Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Zdroj: Wikimedia Commons, Photograph by Millie Pilkington 2024, CC BY 4.0

Nejdéle sloužící čekatel na britský královský trůn a nynější král Karel III. slaví 14. listopadu 76. narozeniny. Změnil se vyznavači a propagátorovi bio zemědělství jídelníček poté, co oznámil onkologické onemocnění a podstupuje léčbu?

Král má vlastní biofarmu 

Když tehdejší princezna Alžběta s manželem Filipem 14. listopadu 1948 přivítali na svět prvního syna Karla, nenapadlo je, že za tři a půl roku skončí jejich relativně klidný život v částečném soukromí. Po smrti svého otce Jiřího VI. v únoru 1952 nastoupila Alžběta na britský trůn a Karel byl vychováván k tomu, aby jednou převzal královskou korunu. K tomu došlo až po více než sedmi desítkách let a není divu, že kromě plnění povinností člena královské rodiny měl i spoustu zájmů a koníčků. Mezi ty největší patřila a patří jeho zahrada a ekologická farma Highgrove House.

Sedm vajec na výběr mít nemusí

Do centra pozornosti se dostala snídaně tehdy ještě prince Karla v roce 2006, kdy známý britský novinář Jeremy Paxman v knize On Royal uvedl, že kuchaři musí princi každé ráno vařit sedm vajec přesně čtyři minuty, z kterých si vybere to, které je podle něj akorát: „Personál si nebyl nikdy zcela jistý, zda vejce bude mít přesně uspokojivou tvrdost, byla uvařena řada vajec a vyskládána do vzestupné řady čísel.“ 

Tento stále opakovaný mýtus o plýtvání potravin však královský palác jednoznačně odmítl s tím, že Karel tohle nikdy nedělal, nedělá, a to ani při snídani, ani jindy.

Podle krále Karla III. je oběd luxus

Za celá dlouhá léta si král Karel III. zvykl na specifický způsob stravování. Den začíná lehkou snídaní, do které patří vejce, ovocný salát a cereálie a kterou zapíjí čajem. Obědy pokaždé vynechával, protože polední jídlo považoval za „luxus“, neslučitelný se svým nabitým programem.

Přesto si vždy kolem 13. hodiny udělá menší přestávku. Do nedávné doby to bylo proto, aby se prošel venku. Jak uvedl jeho bývalý tiskový tajemník Julian Payne, král se nerad dlouho zdržuje uvnitř. A při práci má vždy otevřená okna dokořán.

Camilla zasáhla

Onemocnění nespecifikovaným typem rakoviny a probíhající onkologická léčba vyžaduje, aby Karel III. načerpal dostatek síly. Zasáhnout musela manželka Camilla, která po konzultaci s lékaři před rokem donutila Jeho Veličenstvo aspoň něco málo sníst i v poledne.

Údajně se prý král podvolil s jistou neochotou. Rozhodně to však není o tom, že by měl na stole klasický teplý oběd. Kompromisem je nakonec půlka avokáda, kterou si dá (snad) s chutí.

Recyklace v kuchyni

Karel III. nepatří mezi gurmány v klasickém slova smyslu. Přesto je na přípravu jídelníčku náročný. Vše musí být bio a a eko, a to včetně hub, které také lze nasbírat na pozemcích v Highgrove. Z masa preferuje jehněčí, v kombinaci s houbovým rizotem jde o jedno z jeho neoblíbenějších jídel. Maso nebo ryby k večeři má však maximálně pětkrát do týdne, jinak se spokojí s bezmasou stravou.

A určitě je zajímavé, že král má opravdu hospodárný přístup i k jídlu. Pokud něco zbyde, využije se to další den. „Všechno je recyklováno, nic se nevyhodí,“ prozradil Camillin syn Tom Parker Bowles.

Jako správný král i Karel má přece jen nějaké ty rozmary. V jeho případě jde o tradiční britský čaj. Stejně jako jeho matka Alžběta II. vyžaduje značku Twinnings a preferuje směs Earl Grey zalitou právě vroucí vodou. Při servírování musí být ouško šálku umístěno napravo a pod ním pak položena lžička

Zdroje informací:

dailymail.co.uk: Inside the surprising eating habits of King Charles, as the monarch ends his years long tradition of skipping lunch

hellomagazine.com: Everything King Charles eats in a day: Seeds, boiled eggs, foraged mushrooms and more

Recepty k tomuto článku