Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barončiny řezy: Na vláčný a lehce křupavý moučník je třeba poslední vrstu těsta před strouháním speciálně připravit
Zdroj: Toprecepty, mimosa

Barončiny řezy známe i jako hraběnčiny řezy, oblíbený moučník našich babiček. Z jemného máslového těsta a s lahodnou jablečnou vrstvou korunovanou bílkovým sněhem a nastrouhaným vrchním těstem je opravdovou delikatesou.

Barončiny řezy

Barončiny řezy, často označované také jako hraběnčiny řezy, patří mezi oblíbené tradiční moučníky, které si získaly srdce milovníků sladkostí. Rádi si je vychutnáváme pro jejich snadnou přípravu a výbornou chuť. 

Jsou typické vrstvenou strukturou, ve které se kombinuje máslové těsto, šťavnatá jablečná náplň, nadýchaný sníh z bílků a křupavá nastrouhaná vrstvu těsta navrchu.

Moučník je skvělý nejen jako sladká dobrota ke kávě, ale i jako skvělé pohoštění pro návštěvu. Nejlépe chutnají vlažné, případně v den upečení. Další dny těsto vlhne s ohledem na sněhovou vrstvu.

Z čeho se dělá jablečná vrstva

Na jablečnou náplň můžeme využít jablka, která nám zbyla z loňské zásoby. Spolu s voňavou skořicí, vanilkovým cukrem a bílkovou vrstvou jsou dokonalou kombinací. Na jablka můžeme dát i nasekané vlašské ořechy, využít jdou i ty lískové. Díky oříškům bude moučník ještě o trochu lahodnější.

Pokud máme kyselejší jablka, tak je můžeme trochu dosladit cukrem.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak na barončiny řezy

Na plech o rozměrech 30 x 40 cm potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 250 g másla (nebo Hery), 4 vejce, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 6 větších jablek, skořice (podle chuti), 1 vanilkový cukr, tuk (na vymazání plechu) a hrubou mouku (na vysypání plechu).

Jak na to?

  1. Z prosáté mouky, cukru, žloutků, másla (nebo Hery) a kypřicího prášku ručně vypracujte těsto.
  2. 1/3 těsta oddělte, zabalte do potravinové fólie a uložte do mrazáku.
  3. Zbylé 2/3 zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice asi na 30 minut.
  4. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou.
  7. 2/3 těsta rozválejte na velikost plechu a pomocí válečku ho přeneste na plech.
  8. Na těsto naneste nastrouhaná jablka, posypte je skořicí a vanilkovým cukrem.
  9. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který rozprostřete na jablka.
  10. Zbylou 1/3 těsta vyndejte z mrazáku a nastrouhejte na sníh.
  11. Moučník dejte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut dozlatova.
  12. Po upečení nechte moučník vychladnout a krájejte na úhledné řezy.

Náš tip: Připravte si lahodné barončiny řezy podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku