Koláč z cukety je úžasně vláčný a lehce nadýchaný, přitom tak snadný. Nejlepší je z mladé cukety, starší se musí předem upravit
31. 7. 2024 Vaření
Cuketa je výbornou ingrediencí také na sladká jídla a moučníky. Upečte si koláč z cukety. Příprava této lité buchty je snadná. Nakonec ji můžete jen pocukrovat, skvěle chutná i politá čokoládou.
Cuketa vhodná na moučník
Cuketa se dá využít nejen ve slané kuchyni. Pro nevýraznou chuť ji můžeme krásně přidat i do sladkých jídel. Hodí se i pro různé bábovky a buchty. Ne všechny cukety jsou vhodné na přípravu moučníku. Velmi špatně se pracuje s přerostlou cuketou. Jak ji poznat?
- Starší cuketa je obvykle větší než zhruba 30 cm.
- Přerostlá cuketa je na omak tuhá a pevná.
- Pokud je počasí suché, může se stát, že přerostlá cuketa bude menší, ale bude mít tuhou slupku a tuhá semena.
- Starší cuketa má tuhou slupku. Tu je potřeba oškrabat. Pro dezert není příliš vhodná.
- Dát pryč je také potřeba tuhá semena.
- Mladou cuketu můžete zpracovat celou. Má svěží barvu a na omak je křehčí.
Mohlo by vás zajímat
Přerostlá cuketa v moučníku
Přerostlá cuketa se do moučníku úplně nehodí, ale pokud jinou nemáme, můžeme si poradit i s ní. Co udělat? Jak jsme už uvedli, starší cuketu je třeba oloupat a odstranit tuhá semena.
Starší cuketa také bývá plná vody, proto je třeba ji nechat vypotit podobně, jako to děláme s lilkem. Nakrájíme ji na plátky, osolíme je z obou stran a necháme je 15-30 minut stát.
Když připravujeme jídlo ze strouhané cukety, postupujeme tak, že nastrouhanou cuketu prosolíme a dáme ji do cedníku na velkou mísu. Přebytečná voda rovnou odkape do mísy. Pak ještě z cukety vymačkáme zbytek vody.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Koláč z cukety
Na plech budete potřebovat: 350 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva. Dále: tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu, moučkový cukr a na posypání čokoládová poleva (nemusí být).
Jak na to? Cuketu nastrouhejte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte do misky a vyšlehejte je s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promíchejte a nalijte na plech vyložený papírem na pečení a nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
Plech dejte do předehřáté trouby. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Upečený cuketový koláč můžete polít čokoládovou polevou, nebo povrch jen pocukrujte.
Náš tip: Upečte si koláč z cukety z podle tohoto video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
Nejlepší moučníky z cuket a švestek: Tahle zdánlivě zvláštní kombinace funguje skvěle. Přesvědčíme vás o tom!
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketovo-kokosový moučník s čokoládovou polevou: Vláčný dezert voní kokosem a kořením a zvládne ho i začátečník
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu