Tohle místo berou Pražáci útokem: Polévka za 10 Kč, hlavní jídlo od 39 Kč a v devět ráno vyprodáno
25. 3. 2025 Rozhovory a reportáže
Polévka za deset korun, salát za dvacku, hlavní jídlo od 39 Kč. To není vtip, ale každotýdenní realita na pražském Proseku. Hotová jídla do krabiček tady jdou na dračku. Všechno čerstvé, den předem uvařené. Vyrazili jsme na místo prozkoumat, jaká je nabídka, kolik co stojí i jak jídlo chutná.
Levná jídla pro Pražáky
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, rodinná firma z Chomutova, kterou vede Josef Darvaš, rozváží hotová jídla do firem, školních jídelen nebo seniorům už od roku 1989. Před pár lety se ale rozhodli navíc ještě otevřít stánek a prodávat tam levná hotová jídla v krabičkách.
Stánek byl nejdříve jen v Chomutově, posléze se přidaly další také v Praze, Mostě nebo na Mělníku. A zájem je obrovský. Polévku za 10 Kč, salát za dvacku nebo hlavní jídlo za 39 Kč totiž jen tak někde nekoupíte.
I proto se na pražském Proseku nedaleko Akademie věd tvoří u zezadu nenápadné unimo buňky už od 7 ráno fronty. My jsem sem dorazili 18. března a nestačili se divit.
Mohlo by vás zajímat
Zase fronty? Jo, jo, už od rána...
Bílá kostka na čtyřech nožkách vypadá z dálky jako zapomenutá stavební buňka. Asi i proto, že skutečně stojí nedaleko staveniště. Pokud sem jedete autem jako my, může vás vzhled zmást. Stánek není zezadu označený, a tak na něm z jedné strany vyniká jen jakýsi zelený čmáranec.
Nicméně, nenechte se odradit. Cesta, lemovaná z jedné strany rozestavěným domem a z druhé parkovištěm před Akademií věd, je ta správná.
Na místo jsme dorazili v 8:45. Ze 21 položek denního menu zbývaly v tu chvíli už jen čtyři. Vše ostatní bylo přeškrtáno. „Byly tady zase v sedm fronty?“ ptal se obsluhy zákazník před námi. „A včera taky?“ dodal na souhlasné přikývnutí.
Fronty jsou zde brzy ráno denně, bez ohledu na počasí. A i když firma stále zvyšuje objem výroby, nestačí to. V denním menu je kolem dvaceti položek, z toho minimálně dva druhy polévek, kolem desíti druhů hlavních jídel a pak nějaké saláty a dezerty. Ceny se pohybují od 10 Kč do necelé stovky, dle druhu jídla.
Na nás v době reportáže „zbyly“ plněné bramboráky, studentský řízek, bratislavská vepřová plec a staročeské vepřové kostky. Vzali jsme jídla dvě - studentský řízek s bramborovou kaší za 59 Kč a bratislavskou vepřovou plec s kolínky za 49 Kč. Zaplatili jsme v hotovosti, jinak to tady ani nejde, a v následujících dnech obě jídla ochutnali.
Jak to chutná?
Možná se může navenek zdát, že za ty peníze nemůžete dostat dobré jídlo. Opak je pravdou. Jak už jsme uvedli, firma vaří den předem všechno čerstvé a poctivě o tom informuje na svém facebookovém profilu. Nejen, že den předem víte, jaké bude zítra menu, ale v průběhu daného dne se pak i dozvíte, jaký je aktuální stav zásob.
Například včera, 24.3. 2025,na stránce stálo: V 10:45 máme ještě segedín, čočku a loupežnickou směs. Do 12:00 se na vás určitě dostane. Zrovna zmíněná čočka, podávaná s grilovanými vinnými klobáskami a okurkou, vyšla na parádních 39 Kč.
Jídla, která jsou šokově zchlazená, navíc nemusíte sníst hned ten den. Zhruba 4-5 dní bez problémů vydrží v lednici. My jsme studentský řízek s poctivou bramborovou kaší ochutnali hned v den nákupu. Kaše z čerstvých brambor a mléka byla výborná, v trojobalu smažený salám chutnal taky skvěle.
Stejně dopadla i bratislavská vepřová plec s kolínky, kterou jsme testovali asi třetí den od nákupu. Těstoviny byly perfektně uvařené, ani rozvařené, ani moc tvrdé, a maso bylo měkké a dobře dochucené.
Nabídka celkově připomíná poctivou českou hospodskou klasiku, ale pokud přijdete včas, stihnete si koupit i salát nebo vybrat z menu něco zdravějšího. Ačkoliv, na to se tady nehraje. Hlavní devízou podniku je, že si zde můžete dopřát čerstvé jídlo z kvalitních surovin, ať jste důchodce, student nebo matka samoživitelka.
A jak je tedy možné, že to stojí tak málo? Žádné kouzlo v tom není. První stánek v Chomutově firma otevřela hlavně proto, že při tak velkém množství, které vařili, nešlo jídlo připravit přesně na porci, a tak chtěli zužitkovat vše a zároveň jídla z nevyužitých surovin nabídnout levně ostatním.
Firma šetří i na tom, že v ní pracuje sedm členů rodiny a že nakupují ve velkém u lokálních dodavatelů. Mimo jiné i díky tomu poboček přibylo a zájem raketově stoupá. V každém stánku se denně prodají stovky jídel, a i když zrovna v Praze je otevřeno jen ve všední dny, a to od 7 do 12 hodin, zbytky nezůstávají, což dokazuje i facebooková stránka.
V pátek tam byla fotka s výmluvným nápisem VYPRODÁNO a pod ní tento text: 11:15, to je na pátek slušný výkon. My vám mockrát děkujeme za váš zájem, že nás sdílíte, komentujete a lajkujte, protože tohle všechno nás podporuje. Hned v pondělí budete mít opět možnost vyzkoušet jídlo za 39,-Kč. My jdeme odpočívat.
Náš tip: Jak to na místě vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Tohle místo berou Pražáci útokem: Polévka za 10 Kč, hlavní jídlo od 39 Kč a v devět ráno vyprodáno
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více