Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny
19. 11. 2024 Vaření
Kondenzované slazené mléko se nejen před vánočními svátky hodí při přípravě krémů, cukroví i vaječného likéru. Zjistěte, jak vyrobit domácí slazené mléko – salko – a ještě při tom ušetřete.
Domácí slazené mléko – salko
Slazené mléko salko je pochoutkou, kterou si někdy vychutnáváme jen tak na lžičku. Dá se ale také využít na přípravu různých sladkých dobrot, obzvláště v době, kdy se chystáme na vánoční svátky. Můžeme z něj připravit vynikající domácí vaječný likér, dobře poslouží na krémy, ale také na samotnou výrobu cukroví, jako jsou kokosky, vosí hnízda, Rafaelo kuličky, nebo třeba medové kuličky.
Salko si můžeme nakoupit v supermarketu, ovšem cena někdy může být příliš vysoká. A kromě toho, domácí dobrota bývá lepší. Salko si totiž můžeme připravit i sami doma a není to nijak složité. A rozdíl od kupovaného ani nepoznáme.
Mohlo by vás zajímat
Co si pohlídat při výrobě salka
Na pomoc si vezměte hrnec se silnějším dnem. Mléko, cukr a máslo přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit 20–30 min. Odpařováním vody směs zhoustne, průběžně ji promíchávejte nebo prošlehávejte metličkou. Díky šlehání je „salko“ krásně hladké.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak vyrobit domácí slazené mléko – salko
Na jednu 150g dávku potřebujete: 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.
Jak na to? Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr, máslo a rychle vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte za stálého míchání cca 20 minut. Mléko by mělo ke konci pěnit při rychlejším míchání.
Hned nevypadáne, že má tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté jako salko z plechovky. V lednici vydrží asi týden.
Jak z domácího salka udělat karamelovou variantu
Hotové salko nalijte do zavařovací sklenice, dvojitá dávka se hezky vejde do té o obsahu 370 ml. Sklenici zavíčkujte, utáhněte, podobně jako když zavařujete, a pozvolna vařte v hrnci s vodou hodinu a půl. Je to podobný princip, jako když z konzervovaného salka (zavřeného) děláte karamelovou variantu.
Náš tip: Připravte si domácí slazené mléko – salko podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Jak si doma vyrobit sójové mléko? Postačí nám několik surovin, mixér a velký hrnec
Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
Přečtěte si Zobrazit více
Rafaelo: Vyzkoušejte 2 nejlepší postupy tvoření lahodných kokosových kuliček
Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
V bramborovém salátu podle ČSN chyběla majonéza: Brambory nebyly na kostky a vejce se nepřidávalo