Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta vydrží dlouho vláčné a úžasnou křehkost jim dodá máslo
Zdroj: Toprecepty

Máte v plánu péct letos svatomartinské rohlíčky, ale na ty kynuté si úplně netroufnete? Nebo prostě jen nemáte čas trávit celé dopoledne v kuchyni? Tak co vyzkoušet rohlíčky z jednoduššího těsta s tvarohem, které se nenechává vykynout? Rohlíčky jsou z něj vynikající ať už s mákem nebo třeba i s povidly.

Rohlíčky jako podkovy

Svatomartinské rohlíčky jsou pečivo, které se tradičně peklo z kynutého nebo rohlíkového těsta podobně jako další posvícenské koláče a buchty. Pojilo se s nimi mnoho příběhů a zvyků. Podle jedné z nejznámějších pověstí prý budoucí světec Martin z Tours proměnil podkovy svého bílého koně (toho, který přináší první sníh) v rohlíky, aby jimi nasytil chudě.

Pečivo ve varu podkovy tak musí být dobře vytvarované, neboť lidé věřili, že pak koně budou dobře chodit. Možná prý ale s podkovami rohlíčky vůbec nic společného neměly, jejich původ vycházel z pohanských tradic a měly připomínat volský roh. Ale kdo ví?

Pečivo nejen na posvícení

Jisté však je, že chcete-li svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, oslavit stylově, bez rohlíčků se neobejdete. Jsou vynikajícím moučníkem ke kávě, svačinkou pro děti i třeba dezertem po svatomartinské huse. Za starých časů se svatomartinské rohlíčky dělávaly i neplněné, častější ale byly ty plněné mákem.

Ten byl nejběžnější nádivkou, dával se však do nich i tvaroh, ořechy nebo švestková, hrušková či jablková povidla. V moderních receptech se můžete setkat i s náplněmi čokoládovými nebo z nutelly

Jednoduché z tvarohového těsta

Pokud se vám nechce dělat rohlíčky kynuté, můžete je zkusit udělat i z jednodušších druhů těst, třeba z křehkého šlehačkového. Vynikající jsou ovšem i rohlíčky z tvarohového těsta, které je rychle hotové a dobře se s ním pracuje. Maková náplň v nich je navíc výjimečná tím, že se do ní dává mléčná čokoláda, která jí dodá lepší chuť. A jak tedy rohlíčky uděláte?

Budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 7 lžic másla, 7 lžic mléka (nebo kefíru), 1 špetku soli. Na náplň si připravte: 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 40 g mléčné čokolády, cukr (podle chuti), 1/4 lžičky skořice. 

  1. Hladkou mouku a kypřicí prášek prosijte do mísy, přidejte vejce, tvaroh, rozpuštěné zchladlé máslo, mléko a špetku soli a ručně vypracujte nelepivé těsto. Těsto můžete vypracovat také v robotu za pomoci hákového nástavce. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Mléko přiveďte k varu a přidejte do něj mák, cukr, čokoládu a skořici. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. 
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Nižší plech o rozměru 35x40 cm vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly, každý na lehce pomoučeném válu rozválejte do kruhu o průměru asi 18 cm a každý kruh rádlem či nožem rozdělte na 6 trojúhelníků.
  4. Na širší stranu každého trojúhelníku dejte lžičku makové náplně. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte přes náplň a srolujte do tvaru rohlíčku. Špička trojúhelníku by měla končit pod rohlíčkem, aby se nerozbalil.
  5. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut. Ještě horké svatomartinské rohlíčky potřete máslem a ihned posypejte moučkovým cukrem.

Náš tip: Při přípravě tvarohových rohlíčků můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku