Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka z pomazánkového těsta: Nezvyklá ingredience zajistí vláčnost, nadýchanost a jemnost, moučník je snadný a rychlý
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Pomazánkové máslo je v naší kuchyni velmi oblíbené, a to nejen na pomazánky a různé nepečené dezerty, jako jsou cheescake či tiramisu. Překvapivě se skvěle uplatní i při přípravě klasických moučníků.

Co je pomazánkové máslo?

Sice o něm mluvíme jako o máslu, ale podle oficiálních předpisů se smí označovat jako „pomazánkové“ a „máslo“ v názvu být nesmí. Nejde o klasické máslo s vysokým obsahem tuku. Pomazánkové máslo je mléčný výrobek s jemnou krémovou konzistencí a typicky kyselkavou chutí způsobenou fermentací. Obsahuje zakysanou smetanu s přídavkem sušeného mléka, může být obohacen o sušenou syrovátku nebo sušené podmáslí, mívá 31-36 % mléčného tuku. Složení mu dodává specifickou strukturu.

Pomazánkové máslo je ingredience, která se v české kuchyni používá nejen na chlebíčky, ale také do sladkých moučníků. Může se zdát netradiční, ale jeho vlastnosti dělají z pečení skutečnou dobrotu.

Proč použít pomazánkové máslo na sladké pečení?

  • Zajišťuje jemnost a nadýchanost – dodá těstu lehkou, vláčnou strukturu.
  • Nahradí jiné tuky – můžeme částečně nebo zcela nahradit olej, jogurt či zakysanou smetanu.
  • Dává jemnou chuť – díky jemně nakyslému charakteru vyváží sladkost dezertů.

Bábovka z pomazánkového másla

Bábovka, kterou pro vás máme s touto ingrediencí níže v článku, je jednoduchá na přípravu a zároveň chutná dokonale. Stačí smíchat pomazánkové máslo s moukou, cukrem, vejci a práškem do pečiva. Výsledkem je lahodný moučník, který si zamilujete.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit bábovku z pomazánkového másla

Na bábovku budete potřebovat: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek polohrubé mouky, 10 g kypřicího prášku do pečiva (3/4 sáčku), 150 g pomazánkového másla, citronovou kůru (podle chuti), tuk na vymazání formy  a hrubou mouku na vysypání.

Jak na to? Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte do nadýchané pěny. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomazánkové máslo. Těsto rozprostřete do bábovkové formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut při 160 °C. Správné propečení těsta vyzkoušejte špejlí.

Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte asi 5-10 minut odpočinout a poté ji vyklopte. Pokud by to nešlo, můžete využít třeba trik s mokrou utěrkou, kterou dáte na pár minut okolo formy. Bábovku z pomazánkového másla nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a můžete podávat.

Náš tip: Upečte si bábovku z pomazánkového másla podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku