Srnčí hřbet à la retro dezert Metro: Zákusek z třeného těsta s jemným citronovým krémem je vláčný a rozplývá se na jazyku
10. 10. 2023 Vaření
Potřebujete dezert, se kterým se rádi pochlubíte návštěvě? „Metrový“ srnčí hřbet samozřejmě neměří metr, ale jeho název je odvozený od slavného retro dezertu Metro. Dvoubarevný efektní zákusek s vynikajícím krémem krásně vypadá a neméně dobře chutná.
Třené těsto
Díky jednoduchosti přípravy a nenáročnosti na suroviny i pečení si získalo třené těsto velkou oblibu. Připravují se z něj různé dezerty, jako třeba bábovky, řezy, koláče, ale i biskupský chlebíček, a také srnčí hřbety, jako je právě tento „metrový“.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší třené těsto
Aby se třené těsto povedlo, potřebujete správné suroviny. Obvykle se připravuje z polohrubé mouky, cukru, oleje, mléka a vajec.
Aby bylo těsto hebčí, můžeme přidat trochu škrobové moučky. Cukr využíváme krupicový, který se v těstu hezky rozpustí a díky krystalkům je nadlehčenější.
Z vajec používáme samostatně žloutek, který šleháme dohromady s ostatními ingrediencemi. Z bílku připravujeme pevný sníh. Ten se do těsta přidává až nakonec.
Formy s těstem je třeba dát do vyhřáté trouby, kterou otevíráme až na konci předpokládaného pečení, což je v tomto případě zhruba půlhodina.
Krém na srnčí hřbety
Také náplň hraje roli. V níže uvedeném receptu má citronovou příchuť. Zde je použita moučná kaše. Příprava spočívá ve svaření vody a mouky. Komu by v chuti vadila, může zvolit pudinkový krém.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Příprava „metrového“ srnčího hřbetu
Na těsto budete potřebovat: 5 vajec, 300 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 150 ml mléka a 2 lžíce kakaa. Na krém potřebujete: 2 lžíce hrubé mouky, ½ litru teplého mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, tuk na vymazání forem a mouka na vysypání forem.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte 2 formy na srnčí hřbet a vysypte je moukou. Rozklepněte vejce, žloutek dejte do mísy a bílek vyklepněte do jiné nádoby. Bílek ušlehejte bílek do pevného sněhu.
Žloutky šlehejte mixérem za postupného přidávání cukru, oleje, mléka, a mouky s kypřicím práškem. Nakonec přidejte sníh. Polovinu těsta nalijte do jedné z forem. Zbylou část doplňte o prosáté kakao a dobře promíchejte. Nalijte do druhé formy. Obě formy dejte do trouby a pečte asi půl hodiny. Že je hřbet upečený zkontrolujte špejlí. Pokud na ní nezůstane těsto, může z trouby ven.
Formy dejte na podložku, nechte je trochu vystydnout a po chvíli je opatrně vyklopte. Když zcela hřbety zcela vychladnou, rozkrájejte je podle jednotlivých dílků.
Připravte si krém. V hrnci za občasného míchání svařte mouku a mléko na hustou kaši. Nechte vychladnout. Do misky dejte máslo a cukr a utřete je do pěny. Postupně přidávejte moučnou kaši. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.
Střídavě slepujte světlé a tmavé plátky krémem a dávejte je na podnos do tvaru srnčího hřbetu. Krémem namažte také povrch moučníku. Můžete ho ještě dozdobit, hodí se třeba posypat ořechy nebo kokosem. Moučník dejte vychladit, a pak ho nařežte šikmo, aby se zvýraznil vzor.
Náš tip: Z třeného těsta si můžete připravit i vynikající bábovku. Třeba právě podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Opilý Izidor: Slavnostní dezert skvěle chutná i místo cukroví. Nejlepší je přelitý čokoládou a vychlazený, opije vás už jen svou vůní
Desatero rad na téma srnčí hřbet: Vyzkoušejte sladké i slané varianty
Jak na skvělý pudinkový krém? Podle názorného videa ho snadno zvládne i začátečník
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivý krém z moučné kaše využijete při plnění dortů, rolád, řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Retro okénko: Vzpomínáte na Metro dezert? Tahle cukrovinka je k dostání i dnes, ale podle našeho receptu si ji upečete doma
Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující