Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny
Zdroj: toprecepty.cz

Kondenzované slazené mléko se nejen před vánočními svátky hodí při přípravě krémů, cukroví i vaječného likéru. Zjistěte, jak vyrobit domácí slazené mléko – salko – a ještě při tom ušetřete.

Domácí slazené mléko – salko

Slazené mléko salko je pochoutkou, kterou si někdy vychutnáváme jen tak na lžičku. Dá se ale také využít na přípravu různých sladkých dobrot, obzvláště v době, kdy se chystáme na vánoční svátky. Můžeme z něj připravit vynikající domácí vaječný likér, dobře poslouží na krémy, ale také na samotnou výrobu cukroví, jako jsou kokosky, vosí hnízda, Rafaelo kuličky, nebo třeba medové kuličky. 

Salko si můžeme nakoupit v supermarketu, ovšem cena někdy může být příliš vysoká. A kromě toho, domácí dobrota bývá lepší. Salko si totiž můžeme připravit i sami doma a není to nijak složité. A rozdíl od kupovaného ani nepoznáme.

Na pomoc si vezměte hrnec se silnějším dnem. Mléko, cukr a máslo přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit 20–30 min. Odpařováním vody směs zhoustne, průběžně ji promíchávejte nebo prošlehávejte metličkou. Díky šlehání je „salko“ krásně hladké.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak vyrobit domácí slazené mléko – salko

Na jednu 150g dávku potřebujete: 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.

Jak na to? Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr, máslo a rychle vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte za stálého míchání cca 20 minut. Mléko by mělo ke konci pěnit při rychlejším míchání.

Hned nevypadáne, že má tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté jako salko z plechovky. V lednici vydrží asi týden.

Jak z domácího salka udělat karamelovou variantu

Hotové salko nalijte do zavařovací sklenice, dvojitá dávka se hezky vejde do té o obsahu 370 ml. Sklenici zavíčkujte, utáhněte, podobně jako když zavařujete, a pozvolna vařte v hrnci s vodou hodinu a půl. Je to podobný princip, jako když z konzervovaného salka (zavřeného) děláte karamelovou variantu. 

Náš tip: Připravte si domácí slazené mléko – salko podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku