Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč z cukety je úžasně vláčný a lehce nadýchaný, přitom tak snadný. Nejlepší je z mladé cukety, starší se musí předem upravit
Zdroj: Toprecepty, Marta

Cuketa je výbornou ingrediencí také na sladká jídla a moučníky. Upečte si koláč z cukety. Příprava této lité buchty je snadná. Nakonec ji můžete jen pocukrovat, skvěle chutná i politá čokoládou.

Cuketa vhodná na moučník

Cuketa se dá využít nejen ve slané kuchyni. Pro nevýraznou chuť ji můžeme krásně přidat i do sladkých jídel. Hodí se i pro různé bábovky a buchty. Ne všechny cukety jsou vhodné na přípravu moučníku. Velmi špatně se pracuje s přerostlou cuketou. Jak ji poznat?

  • Starší cuketa je obvykle větší než zhruba 30 cm.
  • Přerostlá cuketa je na omak tuhá a pevná. 
  • Pokud je počasí suché, může se stát, že přerostlá cuketa bude menší, ale bude mít tuhou slupku a tuhá semena. 
  • Starší cuketa má tuhou slupku. Tu je potřeba oškrabat. Pro dezert není příliš vhodná.
  • Dát pryč je také potřeba tuhá semena. 
  • Mladou cuketu můžete zpracovat celou. Má svěží barvu a na omak je křehčí.

Přerostlá cuketa v moučníku

Přerostlá cuketa se do moučníku úplně nehodí, ale pokud jinou nemáme, můžeme si poradit i s ní. Co udělat? Jak jsme už uvedli, starší cuketu je třeba oloupat a odstranit tuhá semena.

Starší cuketa také bývá plná vody, proto je třeba ji nechat vypotit podobně, jako to děláme s lilkem. Nakrájíme ji na plátky, osolíme je z obou stran a necháme je 15-30 minut stát

Když připravujeme jídlo ze strouhané cukety, postupujeme tak, že nastrouhanou cuketu prosolíme a dáme ji do cedníku na velkou mísu. Přebytečná voda rovnou odkape do mísy. Pak ještě z cukety vymačkáme zbytek vody.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Koláč z cukety

Na plech budete potřebovat: 350 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva. Dále: tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu, moučkový cukr a na posypání čokoládová poleva (nemusí být).

Jak na to? Cuketu nastrouhejte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte do misky a vyšlehejte je s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promíchejte a nalijte na plech vyložený papírem na pečení a nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

Plech dejte do předehřáté trouby. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Upečený cuketový koláč můžete polít čokoládovou polevou, nebo povrch jen pocukrujte.

Náš tip: Upečte si koláč z cukety z podle tohoto video receptu: 

Recepty k tomuto článku