Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chodské koláče: Regionální dobrota s několika náplněmi je úžasně nadýchaná i krásně vláčná, voní rumem a vanilkou
Zdroj: Toprecepty, jajine

Velké chodské koláče jsou pověstné vzhledem a vyhlášené chutí. Regionální specialita ze západu Čech je typická pro své krásné zdobení podle fantazie. Upečte si je pro mlsné strávníky.

Chodské koláče

Každý kraj má své typické pokrmy. Na Chodsku, okolo Domažlic, pečou výborné chodské koláče a recepty na ně patří mezi rodinné poklady, které se dědí z generace na generaci.

A čím se liší od ostatních koláčů a koláčků? Chodské koláče jsou velké a merhované, tedy zdobené tak, že jsou nejprve pomazané tvarohem, dále zdobíme makovými a povidlovými vzory, navrch se sypou hrozinky a mandle. Na závěr chodské koláče poléváme smetanou s rumem a sypeme vanilkou a cukrem. Vzory zdobení záleží na fantazii hospodyně. Na Krchlebsku se koláče ještě zdobí šlehačkou.

Jak zjistit, že těsto je správně vykynuté

Na tyto koláče potřebujeme kynuté těsto. Jak ale poznáme, že je správně vykynuté?

Aby těsto správně vykynulo, jsou základními předpoklady teplé místo a dobrá vlhkost. Aby těsto nevysychalo, překrýváme mísu utěrkou

Správně vykynuté těsto má dvojnásobný objem. Kromě toho vypadá hladce. Dalším tipem, jak poznat dobře vykynuté těsto je to, že ho prstem stlačíme a ono se pomalu vrací zpět. Naopak málo nakynuté těsto nemá potřebný objem a především, když ho stlačíme, zůstane v něm důlek. Těsto ale nesmí být překynuté, pak řídne.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit chodské koláče

Na 35 ks chodských koláčů o průměru 30 cm potřebujete: na těsto: 1 kg hladké mouky, 1 kg hrubé mouky, 2 kg polohrubé mouky, 1 kg másla, 800 g cukru krupice, 24 vajec, 250 ml rumu, kůru ze 2 citronů, 250 ml smetany, 40 g soli, 320 g droždí, mléko na kvásek a cukr na kvásek. Na tvarohovou náplň: 6 kg tvarohu, 18 vajec (z bílků ušlehat sníh), 2 vanilkové pudinky, 1 kg cukru, citronovou kůru, rum a smetanu dle potřeby. Na povidlovou náplň: povidla a rum na zředění. Na makovou náplň: mák, cukr, vanilkový cukr, skořici, rumové perníčky (na zahuštění), mléko a 1 vejce na potření okrajů. Na zdobení: rozinky namočené přes noc v rumu a mandlové lupínky. Na polití: 2 šlehačky, 100 g cukru a šťávu z 1 citronu.

Jak na to? Z droždí, teplého mléka a cukru připravte kvásek, když vzejde, přidejte ostatní. Vše důkladně propracujte, až se tvoří na těstě puchýře. Dejte kynout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Po vykynutí oddělujte 210g bochánky, které vyvalujte na pečicím papíru dokulata. Prsty vyznačte okraje, které pomažte rozkvedlaným vajíčkem. Pak rozetřete tvarohovou náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá. Musí jít dobře roztírat. Na to sáčkem s hubičkou zdobte, neboli "merhujte" vzory makovou náplní a povidly. Ozdobte rozinkami a mandlemi.

Hotové koláče vložte do vyhřáté trouby a každý koláč pečte asi 20 minut, než okraje zrůžoví. Po upečení ještě horké polévejte šlehačkou s citronovou šťávou a cukrem nebo po vychladnutí zdobte našlehanou šlehačkou.

Náš tip: Můžete si také vyzkoušet upéct koláče po babičce podle tohoto video receptu

Recepty k tomuto článku