Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky krok za krokem: Na měkké a šťavnaté cukroví stačí jen pár ingrediencí, důležité je správně vyšlehat sníh z bílků
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Kokos patří mezi typické vánoční ingredience a cukroví z něj je lahodné. Přichystejte si ho. Upečte si kokosky podle našeho návodu hezky krok za krokem. Jsou šťavnaté a hned měkké.

Vynikající kokosky

Exotickou vůni a chuť kokosu si dopřáváme i o Vánocích. Pečeme z něj třeba kokosové věnečky, ale také vynikající kokosky. Jsou měkoučké, šťavnaté, a navrchu rozčepýřené, jen se do nich zakousnout. Někdy je zespodu máčíme do čokolády.

Základem kokosek bývají tři hlavní ingredience: bílky, cukr a kokos. Důležitý je postup, jak dát vše hezky dohromady, aby byl výsledek lahodný. 

Co je potřeba na kokosky

Na jednu dávku potřebujete 4 bílky, 1 špetku soli, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 70 g měkkého tvarohu (ne z vaničky) a 200 g jemného mletého kokosu.

Co připravit na pečení kokosek

Připravte si větší nízký plech, který vyložte pečicím papírem. Aby se papír neroloval, můžete plech po krajích a ve středu namazat tukem. Papír se tak přichytí. Pro zvýraznění chuti kokos můžete krátce nasucho opéct v troubě při 150–170 °C.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak vyšlehat sníh na kokosky

Dejte si pozor na oddělování bílků a žloutků, bílky by měly být čisté bez příměsi. Bílky ušlehejte se špetkou soli do měkkého sněhu. Pak přidejte vanilkový i krupicový cukr a ušlehejte lesklý tuhý sníh.

Jak udělat kokosky

Do sněhu opatrně vmíchejte kokos a tvaroh. Na připravený plech lžičkou dávejte malé hromádky kokosové hmoty. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Měly by zůstat krásně sněhově bílé.

Na kolik se pečou kokosky

Kokosky pečte při 150 °C. Je lepší ale případně teplotu zmírnit, obzvlášť pokud víte, že peče trochu více. Když začnou kokosky růžovět příliš brzy, ztlumte troubu a dosušte je při 130-140 °C.

Kokosky můžete zespodu namočit v čokoládě, přichystat si můžete také plněné kokosky.

Náš tip: Upečte si nejjednodušší kokosky podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku