Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americká klasika Mac and Cheese: Makarony se sýrovou omáčkou mohou být krásně křupavé, stačí přidat strouhanku
Zdroj: freepik

Mac and Cheese je víc než jen těstoviny se sýrem – je to pokrm s historií a tradicí. Vyzkoušejte recept s krémovou omáčkou a aromatickými sýry. Připojte se k milovníkům tohoto jídla, kteří jsou po celém světě.

Kde se vzal Mac and Cheese

Mac and Cheese, neboli makarony se sýrovou omáčkou, patří mezi nejtypičtější pokrmy americké kuchyně. Přestože je dnes neodmyslitelně spojován se Spojenými státy, jeho historie sahá až do Evropy, kde se podobná jídla připravovala již ve středověku.

Základní myšlenka smíchání těstovin se sýrem totiž pochází z Itálie, kde se už ve 13. století připravovala jídla obsahující vařené těstoviny s rozehřátým sýrem. Do Ameriky se zřejmě dostaly zhruba v 18. století.

Mary Randolphová byla prominentní postavou americké virginské společnosti na počátku 19. století a proslulá svými výjimečnými kuchařskými dovednostmi a byla známou Thomase Jeffersona, se kterým bývá toto jídlo spojováno. V kuchařce „The Virginia House-Wife“ Mary zachytila chutě a tradice tehdejší jižanské kuchyně. Právě Mac and Cheese v kuchařce nechyběl a stal se oblíbeným jídlem své doby.

Recept vyžadoval uvařit makarony a před pečením v troubě posypat strouhaným sýrem, zalít smetanou a máslem. Protože suroviny byly drahé a nebyly snadno dostupné pro každého, bylo jídlo považováno za luxusní.

Z čeho se připravuje Mac and Cheese

Makarony se sýrem jsou oblíbené pro svou lahodnou krémovou texturu a bohatou, sýrovou chuť. Sýr se vkládá do bešamelové omáčky. 

Základem dokonalého Mac and Cheese je sýrová omáčka ze zmíněného bešamelu – tedy směsi másla, mouky a mléka. Do této omáčky se postupně přidává sýr, který se musí rozpustit při nízké teplotě, aby nevznikly hrudky.

Aby byl pokrm lahodný, je potřeba dostatek másla, v některých receptech se přidává smetana, někde to jsou vajíčka, aby se dosáhlo větší krémovitosti omáčky. Pokud milujeme křupavá jídla, můžeme těstoviny před zapékáním posypat strouhankou. 

Existují dvě hlavní varianty tohoto pokrmu: krémová (vařená na sporáku) a zapečená (v troubě s křupavou vrstvou strouhanky na povrchu). Zapečená verze je oblíbená zejména na sváteční stoly, zatímco krémová verze je rychlejší a běžnější v každodenní kuchyni.

Mac and Cheese se stal fenoménem nejen v Americe, ale po celém světě. Existují různé verze, a to s přídavkem slaniny, bylinek, lanýžového oleje nebo chilli. V některých kulturách se Mac and Cheese podává s mořskými plody, například s humrem.

Jaké těstoviny do Mac and Cheese

Při volbě těstovin můžeme sáhnout po kolínkách – krátkých, dutých a mírně zahnutých těstovinách, na nichž omáčka krásně drží. Díky svému tvaru a povrchu pomáhají rovnoměrně rozprostřít omáčku po celém pokrmu.

Kromě nich se používají i spirálovité těstoviny (cavatappi), které omáčku dobře drží. Vhodné jsou i mušličky (conchiglie), dále „trubky“ (penne nebo rigatoni), které mají větší průměr a lépe se hodí pro zapečenou verzi. Nejdůležitější tedy je, aby těstoviny měly schopnost zadržet omáčku a měly po uvaření správnou strukturu.

Jaký sýr do Mac and Cheese

Tradičně se používá čedar, který je bohatý na chuť a má skvělou schopnost tavení. Pro dosažení jemnější konzistence se někdy přidává i gouda, gruyère nebo parmezán

Často se využívá právě směs čedaru a parmezánu, roztavená do bešamelu, omáčky vyrobené z másla, mouky a mléka. Těstoviny pak upečeme dozlatova. Výsledkem je velmi syté jídlo.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na Mac and Cheese

Na přípravu potřebujete: 280 g kolínek, 150 g čedaru, 80 g parmezánu, 1,5 lžíce másla, 40 g hladké mouky, 320 ml mléka, špetku muškátového květu, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Před servírováním můžete ještě pokrm na pár minut vložit do rozehřáté trouby. Díky tomu vznikne na povrchu Mac and Cheese tenká sýrová krusta.

Náš tip: Připravte si těstoviny se sýrovou omáčkou podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku