Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studentský řízek byl levný a oblíbený nejen u studentů. Smažený gothaj stojí za vyzkoušení i dnes
Zdroj: Toprecepty

Studentský řízek je důkazem, že obalit a osmažit se dá i salám. Ti, kteří zažili studentská léta v dobách socialismu, si ho určitě pamatují, a ti ostatní ho mohou vyzkoušet klidně teď. 

Populární smažené dobroty

Jestli je něco pro naši gastronomii typické, je to vášeň pro smažená jídla. Kromě klasických řízků z masa milujeme smažené sýry, žampiony, hřiby i zeleninu. S oblibou u nás obalujeme i placičky z mletého masa a jedním z českých smažených majstrštyků je i studentský řízek.

Na první pohled se sice tato levná nouzovka může zdát přinejmenším zvláštní, pokud si však potrpíte na smažená jídla, určitě vám zachutná. Studentský řízek je totiž smažený salám, který se obaluje buď v klasickém trojobalu nebo v těstíčku, nejlépe v pivním. Jde tak o jednodušší a levnější alternativu běžného řízku z vepřového či kuřecího masa

Studentský řízek z gothaje

Na studentský řízek lze vlastně použít jakýkoliv měkký slám, případně i lančmít, tradičně se ale dělal z dříve tak oblíbeného salámu gothaj. Tomuto měkkému salámu růžové barvy s bílými oky tuku na řezu ochucenému mletou červenou paprikou, muškátovým oříškem, pepřem a česnekem se někdy říká mortadela chudých. Připravuje se z hovězího a vepřového masa a vždy byl považován za levný a nepříliš kvalitní salám

Oblíbená studentská a dělnická svačinka i večeře

Slavné italské uzenině (mortadele) se ale gothaj hodně podobá a zřejmě vznikl i jako její napodobenina, a to již v 19. století v Německu. Své jméno ostatně získal podle města Gotha v Sasku, kde se začal vyrábět a dodnes jej v Německu seženete pod názvem Gothaer Wurst.

Gothaj se v českých restauracích nebo i doma nejčastěji podával jako tlačenka s octem a cibulí. Tento pokrm servírovaný obvykle jako pochoutka k pivu mnozí možná pro změnu znají pod názvem studentské carpaccio.

Populární byl ale i ve smažené úpravě, které se říkalo právě studentský řízek, neboť si jej často připravovali právě studenti na kolejích. Alternativou je pak název dělnický řízek - gothaj byl považován i za tradiční svačinku dělníků

Recept na studentský řízek v těstíčku

Studentský řízek se podával většinou s bramborem nebo s bramborovu kaší, navíc ještě ozdobený nasekanou cibulkou nebo kyselou okurkou. Vzhledem k tomu, že nyní se nároky na kvalitu gothaje zvýšily, musí obsahovat aspoň 40 % masa a k dostání je i v luxusnějším a chutnějším provedení, stojí tedy za to studentský řízek udělat. A jak si jej tedy připravíte? Buď klasicky v trojobalu (jako na naší fotce v úvodu článku), nebo v tomto těstíčku:

Budete potřebovat: 4 plátky gothaje (silné asi 1,5 cm), 3 vejce vajíčko, 1,5 dl mléka, cca 5 lžic hladké mouky, sůl a pepř, olej na smažení.

  1. Plátky salámu oloupejte. Do talíře rozklepněte vejce a prošlehejte je se solí, pepřem a hladkou moukou na hustší těstíčko.
  2. Na pánvi s vyššími okraji rozehřejte dostatečné množství oleje. Salám obalte v těstíčku a ihned prudce osmažte dozlatova z obou stran. 
  3. Smažený gothaj nechte okapat na ubrousku a podávejte s bramborami, případně s bramborovou kaší. 

Náš tip: Máte-li rádi smažené pokrmy, můžete si připravit i tento vynikající smažený sýr podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Budig, J.: Pražská šunka - minulost a současnost, časopis Maso č. 2.
Wikipedia.org: Gothajský salám
Jidloaradost.ambi.cz: Dejte šanci gothaji

Recepty k tomuto článku