Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, jaké jsou nejnovější trendy v přípravě domácích džemů a marmelád? Z čeho se vyrábějí a co se do nich může přidat?

Výroba vlastních džemů, marmelád, želé i sirupů je dnes velmi populární a každým rokem přibývají další tisíce nadšenců, kteří hledají originální recepty, experimentují a tvoří svoje vlastní produkty i jedinečné receptury.

Možná nebudete věřit nebo se vám to bude zdát zvláštní, ale také výroba domácích džemů, marmelád, želé a sirupů podléhá módním trendům. Pokud chcete být „in“, vyzkoušejte nové chutě i kombinace a jestli jste už zvládli připravit jednoduché džemy, je právě ten správný okamžik se posunout o stupínek výš a trochu experimentovat.

9 současných módních trendů v želírování

  • připravovat džemy a marmelády z více druhů ovoce
  • vrstvit je tak, aby vypadaly krásně a lahodily oku (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
  • přidávat do nich různé koření a bylinky (zázvor, chilli, skořici, mátu…), bylinkové, zelené i černé čaje nebo ořechy
  • přilít trochu alkoholu na chuť (rum, ovocnou pálenku…)
  • přidat do nich něco netradičního (například čokoládu nebo sekt)
  • připravovat také toppingy, které se hodí na přelití dezertů nebo zmrzlin
  • dělat různé druhy chutney, které jsou vynikající třeba jako omáčka ke grilovaným pokrmům
  • vyrábět džemy a marmelády nejen v létě ale po celý rok
  • velmi oblíbenou formou je džem jako dárek, který potěší skutečně každého

 

Džem jako dárek

Také si lámete hlavu nad tím, co a komu darovat a jaký vymyslet dárek, když už všichni všechno mají? Skleničkou lahodného džemu, marmelády, želé nebo sirupu uděláte radost úplně každému, je to prostě sázka na jistotu. Sklenice můžete různě zajímavě nazdobit a zabalit. Výhodou těchto dárků je, že si třeba ty vánoční můžete připravit v létě nebo na podzim, kdy je sezónního ovoce dostatek. Když to v létě nestihnete? Nevadí, udělejte džem z exotického ovoce, které je k dostání po celý rok. Dokonce je možné vyrobit si svůj oblíbený džem z mraženého ovoce.

Džem z jahod a mátového čaje

Vystačí na: asi 6 sklenic à 200 ml

Doba přípravy: asi 40 minut

 

Přísady:

•     200 ml vroucí vody

•     2 sáčky mátového čaje

•     900 g jahod (očištěných a nakrájených na malé kousky)

•     1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker

•     350 g cukru

•     1 balíček Kyseliny citrónové Dr. Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu džemu vložíme do vody vylouhovat sáčky čaje. Do hrnce vložíme jahody, Gelfix smíchaný se 2 PL cukru a přilijeme čaj. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
  2. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

 

Netradiční džem ze švestek

 

Vystačí na: asi 7 sklenic à 200 ml

Doba přípravy: asi 40 minut

 

Přísady:

•     1 500 g švestek (očištěné, odpeckované)

•     2 chemicky neošetřené pomeranče

•     350 ml červeného vína

•     1 balíček Pektinu Dr. Oetker

•     2 balíčky Skořicového cukru Dr. Oetker

•     700 g cukru

•     1 balíček Kyseliny citrónové Dr. Oetker

 

Příprava:

  1. Švestky, víno, pomerančovou šťávu, kůru a skořicový cukr v hrnci dobře promícháme. Pektin Dr. Oetker smícháme s 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
  2. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme.
  3. Na talířek kápneme 1–2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
  4. Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

 TIP: Místo vína můžeme použít i červenou ovocnou šťávu, např. hroznovou.

 

Doporučujeme vyzkoušet i tyto trendy recepty:

 

Dýňový džem s ořechy potěší muže i ženy. Je chutný a jako dárek bude originální!

Znáte malinový polibek? Chutný topping s plnou chutí malin si můžete připravit – Malinový topping.

Cibulová omáčka ke grilovaným pokrmům je jednoduchá na přípravu (cca 30 minut) a chutná prostě báječně.

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

Témata