Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
17. 1. 2024 Vaření
Česnečka by se dala právem označit za jednu nejoblíbenějších hospodských polévek. Kromě česneku a křupavých krutonů v ní nesmí chybět sýr. Ten se v ní krásně rozteče, polévka je díky němu vydatnější a chuť česneku jemnější. Jaký se do ní hodí nejvíc?
Česnečka nejen na kocovinu
Polévka česnečka má pověst dokonalého léku na kocovinu, umí báječně zahřát, když se někde zastavíme po zimní procházce a často si ji vaříme, když máme pocit, že na nás něco leze.
Česnek, jenž je v ní hlavní ingrediencí, si totiž umí poradit s mnoha zdravotními neduhy. Česnečka neboli oukrop už byla tradiční staročeskou polévkou, ovšem v mnohem skromnějším provedení.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit česnečku?
Ta nejobyčejnější česnečka se dělala jen z vody – do talíře se dal česnek utřený se solí a trochou sádla a vše se pak v talíři zalilo horkou vodou. Nakonec se do polévky daly kousky ztvrdlého chleba a někdy pro chuť kmín, pepř nebo pažitka a často také brambory, aby víc zasytila. Současné česnečky se mnohými způsoby vylepšují, a to nejen tím, že se obyčejná voda nahrazuje vývarem.
Do polévky se dává třeba opečená slanina, na kostičky nakrájená šunka, hlavně se však neobejde bez sýra, který chuť polévky příjemně zjemní. Tuto ingredienci česnečka možná trochu odkoukala od vyhlášené francouzské cibulačky, do níž patří slavný švýcarský sýr gruyère, který bývá rovněž základem švýcarské speciality fondue. Jaký sýr se ale hodí do naší české česnečky?
Nejlepší sýr do česnečky
Eidam – používá se do česnečky nejčastěji, ne vždy je to ale úplně nejšťastnější volba. To platí hlavně v případě méně tučného eidamu, tedy tzv. třicítky. Ta totiž tepelnou úpravou tak trochu zgumovatí, téměř se nerozpustí a pak se nepříjemně z polévky táhne. Pokud ale použijete tučnější eidam s 40 % tuku v sušině, výsledek je mnohem lepší. Navíc je tučnější eidam lepší i na chuť.
Gouda – předností tohoto známého nizozemského sýra je vynikající chuť a také vyšší obsah tuku. Díky tomu je sýr příjemně krémový a po zahřátí se krásně rozteče. Do polévky se samozřejmě hodí mladá gouda, starší ročníky sice mají zajímavou pikantní chuť, ale jsou již tvrdší a mají tendenci se drolit. V polévkách se obecně lépe rozpouštějí sýry s vyšší vlhkostí.
Čedar – i tento britský sýr může poměrně dobře doplnit českou česnečku. Má totiž nízký bod tání, takže se dobře rozpouští.
To platí i pro jeho americkou obdobu sýr Monterey Jack. Ten je oproti pikantnějšímu čedaru jemnější, navíc je měkčí a není tak drobivý jako čedar. Po roztavení je tak krémovější. Ne nahádou se v Americe používá na burgery.
Gruyère – nízký bod tání má i tento švýcarský sýr používaný do cibulačky. Vzhledem k tomu, že je poměrně aromatický, do česnečky se tolik nehodí, stejně jako chuťově podobný ementál.
Náš tip: Vynikající česnečku si pak můžete udělat třeba podle tohoto video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tourin – speciální francouzská verze česnekové polévky funguje jako dokonalý životabudič. A má pořádné grády!
50 nejoblíbenějších polévek světa: Top desítce vládne Asie, českou česnečku předběhla slovenská kapustnica. Které další se umístily?
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Přečtěte si Zobrazit více
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos