět ani osvědčená salátová okurka. Ta totiž kromě vody uvnitř nabízí benefity i ve slupce. Například vitamin K, prospěšný na kosti, nebo vitamin A, kterým zregenerujete váš zrak. Většinu důležitých látek najdete také ve slupce mrkve. Vitamin A a draslík patří mezi ty nejvýznamnější. Je tedy lepší u obou těchto druhů zeleniny věnovat více času jejímu omytí, než odstraňování slupky.
Zdroje informací:
healthline.com - Should You Peel Your Fruits and Vegetables?
indianexpress.com - 10 fruits and vegetable PEELS that are beneficial for overall health
kupi.cz - Jezte banán i se slupkou – je to velice zdravé a snadněji tak zhubnete
Zkuste si hned vyzkoušet naše rady v praxi a podle videoreceptu si udělejte výborný mrkvový salát:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Jak zpracovat pomeranče. Chutné recepty z oblíbeného ovoce, které podpoří zdraví
Přečtěte si Zobrazit více
Přezrálé ovoce lze stále skvěle zužitkovat: Z jahod či pomerančů vyrobíte skvělou zmrzlinu, z banánů osvěžující lízátka
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli