Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Havelské posvícení provoní ořechové cukroví. Staročeský recept je snadný a připomene nám kuchyni babiček
Zdroj: Toprecepty

Podzim je časem posvícení. Jedním z těch největších bývalo posvícení Havelské, které se na některých místech slaví dodnes. Stejně jako jiná posvícení se ani toto neobešlo bez spousty koláčů a hlavně speciálního křehkého cukroví s lískovými oříšky.  

Když se posvětil kostel

Posvícení byla v minulosti jedněmi z největších a nejoblíbenějších oslav roku, hlavně na venkově. Původně šlo o slavnost konanou při příležitosti posvěcení kostela. Každý rok se pak slavilo i výročí této významné události, proto se občas těmto slavnostem říkalo výroční poutě. Církevní oslavy se však po čase měnily i ve světské veselice a název pouť se pak začal používat i pro tuto lidovou zábavu

K posvícení patří koláče

Posvícení a poutě se konaly obvykle na sklonku léta a hlavně na podzim. Oslavoval se jimi konec zemědělského roku a ukončení prací na poli. To bylo třeba náležitě oslavit, proto se na posvícení obvykle sjíždělo celé příbuzenstvo. Hodně se pilo, hodovalo, chodilo se k muzice a tančit. K posvícení tak patřila spousta dobrot.

Vařily se polévky, pekly se husy, kachny i kuřata, nejvíc je ale posvícení spojené se sladkostmi, hlavně posvícenskými koláči. Těch byla spousta druhů – od těch malých kulatých přes velké, očkaté, obdélníkové neboli německé, z několika vrstev těsta, čili skládanice, až po hnětýnky.

Kromě toho se na posvícení dělaly i baby (bábovky), preclíky, koblihy, oplatky či cukroví. Typickým posvícenským cukrovím pak byly rovněž takzvané ořechy, jež se pojily hlavně s posvícením Havelským

Říjnové havelské posvícení

Havelské posvícení se slavilo vždy po svátku svatého Havla třetí říjnovou neděli. Známé bylo i jako císařské posvícení nebo hody, neboť vzniklo na příkaz císaře Josefa II. Panovníkovi se totiž zdálo, že je těch posvícení nějak moc a lidé pak kvůli nim málo pracují, navrhl proto jedno jediné, které by se mělo slavit všude a jen dva dny, a to bylo právě to Havelské. Myšlenka se úplně neujala, neboť lid slavil svá posvícení dál, navíc ale vzali za své i to Havelské.

Recept na posvícenské ořechy

Na Havelské posvícení se připravovaly stejné pochutiny jako na jakékoliv jiné posvícení, takovou specialitou pro tento den pak bylo speciální křehké cukroví s lískovými oříšky, které se přímo rozplývalo na jazyku.

Ořechy se po upečení obalují v cukru jako třeba vanilkové rohlíčky, díky nim se tak můžete i trochu navnadit na pomalu se blížící vánoční svátky a natrénovat na vánoční pečení. A jak je uděláte?

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků60 g moučkového cukru, 180 g másla, 2 žloutky. Na obalení potřebujete: moučkový cukr a vanilkový cukr. 

  1. Plech vyložte pečicím papírem a oříšky nastrouhejte nahrubo.
  2. Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte oříšky, nakrájené máslo, žloutky a vypracujte těsto.
  3. Z těsta tvarujte malé, stejně velké kuličky, které skládejte na připravený plech.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do světle růžova.
  5. Smícháme cukr s vanilkovým cukrem. V této směsi pak upečené ještě horké kuličky obalujte. 

Náš tip: Při přípravě posvícenských ořechů můžete postupovat podle našeho video receptu

 
Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Wikipedia.org: Posvícení

 

Recepty k tomuto článku