Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, aby se knedlíky během vaření nerozpadly? Sázkou na jistotu je vaření na páře, ve vodě pak pomůže malý trik
Zdroj: Toprecepty

Knedlíky jsou tradiční přílohou české kuchyně. K pečené kachně jsou úplně nejlepší, vepřo a zelo by bez nich nebyly kompletní a neobešla by se bez nich ani spousta omáčkových jídel. Přesto má z jejich vaření spousta hospodyněk obavy. Co tedy dělat, aby se knedlíky povedly? 

Aby knedlíky držely tvar

Udělat dokonalé knedlíky byla dovednost, která se očekávala od každé správné hospodyňky, a to bez ohledu na to, zda šlo o kynuté, houskové nebo třeba karlovarské. Utvořit dokonalou knedlíkovou šišku, uvařit ji a pak nakrájet na úhledné plátky by se sice mohlo zdát na první pohled snadné, může se toho ale spousta pokazit. Třeba to, že se knedlíky během vaření rozpadnou na několik kousků nebo se v horším případě úplně rozvaří na kaši. Na co si tedy dát pozor?

Jak na dokonalé houskové a kynuté knedlíky

Houskové a kynuté knedlíky si jsou hodně podobné, hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že se do těch houskových navíc přidává houska. Oba druhy se dělají ze stejného kynutého těsta, jen u těch houskových je možné jako kypřidlo použít i kypřicí prášek či sodovku. Příprava je ale podobná. Základem je hlavně vypracovat těsto, které krásně drží pohromadě a je možné z něj vytvarovat knedlík

  • U tohoto druhu knedlíků je důležité, jakou do nich použijete mouku. Spíš než polohrubá je do nich vhodná mouka hrubá, díky ní se totiž knedlík nerozvaří, ale bude krásně kyprý. Mouku ještě před přidáním do těsta prosejte, aby byl knedlík nadýchaný
  • Pokud použijete do knedlíků místo droždí kypřicí prášek, je třeba si dát pozor na množství. Kdybyste ho použili hodně, knedlíky by praskly. Na 1 kg mouky stačí jeden prášek do pečiva
  • Pokud děláte knedlíky houskové, nejlepší jsou do nich den staré rohlíky nebo housky. Ty nakrájejte na malé kostičky (o hraně cca 1 cm). Pečivo zamíchejte až do hotového těsta, aby se nerozpadlo.
  • U houskových knedlíků použijte přiměřené množství pečiva. Stačí asi 10-30 %. Větší množství housek by mohlo způsobit rozpadání těsta. 
  • Těsto by se mělo zadělávat vlažným mlékem, místo celých vajec do něj raději dejte jen žloutky. Bílky totiž způsobují, že jsou knedlíky tužší. Kromě toho žloutky dodají knedlíkům hezkou barvu
  • Knedlíky z kynutého těsta musí být dobře vykynuté (již vytvarovaný knedlík by měl kynout asi půl hodiny), aby nezvětšily svůj objem při vaření. Mohou pak totiž prasknout. Praskliny nejen, že nevypadají dobře, ale ještě mohou způsobit, že se knedlík rozmáčí
  • Poté, co knedlíky vytvarujete, je třeba pěkně uhladit jejich povrch. Dobře to jde, když si ruce namočíte do studené vody. Knedlík zůstane hladký a nepopraská. 
  • Důležité je hlavně zajistit, aby se knedlíky nerozpadly během vaření. V tom zabrání několik triků. Nutné je hlavně vařit knedlík pomaleji a při nižší teplotě, do vody také můžete přidat 1 lžíci oleje, octa nebo mouky. I to pomáhá zajistit, že knedlík bude držet pohromadě a nerozvaří se.
  • Knedlík vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství osolené vody, knedlík by měl kolem sebe mít prostor, aby mohl nabrat na objemu. Raději proto nevařte dva knedlíky najednou.
  • Voda by měla sahat asi jen do poloviny hrnce. V průběhu vaření je dobré knedlík otočit. Hlídejte také, aby se nepřilepil ke dnu. 
  • Chcete-li si pojistit, že si knedlíky udrží svůj tvar, vytvarujte je a uvařte v potravinářské fólii
  • Stejně tak pomůže, když je uvaříte na pařáčku v látkovém ubrousku. Díky vaření v páře nebudou knedlíky na povrchu tak oslizlé. 
  • Po uvaření knedlíky na několika místech propíchejte vidličkou. Díky tomu z nich vyjde pára a knedlíky se nesrazí. 

Náš tip: Kynuté houskové knedlíky snadno zvládnete podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Související obsah