Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší svačinky na cestu do Chorvatska a jak je správně zabalit: Tenhle fígl máme od kamarádky ze Španělska a funguje
Zdroj: Profimedia

Cestovat v horku není nikdy žádný med, navíc když vás čeká cesta na několik hodin. Taková totiž vyžaduje nějakou pořádnou svačinku. Jaké dobroty si ale vzít s sebou a jak je zabalit, aby vydržely v kondici do té doby, než dojedete k moři, třeba právě do Chorvatska? 

Jídlo, které vydrží horko

Pokud se chystáte na dovolenou k moři autem a nemáte v plánu jet přes noc, bez nějaké svačinky se neobejdete. Samozřejmě můžete zastavovat na „benzinkách“, ale cesta se vám pak trochu prodraží.

Navíc nikdy nemáte jistotu, zda bude opravdu otevřeno, případně můžete uvíznout někde v koloně a pak vám nějaká svačinka přijde vhod. Co si ale vzít, když venku panují třicetistupňová vedra a jak jídlo zabalit, abyste nebyli nuceni je sníst dřív, než opustíte hranice republiky? 

Trvanlivé a lehčí svačinky

Vítanou svačinkou na cesty je čerstvé ovoce a zelenina, buď v celku, nebo nakrájené na kousky a zabalené do plastových krabičkek. Volte ale raději spíše tvrdší druhy ovoce či zeleniny, jako jsou jablka nebo mrkev. Melouny či jahody rychleji podléhají zkáze a na cestu se nehodí. 
Náš tip: Pokud ovoce předem krájíte, okyselte je citronovou šťávou. Zvýšíte tak jeho trvanlivost

Ovoce a zeleninu můžete doplnit trvanlivými potravinami jako jsou knäckebroty, krekry, suchary, sušenky, energetické a proteinové tyčinky, ořechy a různá semínka a sušené ovoce.
Náš tip: Dlouho vydrží i ořechová másla nebo rostlinné pomazánky či dipy jako je hummus nebo tahini dresink.

Hummus se výborně hodí jako doplněk k nakrájené mrkvi a okurce, k řapíkatému celeru je zase vynikající arašídové máslo.

Ořechové máslo ale můžete servírovat i jako dip s ovocem (třeba to mandlové vám určitě zachutná s jablky) a hned máte chutnou svačinku, jež vám dodá dostatek energie na to, abyste neusnuli za volantem, a i nějakou dobu vydrží čerstvá. 

Něco vydatnějšího

Chcete-li něco vydatnějšího, můžete si vzít i klasiku v podobě smažených řízků, které nikdy nezklamou. Zabalte si je do pečicího papíru nebo do alobalu a případně ještě do utěrky. I ta poslouží jako dobrá termoizolace. 
Náš tip: Nakrájejte předem chleba a dejte jej zamrazit. Těsně před cestou vložte řízky mezi krajíce chleba a až pak zabalte. Mražené pečivo udrží svačinu déle čerstvou. 

Sázkou na jistotu jsou i konzervy nebo jakési polokonzervy v podobě salátů s tuňákem, zeleninou a těstovinami, které se prodávají v obchodech. Během cesty určitě oceníte i českou dovolenkářskou klasiku jako je vepřové ve vlastní šťávě.
Náš tip: Když si připravíte domácí vepřovky do sklenice a přidáte kvalitní kváskový chléb, který déle vydrží čerstvý, získáte vynikající oběd či večeři, které si můžete sníst někde na odpočívadle. 

Dobrou volbou jsou i vařená vajíčka. Musí být předem uvařená a řádně vychladlá a v lednici vychlazená.
Náš tip: Před cestou vajíčka neloupejte, ale ponechte ve skořápce. Tak vydrží déle čerstvá a navíc v přirozeném vlastním hygienickém obalu. 

Praktická mražená bageta

Pokud byste raději nějakou zdravější svačinku, můžete si připravit jednoduché mražené bagety. Tip na ně jsme dostali od kamarádky, která žila ve Španělsku a tyto svačinky si dělala denně a obešla se i bez chladničky.

Jak na to? Bagety si večer před cestou podélně rozkrojte (nedokrojujte) a vložte do mrazáku. Druhý den je vyndejte, rozevřete, pokapejte olivovým olejem a naplňte podle chuti. Máme vyzkoušenu kombinaci pesta, sušených rajčat a mozzarelly.

Naplněné bagety zabalte do pečicího papíru nebo do alobalu a uložte do tašky. Bageta bude postupně rozmrzávat a během toho se všechny chutě hezky prolnou a bageta krásně zvláční. Ale hlavně, díky předmražení vydrží v dobré kondici i pár hodin. 

Něco sladkého 

Ani na cestě si nemusíte odpírat moučníky. Nejvhodnější jsou třeba domácí bábovka nebo sušenky. Vynechte moučníky s krémy a kynuté moučníky, které mohou trochu nadýmat a při delší cestě působit diskomfort se zažíváním. 
Náš tip: Pozor, přemíra cukru může trochu uspávat! Řidičům tedy doporučujeme, aby si k moučníku když tak přidali nějakou bílkovinu, třeba kousek sýra. Tím se sníží glykemický index celého jídla a sníží se i míra ospalosti.

Nezbytností je chladicí autolednička nebo obyčejný chladicí box bez nutnosti napájení, v němž vydrží teplota od 5 do 15 °C až několik hodin (dle velikosti boxu, četnosti otevírání i dle okolní teploty). Takový box koupíte už od 350 Kč.

Použít se dá i chladicí taška s termoizolační vrstvou. Do ní nebo do chladicího boxu ale potřebujete ještě speciální chladicí bloky (k dostání 2 ks za 49 Kč), které předem namrazíte. V nouzi ale můžete zamrazit klidně i vodou naplněnou plastovou láhev a tu pak použít do tašky či boxu jako chlazení. 

Něco navíc: Připravte si podle našeho video receptu třeba křupavé řízky z trouby. 

 

Recepty k tomuto článku