Josef vede rodinou firmu, která i v Praze prodává hotovky od 45 korun: Jsme tu pro ty, kteří na tom nejsou finančně dobře, říká
25. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Ceny hotových jídel v restauracích se postupně stávají pro mnohé strávníky až moc vysoké, proto hledají jiný způsob, jak se najíst dobře a za málo peněz. Takové řešení nabízí Josef Darvaš, který vede firmu, rozvážející kvalitní pokrmy za nepochopitelně nízké ceny. V rozhovoru pro Toprecepty.cz zástupce rodinné firmy vysvětlil, proč dokáží vařit tak levně i kde všude se lze v jejich stáncích najíst.
Zkušenosti se vyplácí
Rodinná firma, kterou Josef Darvaš vede, není v rozvozu a prodeji hotových jídel nováčkem, ba naopak. Touto činností se společnost z Chomutovska, ve které pracuje sedm členů Josefovy rodiny, zabývá již desítky let a může se tak u nás řadit mezi průkopníky. Kromě rozvozů hotových jídel do firem, školních jídelen nebo seniorům, se před pár lety zrodil nápad otevřít stánek s těmito pokrmy.
„První stánek jsme otevřeli hlavně proto, že při tak velkém množství, které vaříme, nikdy nejde jídlo připravit přesně na porci, a tak jsme chtěli zužitkovat vše a zároveň to nabídnout spíše lidem, kteří na tom nejsou finančně dobře,“ vysvětluje Josef pro Toprecepty.cz s tím, že jejich stánky začaly mít až nečekaný úspěch. „Dnes už jídla do nich tvoří velkou část naší celkové výroby, zároveň se samozřejmě snažíme vše zužitkovat a nic nevyhazovat,“ říká Darvaš.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo za pár korun
Mezi všemi pozitivy, která si na jídlech zákazníci pochvalují, jako jsou chuť či velké porce, vyčnívá jedno - nízká cena. Ta je pro Josefa a jeho firmu velmi důležitá. „Řídíme se příslovím: „Nemusí pršet, stačí když kape“. Na jídlech ve stáncích máme korunové marže, kouzlo je hlavně v organizaci a v tom, že si vše děláme sami a makáme celá rodina,“ popisuje. „Stejně tak u rozvozu jídel jsme jedni z nejlevnějších a díky tomu jsme na trhu už přes 20 let,“ sděluje.
O tom, že si Josef nevymýšlí, svědčí nejen dlouhé fronty u stánků, které najdeme v Chomutově, Mostě, Praze a Mělníku, ale také menu. To je vždy „vyvěšeno“ na Facebooku den dopředu a pokaždé překvapí nejen šířkou nabídky, ale především zmiňovanými cenami. Například na pražském Proseku dostanete třeba zelnou polévku s uzenou krkovičkou za 22 Kč, loupežnický guláš s klobásou, vepřovým masem, houbami a fazolemi za 45 korun, kuřecí medailonky s nivou a dušenou brokolicí pořídíte za 75 Kč, XL smažený květák s vařeným bramborem a tatarkou stojí 79 Kč a samuraj z kuřecího masa s rýži vás přijde na 59 Kč.
Porce jsou ideální
Kouzlo nízké ceny ovšem není v ošizených porcích či méně kvalitních surovinách, ze kterých se jídlo připravuje. Zásadně se totiž nepoužívají polotovary a jídla se vaří každý den čerstvá. „Porce jsou stejné jako u rozvozu a do stánků jdou i úplně stejná jídla. Suroviny bereme čerstvé pouze od českých dodavatelů, ale ve velkém množství,“ říká Josef pro Toprecepty.cz. „Spousta našich zákazníků si jednu porci rozděluje na oběd a večeři, takže myslím, že jsou dostatečné,“ dodává vedoucí firmy, která zaměstnává několik desítek lidí.
O tom, že by začali podnikat i formou franšíz a rozšířili tak své působení i do dalších měst či obcí, ve firmě neuvažují. „O tom jsme vůbec nepřemýšleli, vše chceme mít pod kontrolou,“ vysvětluje Josef pro Toprecepty.cz. To však určitě neznamená, že by se do budoucna nemohli těšit na levné hotovky i další zákazníci.
„Momentálně se nám vyrábí pojízdná prodejna, kde budou ceny jídel jako ve stáncích, a chystáme se s ní do Ústí nad Labem a Teplic,“ láká Darvaš do nových destinací, kde si lidé budou moci koupit kvalitní hotové jídlo v krabičce. V ní firma nabízí i stále oblíbenější typ dietních pokrmů, z nichž vytváří celodenní menu. „Naši krabičkovou dietu jsme začali nabízet nově i ve stáncích a překvapilo nás, kolik lidí si ji oblíbilo,“ říká Josef pro Toprecepty.cz.
Jak vypadá stánkový prodej a jaká jídla si můžete za pár korun koupit, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Květák nemusíte pouze smažit, zkuste ho, podle našeho video receptu, zapéct v troubě se sýrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Opilý Izidor poslouží i jako skvělé vánoční cukroví: Vláčné řezy plné čokolády a rumu luxusně vypadají a božsky chutnají
Přečtěte si Zobrazit více
Josta na zahradě: Tento kříženec angreštu a černého rybízu potřebuje dostatek prostoru. Využití je obdobné
Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů