Kokosky krok za krokem: Na měkké a šťavnaté cukroví stačí jen pár ingrediencí, důležité je správně vyšlehat sníh z bílků
26. 11. 2024 Vaření
Kokos patří mezi typické vánoční ingredience a cukroví z něj je lahodné. Přichystejte si ho. Upečte si kokosky podle našeho návodu hezky krok za krokem. Jsou šťavnaté a hned měkké.
Vynikající kokosky
Exotickou vůni a chuť kokosu si dopřáváme i o Vánocích. Pečeme z něj třeba kokosové věnečky, ale také vynikající kokosky. Jsou měkoučké, šťavnaté, a navrchu rozčepýřené, jen se do nich zakousnout. Někdy je zespodu máčíme do čokolády.
Základem kokosek bývají tři hlavní ingredience: bílky, cukr a kokos. Důležitý je postup, jak dát vše hezky dohromady, aby byl výsledek lahodný.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na kokosky
Na jednu dávku potřebujete 4 bílky, 1 špetku soli, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 70 g měkkého tvarohu (ne z vaničky) a 200 g jemného mletého kokosu.
Co připravit na pečení kokosek
Připravte si větší nízký plech, který vyložte pečicím papírem. Aby se papír neroloval, můžete plech po krajích a ve středu namazat tukem. Papír se tak přichytí. Pro zvýraznění chuti kokos můžete krátce nasucho opéct v troubě při 150–170 °C.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak vyšlehat sníh na kokosky
Dejte si pozor na oddělování bílků a žloutků, bílky by měly být čisté bez příměsi. Bílky ušlehejte se špetkou soli do měkkého sněhu. Pak přidejte vanilkový i krupicový cukr a ušlehejte lesklý tuhý sníh.
Jak udělat kokosky
Do sněhu opatrně vmíchejte kokos a tvaroh. Na připravený plech lžičkou dávejte malé hromádky kokosové hmoty. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Měly by zůstat krásně sněhově bílé.
Na kolik se pečou kokosky
Kokosky pečte při 150 °C. Je lepší ale případně teplotu zmírnit, obzvlášť pokud víte, že peče trochu více. Když začnou kokosky růžovět příliš brzy, ztlumte troubu a dosušte je při 130-140 °C.
Kokosky můžete zespodu namočit v čokoládě, přichystat si můžete také plněné kokosky.
Náš tip: Upečte si nejjednodušší kokosky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Jak skladovat perníčky? Měkké v plechové dóze a ty, co mají změknout, v papírové krabici s přidáním neobvyklých surovin
16 receptů na téma kokosky: Vyzkoušejte to nejlepší nadýchané a křupavé cukroví