Víte, jaké jsou nejnovější trendy v přípravě domácích džemů a marmelád? Z čeho se vyrábějí a co se do nich může přidat?
17. 6. 2024 Tipy a triky
Výroba vlastních džemů, marmelád, želé i sirupů je dnes velmi populární a každým rokem přibývají další tisíce nadšenců, kteří hledají originální recepty, experimentují a tvoří svoje vlastní produkty i jedinečné receptury.
Možná nebudete věřit nebo se vám to bude zdát zvláštní, ale také výroba domácích džemů, marmelád, želé a sirupů podléhá módním trendům. Pokud chcete být „in“, vyzkoušejte nové chutě i kombinace a jestli jste už zvládli připravit jednoduché džemy, je právě ten správný okamžik se posunout o stupínek výš a trochu experimentovat.
9 současných módních trendů v želírování
- připravovat džemy a marmelády z více druhů ovoce
- vrstvit je tak, aby vypadaly krásně a lahodily oku (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
- přidávat do nich různé koření a bylinky (zázvor, chilli, skořici, mátu…), bylinkové, zelené i černé čaje nebo ořechy
- přilít trochu alkoholu na chuť (rum, ovocnou pálenku…)
- přidat do nich něco netradičního (například čokoládu nebo sekt)
- připravovat také toppingy, které se hodí na přelití dezertů nebo zmrzlin
- dělat různé druhy chutney, které jsou vynikající třeba jako omáčka ke grilovaným pokrmům
- vyrábět džemy a marmelády nejen v létě ale po celý rok
- velmi oblíbenou formou je džem jako dárek, který potěší skutečně každého
Džem jako dárek
Také si lámete hlavu nad tím, co a komu darovat a jaký vymyslet dárek, když už všichni všechno mají? Skleničkou lahodného džemu, marmelády, želé nebo sirupu uděláte radost úplně každému, je to prostě sázka na jistotu. Sklenice můžete různě zajímavě nazdobit a zabalit. Výhodou těchto dárků je, že si třeba ty vánoční můžete připravit v létě nebo na podzim, kdy je sezónního ovoce dostatek. Když to v létě nestihnete? Nevadí, udělejte džem z exotického ovoce, které je k dostání po celý rok. Dokonce je možné vyrobit si svůj oblíbený džem z mraženého ovoce.
Džem z jahod a mátového čaje
Vystačí na: asi 6 sklenic à 200 ml
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
• 200 ml vroucí vody
• 2 sáčky mátového čaje
• 900 g jahod (očištěných a nakrájených na malé kousky)
• 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
• 350 g cukru
• 1 balíček Kyseliny citrónové Dr. Oetker
Příprava:
- Na přípravu džemu vložíme do vody vylouhovat sáčky čaje. Do hrnce vložíme jahody, Gelfix smíchaný se 2 PL cukru a přilijeme čaj. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
- Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
- Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Netradiční džem ze švestek
Vystačí na: asi 7 sklenic à 200 ml
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
• 1 500 g švestek (očištěné, odpeckované)
• 2 chemicky neošetřené pomeranče
• 350 ml červeného vína
• 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
• 2 balíčky Skořicového cukru Dr. Oetker
• 700 g cukru
• 1 balíček Kyseliny citrónové Dr. Oetker
Příprava:
- Švestky, víno, pomerančovou šťávu, kůru a skořicový cukr v hrnci dobře promícháme. Pektin Dr. Oetker smícháme s 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme.
- Na talířek kápneme 1–2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
- Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
TIP: Místo vína můžeme použít i červenou ovocnou šťávu, např. hroznovou.
Doporučujeme vyzkoušet i tyto trendy recepty:
Dýňový džem s ořechy potěší muže i ženy. Je chutný a jako dárek bude originální!
Znáte malinový polibek? Chutný topping s plnou chutí malin si můžete připravit – Malinový topping.
Cibulová omáčka ke grilovaným pokrmům je jednoduchá na přípravu (cca 30 minut) a chutná prostě báječně.
Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak předejít tomu, aby chléb byl po upečení uvnitř vlhký? Stačí dodržet několik rad