Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonale krémová míchaná vejce: Šťavnatou chuť zajistí jedna surovina a správný postup
Zdroj: Freepik, mrsiraphol

Míchaná vejce patří k oblíbeným snídaním mnoha z nás. Jejich příprava je snadná, ale pokud si chcete opravdu pochutnat, pak vyzkoušejte triky známých šéfkuchařů. Vajíčka pak už možná nikdy nebudete dělat jinak!

Míchaná vajíčka nejen k snídani 

Na Moravě se jim říká vaječina, ve zbytku republiky jsou to klasická míchaná vejce. Příprava je snadná: stačí vejce vyklepnout do misky a poté usmažit na vhodném tuku na pánvi. Zdánlivě banální úkol, že? Ano, ale stejně jako třeba perfektní krupicová kaše nebo dokonalé smažené řízky, taky jednoduché pokrmy, i příprava míchaných vajec má své zásady.

Pojďme si říct, jak udělat vajíčka šťavnatá a krásně krémová. Při nevhodném postupu totiž můžou být vejce suchá i málo chutná a to by byla škoda. 

Míchaná vejce - krok za krokem

  1. Nejdříve si připravte pánev. Dejte do ní kousek másla nebo ghí a zlehka rozehřejte. Pánev by neměla být rozpálená moc, hůř by se propečenost vajíček kontrolovala. 
  2. Vejce rozklepněte do misky a odstraňte případné úlomky skořápek. K vajíčkům přidejte lžičku smetany a vše rozšlehejte vidličkou.  
  3. Jakmile bude máslo rozpuštěné, vlijte do pánve vejce a příkon tepla stáhněte. Vajíčka jen zlehka promíchávejte vařečkou nebo silikonovou stěrkou. 
  4. Ve chvíli, kdy budou vejce polotekutá, příkon tepla vypněte a nechte vejce bokem ještě dojít. Vmíchat můžete i lžičku tučné zakysané smetany nebo crème fraîche. Tuto kombinaci, jež zajistí větší šťavnatost, preferuje i šéfkuchař Radek Kašpárek, porotce MasterChef Česko a pořadu Hell's Kitchen.

Jak ochutit míchaná vejce

Základ přípravy bychom měli, nyní si doplňme, čím se dají míchaná vajíčka ochutit. Níže uvádíme několik dobrých možností: 

  • Bylinky, jako je třeba nasekaná pažitka nebo petržel, výborně doplní chuť vajíček, ale měly by se přidávat až nakonec, ve chvíli, kdy vejce odstavíte ze zdroje tepla a necháváte je dojít
  • Sůl a koření dle libosti můžeme dávat do vajíček hned, anebo také až při odstavení ze zdroje tepla. K vajíčkům se výborně hodí chilli vločky, které je ochutí a zároveň zpestří i barevně. Z pepřů doporučujeme jemnější pepř bílý, anebo pro fajnšmekry pepř kampotský
  • Máslo nebo ghí se pro přípravu míchaných vajíček hodí lépe než olej. Ghí (přepuštěné máslo) má jemnější chuť a nepřipaluje se. Vajíčka jsou s ním neskutečně dobrá. 
  • Miso pasta je sice netradiční, ale vynikající dochucovadlo z fermentovaných luštěnin a obilovin, nejčastěji z rýže a sóji, ale taky z ječmene, čočky či hrachu.  Jídlům dodává takzvanou pátou chuť umami. Enzymatickou pastu miso vmíchávejte až nakonec a šetřete s ní. Stačí jen trošku, jinak by přebila chuť vajec. 
  • Slanina a špek nikdy nemohou nic pokazit. V takovém případě ale vynechte máslo, do pánve dejte na kostičky nakrájený špek nebo nakrájenou slaninu a jakmile se rozškvaří, přidejte vejce. 
  • Šunka, nakrájená na kostičky, se k vejcím také hodí. Dejte ji do pánve na máslo rozehřát a až pak přidávejte vajíčka. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku