Finalista MasterChef Česko 2023 Kuba dal recept na skvělou zelňačku a přiznal: Soutěž ovlivnila, co budu na Štědrý den vařit
23. 12. 2023 V kuchyni s VIP
V průběhu letošní řady kuchařské show MasterChef Česko ukázal Jakub Menšík, že umí skvěle vařit, pro mnohé byl dokonce favoritem celé soutěže. Přestože to nakonec nevyšlo, Kuba své kuchařské umění dál chce prezentovat třeba na sociálních sítích a jednou si pořídit svůj vysněný foodtruck. Podávat by v něm mohl třeba perfektní zelňačku, na níž nabídl recept.
Změna ve vánočním menu
I když finále nevyšlo podle Kubových představ, budou jeho Vánoce MasterChefem ovlivněny. „Určitě to tak bude a trochu moje účast v soutěži mít vliv bude,“ přiznal webu Toprecepty.cz rodák z Brna. „Místo podkov budu každopádně dělat kapří hranolky,“ dodal. Ostatní pokrmy ovšem nechá beze změn. „Na bramborový salát nedám dopustit. Jde o rodinný recept, na tom se nic měnit nebude,“ sdělil Kuba.
Mohlo by vás zajímat
Parta se nesejde
Při natáčení pořadu sice vznikla skvělá parta, kterou chválil i jeden z porotců Přemek Forejt, ale na svátky se všichni soutěžící nepotkají. „Vánoční večírek bohužel neplánujeme, ale určitě se potkáme já, Mára, Honzík a Adam. Někam si půjdeme sednout a určitě se staví i proto, že budeme udit,“ vysvětlil Kuba.
Sen se pomalu plní
Přestože nezískal 2,5 milionu, které čekaly na vítěze MasterChef Česko 2023, svůj sen, provozovat foodtruck, si zřejmě brzy splní. „Začali jsme pomalu finišovat, teď jsme dodělali vnitřek. Sice bez elektrorozvodů, ale na těch právě pracuji,“ popsal pro Toprecepty.cz Jakub. „Dodělám elektroinstalaci, vybavíme ho spotřebiči a na jaře bychom chtěli být ready do provozu,“ dodal.
Možná se v Kubově foodtrucku dočkáme i lákavé zelňačky, jejíž přípravu ukázal na svém instagramovém profilu.
Zelňačka s houbami a sušenými švestkami
Na výrobu skvělé polévky podle finalisty MasterChef Česko 2023 Jakuba Menšíka budete potřebovat: 1 l hovězího vývaru, 250 ml smetany na vaření, 1 lžíci a 1 lžičku sádla, 2 červené cibule, 200 g slaniny, 1 klobásu, 500 g kysaného zelí, 2 hrsti sušených hříbků, 2 střední brambory, 5-6 sušených švestek, lžičku sladké papriky, lžičku uzené papriky, 1/2 lžičky chilli, 6-8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, lžičku kmínu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Slaninu, klobásu a sušené švestky nakrájejte na kostičky.
- Oškrábané brambory také nakrájejte na kostičky, v hrnci je propláchněte a dejte je v osolené vodě vařit samostatně.
- Nakrájejte si houby, dejte je do hrnce, zalijte vývarem a nechte zavařit.
- Do dalšího hrnce dejte sádlo, až se rozpustí, přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli a zarestujte ji. Poté přidejte 2/3 slaniny a klobásu. Nechte zarestovat.
- Přidejte sladkou papriku a chilli, švestky a houby i s vývarem, který se při vaření zredukuje.
- Jako další přidejte zelí, bobkový list a nové koření. Vše zalijte vývarem. Dokyselte jablečným octem a přisypte kmín.
- Nezapomínejte kontrolovat brambory, abyste je nepřevařili. Jakmile jsou na zkus, zceďte je.
- Na pánvičku dejte lžičku sádla, zbylou 1/3 slaniny a orestujte. Slaninu vyndejte z pánve, na tuku, který v ní zbyl, orestujte uvařené brambory. Lehce je osolte a zaprašte kmínem.
- Z polévky vyndejte bobkový list a nové koření, přidejte smetanu.
- Opečené brambory si dejte bokem. Nakrájejte si petrželku.
- Servírování je snadné. Do talíře nalijte polévku, zasypte ji opečenými bramborami a slaninou a navrch dejte petrželku.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vytvořit i zelňačku z hlávkového zelí:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více