Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
26. 4. 2024 Vaření
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná hračka. Pokud jste si na něj dosud netroufli nebo se vám zatím nepodařil k dokonalosti, je nejvyšší čas zkusit jej podle receptu mistra „knedlíkáře“, šéfkuchaře a zakladatele knedlíkové firmy Petra Kosinera.
Houskové knedlíky - základ české kuchyně
Houskové knedlíky jsou typickou českou přílohou. Milujeme s omáčkami všech barev a chutí, vynikající jsou s gulášem, s vepřovými výpečky i klidně samotné, jen osmažené s vejci. Ačkoli knedlíků je v české kuchyni zastoupena celá řada, ty houskové jsou takový základ, který by měla zvládnout každá hospodyňka, která to s českou kuchyní myslí vážně. Právě houskové knedlíky ale vzbuzují největší obavy. Ty tradiční jsou totiž navíc kynuté, a právě už jen tento fakt dokáže mnohé odradit.
Mohlo by vás zajímat
Nejdůležitější je dobré pečivo
Jednou z předností houskových knedlíků je to, že na ně nepotřebujete žádné speciální ingredience. Nejdůležitější je u nich pečivo, tedy housky nebo rohlíky, které by mělo být kvalitní. Nejlepší jsou na ně asi den staré housky nebo rohlíky. Pak už si připravte jen mouku (nejlépe hrubou), vodu nebo mléko, vejce, droždí a sůl. Při přípravě těsta už pak jen stačí si ohlídat pár věcí, o nichž jsme psali v našem předchozím článku.
Jak na knedlíky Petra Kosinera
Knedlíky se nejčastěji vaří ve vodě, pokud ale máte strach, že by se vám rozvařily, můžete si je udělat na páře na pařáčku nebo v utěrce. Právě tento způsob přípravy doporučuje i knedlíkový mistr Petr Kosiner, autor Velké knedlíkové kuchařky, který nám poskytl svůj léty prověřený recept na ty nejlepší houskové kynuté knedlíky. S ním už jejich přípravu určitě zvládnete. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 550 g hrubé mouky, 270 ml mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 až 2 rohlíky, 1 lžičku soli do těsta (přibližně 6 g), 1 lžičku soli do vody a uvaření knedlíků.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Vše zalijte třetinou až polovinou teplého mléka a nechte krátce vzejít. Mezitím nakrájejte pečivo na kostičky.
- Zbylé mléko osolte a promíchejte s vajíčkem. Nalijte do mísy a dobře propracujte. Na začátku se těsto dost lepí na vařečku. To se spraví během hnětení. Těsto je třeba hníst přibližně 10 minut tak, že budete vařečkou opisovat v míse pomyslné svislé kružnice – ve spodní části se pohybujte po dnu mísy směrem k sobě a podebírejte přitom těsto, po horním oblouku se nad mísou zase vracejte zpět. Po každém takovém pohybu pootočte nepatrně celou mísou, takže nikdy nebudete podebírat těsto ve stejném místě. Práci usnadní kuchyňský robot s hákem, v něm stačí těsto hníst jen 3 až 4 minuty.
- Do hladce uhněteného těsta pak zapracujte kostičky pečiva. Dobře promíchejte, aby se v něm rovnoměrně rozmístily. Těsto vyklopte na pracovní plochu a ještě ho lehce prohněťte. Pokud se vám začne lepit k rukám nebo na plochu, trochu ho podsypte moukou. Utvořte z něj co nejhladší kouli, rozdělte na stejné poloviny a z každé zformujte váleček široký asi 6 cm. Knedlíky položte na prkénko, přikryjte utěrkou a nechte v teple 20 až 25 minut kynout.
- Do velkého hrnce dejte 2 cm vody na výšku, vložte do něj pařák na knedlíky, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vařit, opatrně pařák vyložte složenou utěrkou a na ni umístěte obě knedlíkové šišky s dostatečným rozestupem, aby se při vaření a nabobtnávání neslepily. Jestli chcete, můžete je preventivně na povrchu potřít olejem. Zakryjte poklicí a vařte poměrně silným varem (kvůli dostatku páry) 25 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda nevyvařila.
- Pak odstavte hrnec z plotýnky. Počkejte, až ustane var, opatrně podeberte každý knedlík velkou lžící a přesuňte ho na prkénko. Ještě horké knedlíky na několika místech propíchněte vidličkou, aby se nesrazily. Krájejte velmi ostrým nožem, tupý nůž by knedlík potrhal zničil. Navíc by na řezu vypadal jako sražený. Hodí se také strunové kráječe nebo staré dobré krájené nití. V každé ruce držte jeden její konec a zajeďte nití pod knedlík. Překřižte konce, omotejte smyčku kolem knedlíku a dotáhněte.
Náš tip: Na to, jak udělat a vytvarovat houskové knedlíky se můžete podívat v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Desatero rad na téma kuře na paprice: Vše, co potřebujete o oblíbeném jídle vědět
Přečtěte si Zobrazit více
Knedlíky: S houskovým, bramborovým ani tvarohovým nikdy nesáhnete vedle
Knedlík jedině z ubrousku: Uvařte si slavný Pálffyho knedlík podle receptu od „Sandtnerky“
Jak zvládnout bramborový knedlík hned napoprvé? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera je uděláte na jedničku