Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou mouku dát do kynutých buchet: Cukrář Maršálek radí, která je nejlepší a proč je někdy nutné přidat do těsta tekutinu
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka/koláž Toprecepty

Udělat dokonalé nadýchané buchty vyžaduje již trochu toho pekařského umu. Pokud se na pečení tohoto moučníku chystáte poprvé, možná budete trochu tápat. Aby se buchty povedly, je třeba dodržet pár zásad a důležitý je i výběr mouky. Na to, kterou přesně použít a proč, jsme se zeptali českého cukráře Josefa Maršálka.

Jakou mouku použít do buchet

Aby buchty či koláče z kynutého těsta dopadly na jedničku, je potřeba zvolit správné suroviny, ve správném poměru je nakombinovat a taky dodržet precizní postup. Začít ale musíme u ingrediencí. Na výsledek má totiž mimo jiné vliv i konkrétní druh mouky.  

Ačkoliv mnohé recepty doporučují třeba do klasických buchet "Honzovek" mouku polohrubou, cukrář Josef Maršálek má jiný názor. „Do všech kynutých těst dávám výhradně hladkou mouku, s výjimkou koblih a knedlíků, kam se dává hrubá mouka," popisuje porotce pořadu Peče celá země

Pokud si můžete dopřát, na trhu existují speciální hladké mouky na kynutá těsta, mají nejlépe možné zpracované zrno, nejlepší formu bílkoviny, která ve styku s tekutinou, ať je to mléko nebo voda, vytvoří ty lepkové vazby, které jsou podstatné pro kvalitní kynuté těsto," dodává Maršálek a zároveň upozorňuje na záludnosti použití mouky polohrubé. 

Polohrubá mouka? Ano, ale s jiným postupem

„Vím, že v domácnostech lidé často používají polohrubou mouku, ale příprava takového těsta trvá trochu déle, protože ta mouka je hruběji umletá a trvá déle těsto správně vypracovat,“ upozorňuje pro Toprecepty.cz slavný cukrář. 

„Je třeba také počítat s tím, že výrobky z polohrubé mouky rychleji vysychají a je proto podstatné při přípravě receptu použít více tekutiny, mléka, vody, nebo i vajec," dodává cukrář.

Máslo, mléko a tak dál 

Kromě mouky potřebujete do buchet či koláčů také mléko, cukr, vejce a máslo. Jak opakovaně zdůrazňuje Josef Maršálek, použijte ty nejkvalitnější suroviny, jaké si můžete dovolit. V otázce, zda máslo či jiný tuk, má cukrář také jasno.

„Přátelé, abeceda začíná písmenem M, takže samozřejmě máslo," dodává se smíchem cukrář, který zastává názor, že je lepší upéct toho méně a z kvalitních surovin, než hodně a z nekvalitních. A to se týká jak kynutého pečiva, tak třeba svátečního cukroví.

Ostatně, pokud cukroví nepečete, máte možnost si je jako každý rok u Josefa Maršálka objednat. V nabídce má letos celkem 12 druhů - od včelích úlků, přes pistáciové trubičky a ořechy s krémem až po linecké, rohlíčky, pracny či Išelské dortíčky.

A kdybyste se chtěli naučit péct jako slavný cukrář, vyrazit můžete i na jeho kurzy do Gourmet Academy v Praze, konkrétně jen na kynuté jsou v nabídce čtyři druhy kurzů.  
 

Náš tip: Vynikající kynuté buchty si můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku