Retro okénko: Francouzský nugát v kornoutku stával kolem koruny. Takový, jako je ten na pouti, si snadno uděláte i doma
25. 3. 2025 Vaření
Jednou z nejtypičtějších pouťových cukrovinek byl a je turecký med. A to dokonce od dávných časů, kdy si jej kupovaly naše babičky a dědečkové. Jeho blízkým příbuzným pak byl francouzský nugát. Prodával se v kornoutku, byl měkčí a spíš se táhl skoro jako žvýkačka, než by lámal zuby.
Tvrdý turecký med
Snad žádná jiná pochoutka nepatří k poutím jako turecký med. Pro sladkou bílou hmotu s oříšky byla typická její tvrdost. Dřív ji mívali prodejci na poutích ve velkých kvádrech, z nichž odsekávaly sekáčkem kusy, a turecký med se prodával na váhu.
Dnes je k dostání rovnou nakrájený na kousky, případně se prodává i jako klasické bonbóny zabalené v sáčku. I turecký med se dělá v měkčích verzích, jim se častěji říká francouzský nugát, což je ostatně pro tuto cukrovinku správnější název.
Mohlo by vás zajímat
Cukrovinka arabského původu
U nás zná turecký med sice každý, v Turecku však o cukrovince s tímto názvem nemají ani tušení, ačkoli podobné sladkosti tu mají. Turecký med se nejvíc podobá sezamové chalvě nebo cukrovince lokum, známé rovněž jako turkish delights – sladkost želatinové konzistence, pro níž je rovněž typická výrazně sladká chuť.
Turecký med má však mnohem blíž k cukrovince středomořské, jíž se ve Španělsku říká turrón, v Itálii torrone a ve Francii nougat de Montélimar. A název nugát se vžil ze všech nejvíc. Dnes se tak označuje právě cukrářská hmota z cukru či medu, oříšků a bílků, která může mít více podob.
I ona má zřejmě arabský původ a k nám se dostala patrně v dobách Rakouska-Uherska. A protože si v té době nové a neobvyklé dobroty lidé spojovali s Tureckem a Blízkým východem, začalo se jí říkat turecký med.
Nugát jako náplň pralinek
U nás se výraz nugát často používá i pro čokoládové bonbóny rovněž ve tvaru kvádříků, které byly a jsou součástí bonboniér a dřív se prodávaly v cukrárnách na váhu. V tomto případě jde o přenesený název – jako nugát se totiž v minulost začaly označovat bonbóny a pralinky s ořechovou náplní.
Kromě toho je francouzský nugát i populární pouťovou sladkostí. Vypadá ovšem úplně jinak než výše zmiňované bonbóny. Prodává se totiž v oplatkovém kornoutku, často ještě přelitý čokoládovou polevou a posypaný oříšky. Vzhledem k měkkosti nugátu šlo o praktický obal, navíc spoustu dětí bavilo jíst tento nugát podobně jako zmrzlinu.
Mohlo by vás zajímat
Francouzský nugát jako z pouti
Občas se u této sladké pochoutky můžete setkat i s názvem košický med. I ten je měkký, sladká hmota ovšem nemusí být jen v kornoutku, ale i v oplatce. V současnosti jej na poutích koupíte i v plastových kelímcích. A aby těch zmatků nebylo málo, tato měkká dobrota s oříšky v oplatce bývá občas k dostání i jako turecký med. Nicméně francouzský nugát je asi nejznámějším názvem.
Pokud jste tuto cukrovinku měli v oblibě, ale prodejcům na poutích moc nedůvěřujete, můžete si variaci na francouzský nugát připravit i sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: 3 bílky z vajec velikosti M, 130 g práškového cukru, 90 g medu, 100 g nesolených pražených arašídů nebo jiných ořechů (např. lískové), 2 pláty dortových oplatek (30x16 cm) nebo zmrzlinových kornoutků, 100 g tmavé čokolády a 1 lžíci kokosového oleje nebo jiného tuku.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte polotuhý sníh, potom přidejte cukr a vše vyšlehejte dotuha. V hrnci rozpusťte med a přiveďte jej k varu. Ztlumte teplotu a postupně přidejte za stálého prošlehávání sníh. Nakonec do směsi vmíchejte arašídy nebo jiné ořechy nakrájené na menší kousky a opatrně promíchejte.
- Hotovou hmotu rovnoměrně rozetřete na jednu dortovou oplatku a přikryjte druhou. Nebo jej naneste do zmrzlinových kornoutků. Nechte v chladu dobře ztuhnout několik hodin, nejlépe přes noc.
- Čokoládu rozpusťte s tukem na hladkou polevu. Pokud jste dávali med do oplatek, nakrájejte a okraje namočte do polevy. Vrch kornoutků můžete rovněž namočit do polevy a případně ještě dozdobit nasekanými oříšky.
Náš tip: Máte-li rádi moučníky se sněhem, zkuste třeba i kremrole podle receptu cukráře Josefa Maršálka.
Zdroje informací:
Lacucinaitaliana.com: The History of Torrone, an Italian Christmas Dessert
Lespanola.com: Turron: The Spanish Nougat That Has Conquered the World
Wikipedia.org: Turecký med
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více