Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutkový salát patří mezi stálice už témeř padesát let
Zdroj: Toprecepty

Pochoutkový salát patří mezi jídla, která nás nechávají zavzpomínat na doby dávno minulé. Tento tradiční pokrm totiž na pultech českých lahůdkáren najdeme už pěknou řádku let a neodmyslitelně patří mezi populární svačiny, které si rádi dáme třeba s čerstvým rohlíkem. V čem však spočívá jeho kouzlo?

Dlouhá historie

Pochoutkový salát je oblíbená retro lahůdka, která má už téměř padesátiletou historii. Recept na tento salát byl totiž schválen v roce 1976 pod číslem 50145 československé státní normy pro studenou kuchyni. Díky tomuto předpisu chutnal salát všude stejně, a pokud jste na něj někde narazili, měli jste jistotu, že dostanete chuť, na kterou jste zvyklí.

Jeden z neoblíbenějších salátů se vyznačuje například proti „vlašáku“ jemnější chutí. Klíčovými ingrediencemi jsou šunkový salám, hrášek, majonéza a kyselé okurky, jejichž kombinace mu dodává specifickou vůni a chuť. Konzistence salátu je trochu řidší, proto se často používá například na chlebíčky nebo jako doplněk k vejci natvrdo. Jednoznačně ovšem vede léty ozkoušená a populární konzumace rohlíkem přímo z kelímku, v němž máte salát.

Modernější varianty

Pro vytvoření zdravější verze pochoutkového salátu můžete nahradit některé tradiční ingredience za méně kalorické a výživnější varianty. Třeba majonézu můžete vyměnit za nízkotučný jogurt nebo zakysanou smetanou, což výrazně sníží obsah tuků a kalorií v salátu. Místo šunkového salámu můžete použít kuřecí nebo krůtí šunku, které obsahují méně tuku, nebo dokonce rostlinné alternativy masa, které jsou v dnešní době stále populárnější.

Aby byl salát výživnější, můžete přidat celer nebo nastrouhanou mrkev, což zvýší obsah vlákniny a vitamínů. Nakonec místo klasického koření zkuste použít čerstvé bylinky, jako jsou petržel, pažitka nebo kopr, které dodají salátu svěží chuť. 

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Pochoutkový salát normy označovaly jako: „Uzeninový salát se zeleninou, spojenou majonézou. Salám a okurky jsou v pravidelných tvarech slabých nudliček. Salát je kyprý, dobře spojený majonézou, konzistence složek je přiměřeně měkká. Vůně a chuť lahodná, převládá po majonéze a uzenině.“.

Pochoutkový salát podle ČSN

Na kilogram oblíbeného salátu podle norem budete potřebovat: 420 g šunkového salámu, 200 g konzervovaných okurek, 55 g zeleného hrášku bez nálevu, 300 g majonézy, 6 g octa, 10 g cukru krupice, 0,5 g mletého pepře, 8 g worcesteru, 5 g soli, 20 g hořčice a 30 g cibule.

Jak na to?

  1. Oloupaný salám a okurky nakrájíme na stejnoměrné nudličky
  2. Přidáme zelený hrášek, jemně nakrájenou cibuli, majonézu, ostatní chuťové přísady a vše zlehka promícháme.
  3. Pro zjemnění chuti můžeme použít cibuli spařenou a vychladlou.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit retro pochoutkový salát.

Zdroj informací:

wikipedia.org - ČSN

ipac.svkkl.cz - Československá státní norma

Recepty k tomuto článku