Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka podle Pepy Nemravy voní skořicí a zeleninou: Účastník MasterChefa ji dělá netradičně se šťavnatou krkovičkou

Rajská omáčka je neodmyslitelnou součástí české kuchyně a její popularita přetrvává napříč generacemi. Na tento tradiční pokrm, který se vyznačuje svou charakteristickou sladkokyselou chutí, má svůj recept většina rodin. O jeden se podělil i účastník MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava, navíc připravil i skvělou krkovici.

Proč rajskou milujeme

Rajská je společně se svíčkovou snad nejpopulárnější omáčkou u nás. Je to zřejmě proto, že v každé domácnosti ji naše babičky a maminky dělaly přesně podle naší chuti a my se snažíme tento kulinářský zážitek předávat dále našim partnerům a našim ratolestem. 

Ačkoliv se nejedná o složitou přípravu, je umění vytvořit omáčku, která nadchne každého. Někdo totiž volí spíše kyselejší variantu, pro další je zase lepší ta sladká, kterou mají v oblibě i děti. 

Vylepšování omáčky

Rajská omáčka se připravuje v mnoha variantách, které se mohou lišit i podle krajových zvyklostí. Základní ingredience jako jsou rajčatový protlak, cibule, nové koření a bobkový list či cukr nechybí nikdy, nicméně různé regiony dochucují omáčku dalšími suroviny.

Například někde je zvykem přidávat do omáčky strouhanou zeleninu, jako je celer nebo mrkev, někteří kuchaři neopomínají ani rozmarýn, pro další zase rajská bez nastrouhaného perníku není dokonalá.

Hovězí a knedlík nejsou nutnost

Liší se i druhy masa a příloh, které můžete k této skvělé omáčce servírovat. V restauracích, školních jídelnách i velké části domácností se dočkáte převážně dušeného hovězího masa. Oblíbené jsou také masové kuličky, které jsou hitem zejména u těch nejmenších. Existují ovšem recepty, v nichž najdete i kuřecí nebo dokonce králičí maso. 

Podobně rozmanitá je i nabídka příloh, které lze k rajské podávat. Klasicky sáhneme po houskovém knedlíku, který výborně nasakuje omáčku. Někteří lidé však dávají přednost těstovinám, třeba kolínkům, použít jde bez problému i rýže.

Snadno a chutně

Pepa Nemrava, účastník soutěže MasterChef Česko 2020, na svém instagramovém profilu ukázal, jak doma připravuje rajskou omáčku on. Zároveň rovnou vysvětlil, proč nepoužívá čerstvá rajčata, ale rovnou sahá po protlaku. „Pokud budu dělat omáčku z čerstvých rajčat, tak je stejně budu redukovat tak dlouho, až z nich udělám protlak a tedy to ztrácí veškerou logiku,“ směje se Pepa.

Mouku, kterou sám používá, je podle jeho slov možné vynechat, ale byla by to škoda. „Krom lepší chuti, když se tedy správně zarestuje, se do omáčky dává hlavně proto, aby se rozmixovaná zelenina spojila a omáčka byla hladká. Ale vzhledem k domácímu vaření vám asi nikdo hlavu za to, že nemáte omáčku úžasně hladkou, neutrhne,“ říká zkušený domácí kuchař.

Vepřová krkovička v rajské omáčce 

Na přípravu oblíbeného pokrmu podle Pepy Nemravy budete potřebovat: 1 kg vepřové krkovice, 150 g celeru, 159 g mrkve, 1 cibule, 1 lžíci hladké mouky, 250 g rajčatového protlaku, 1 lžíci sádla, 1 skořici v celku, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, cukr, 400 ml vody, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Krkovici si rozkrájejte na silnější plátky, které osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu si nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozpalte sádlo a na něm postupně orestujte plátky masa z obou stran. 
  3. Orestované maso vyndejte z hrnce a na výpeku zarestujte cibuli, celer a mrkev nakrájené na drobné kostičky.
  4. K zelenině přidejte hladkou mouku a také ji zarestujte. Poté přidejte protlak, ten také zarestujte, přidejte 400 ml vody a vše důkladně rozmíchejte.
  5. Následně přidejte skořici, v sítku na koření bobkový list, celý pepř, nové koření a nakonec vraťte do hrnce maso. Hrnec přiklopte a pozvolna vařte, dokud není maso měkké. 
  6. Když je maso hotové, vyjměte ho i s kořením z hrnce, omáčku důkladně rozmixujte dohladka, dochuťte cukrem, vraťte maso a ještě pár minut provařte.
  7. Servírujte s oblíbenou přílohou.

Náš tip: Skvělou rajskou omáčku si můžete připravit také podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku