Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud sledujete pořad Prostřeno!, tak víte, že tento týden bylo klání poněkud jiné. Nejen, že se v soutěži setkalo pět rybářů, ale také se mnozí navzájem znali. Vítězem se nakonec stal sympaticky Vietnamec Šon, veřejnosti známý již delší dobu svým YouTube kanálem Šonoviny či facebookovou skupinou o vaření.

Seznamte se, Šon Chung

V pátečním díle soutěže Prostřeno! si zavařil amatérský kuchař Šon Chung. Ten se kromě rybaření věnuje i podnikání, má úspěšný kanál o vaření Šonoviny.tv, založil facebookovou skupinu Asijská kuchyně - recepty CZ & SK a nedávno vydal svoji první kuchařskou knihu s názvem Asijská kuchařka od Šona. Ta je aktuálně beznadějně vyprodaná, ale koncem ledna 2025 se připravuje dotisk.

Šon žije v jihočeském Jindřichově Hradci, se svou českou manželkou vychovává syna Olivera a jeho rodiče vlastní asijskou restauraci. Ke gastronomii má tedy více než blízko a že vařit umí, to už dokázal mnohokrát nejen na sociálních sítích. Kromě toho se ale věnuje i rybaření a má výrazný smysl pro humor.

Legraci si Šon umí dělat především sám ze sebe, když například na Facebook napíše, že něco "zahřálo jeho žluťoučké srdíčko". S nadsázkou taky tvrdí, že kdo chce psa jíst, hůlky si vždycky najde. Na svém eshopu prodává i tričko nebo zástěry s tímto nápisem, obrázkem psa a jménem BOBIKA, odkazujícím na kdysi slavný reklamní spot z roku 2003. Sám má přitom doma fenku Sušenku, přezdívanou Sushi. 

Hadi, žáby a kuřecí pařátky

V Prostřenu tento týden mezi sebou bojovali výhradně rybáři a muži. I když slovo bojovali není moc výstižné, někteří soutěžící se mezi sebou znali a hlavně se všichni chovali přátelsky a výhru jeden druhému přáli.

Že se ale v soutěži sešli rybáři, vůbec neznamená, že byly na talíři samé ryby. Servírovaly se například cibulová polévka, bruschetta s hovězím teriyaki, Wagyu burger a salát Coleslaw, těstoviny s lanýži anebo Šonovy jarní či letní závitky, bun bo nam bo. 

Šon celkově své kamarády při návštěvě moc nešetřil. V rámci menu servíroval sice známé závitky, krevetovou polévku Tom Yum, hovězí Bún bò Nam Bộ s rýžovými nudlemi a thajský dezert mango sticky rice. Ale na přípitek hostům nabídl pálenku, tzv. hadovici, v níž byl naložený usušený had, a v rámci zábavy museli stateční rybáři okoštovat roztodivné delikatesy.

„Peklo na talíři, ochutnávka šíleností," zhodnotil to komentující Václav Vydra. Šon totiž servíroval bource morušového, sušené žáby, lahodné, ale extrémně zapáchající ovoce durian a drůbeží pařáty. Soutěžící měli poznávat, co jí. „Zábava? To bylo peklo," vyjádřil se jeden z nich. 

„Svoji zábavu jsem záměrně postavil jako protipól z mého pohledu luxusním jídlům, která podávali kluci," vysvětlil pro web Toprecepty.cz Šon a dodal, že třeba sušené žáby nebo kuřecí pařátky byly dříve součástí chudší vietnamské kuchyně. Šon také přiznal, že v soutěži poprvé v životě ochutnal lanýže nebo wagyu steak. 

Jeho zábava tak symbolicky uzavírala celý koncept vaření, který začínal přípitkem hadovice. Vzhledem k tomu, jak skvěle ostatní kluci uvařili, Šon s výhrou vůbec nepočítal. Ostatně, bylo to těsné do posledního momentu, protože kluci bodovali přátelsky. 

„Pro mě jsou vítězové všichni," svěřil se nám Šon, který ihned po vyhlášení rozdal 60 tisíc mezi své soupeře a pro Toprecepty pak potvrdil, že každý z nich včetně něj dal peníze na dobročinné účely. Nejen v tomto ohledu tak bylo Prostřeno tento týden unikátní. 

Na fotky z natáčení pátečního dílu se můžete podívat v naší galerii, podle Šonova receptu si zase udělejte nudlové Bún bò Nam Bộ

Fotogalerie - Vaření podle kuchaře Šona

Ukázat 6 fotografií

Oblíbená série Prostřeno! je vysílána již patnáctým rokem. Ale pozor, od roku 2025 se bude měnit vysílací čas. Diváci budou moci pořad sledovat každý všední den na Primě v novém vysílacím čase 16.50 nebo vždy v pondělí na prima+ všechny díly. Začíná se už 6. 1. 2025.

Recepty k tomuto článku