Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cikánské kuře: Jemně pikantní a šťavnaté maso pečené společně s bramborami hraje rozmanitými chutěmi všech ingrediencí
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Dostali jste chuť na kuře plné chutí, které je báječně šťavnaté a lahodné? Upečte si cikánské kuře. Maso se peče s bramborem v jednom pekáčku, tedy o příloze je už jasno.

Jak na kuře plné chutí

Pečené kuře si můžeme sice přichystat jen tak zcela obyčejně se solí a paprikou, ale občas to chce změnu. Když už nás nic nenapadá, můžeme se pustit do přípravy kuřete, které jen hraje chutěmi. A pikantnost mu přinesla i název. Cikánské kuře připravíme s bramborami v jednom pekáči, což je velmi praktické. Výborná chuť a jednoduchá příprava, co víc si přát. Kuře můžeme využít celé a pak ho naporcovat. Někdo raději sáhne po samotných stehnech. Koneckonců právě o ně bývá největší zájem.

Jak naporcovat kuře

Pokud nejsme zruční v kuchyni, může nám připadat porcování jako velká věda. Ve skutečnosti je proces poměrně jednoduchý. Základem je dobré náčiní, tedy ostrý  středně dlouhý nůž a nůžky na drůbež. Samotné porcování můžeme provádět na prkénku. 

  1. Stehna odřízněte v kyčelním kloubu. Můžete je ještě rozdělit na dvě části: paličku a horní část.
  2. Křídla odřízněte v kloubu.
  3. Od zbytku kostry odkrojte celá prsa. Prsa nám zůstanou s kostí, kterou je potřeba v případě dalšího využití masa také dát pryč.

Na celé porcování se můžete podívat ve videu.

Pečení

Dobrá trouba je polovinou kulinářského úspěchu, když se rozhodnete pro pečení. Dobře upečená kachna, chléb nebo třeba i čaj na velkém pekáči poskytují lahodné zásoby na dlouhou dobu. Na pekáč se…

Jak připravit cikánské kuře

Na cikánské kuře budete potřebovat: 1 kuře, 50 ml oleje, 1 velkou cibuli, sůl, mletý pepř, sladkou i pálivou papriku, 200 g brambor, 100 g hub, 3-4 zelené papriky (aby byl pokrm barevnější), 100 g anglické slaniny, 1 nohu klobásy, vývar z 1/3 kostky slepičího vývaru, petržel a bazalku.

Jak na to? Cibuli očistěte, rozpulte a každou polovinu pokrájejte na kostičky. Na pekáči nechte zpěnit polovinu cibule. Kuře rozpulte a dejte opéct na cibuli. Vyndejte ho, osolte, opepřete a posypte paprikou. 

Do pekáče nasypte druhou polovinu pokrájené cibule. Brambory oloupejte a pokrájejte na kousky. Přidejte je do pekáče, stejně jako pokrájené houby, papriky a polovinu anglické slaniny. Osolte a ochuťte petrželkou a voňavou bazalkou. Na tuto směs položte půlky kuřete, obložte kolečky klobásy a zasypejte zbytkem slaniny. Podlijte vývarem a pečte v troubě doměkka.

Náš tip: Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu pečeného kuřete, můžete si přichystat kuře pečené v máslové marinádě podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku