Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebová placka z trouby: Na pita chleba, foccaciu nebo naan stačí jen několik ingrediencí, nejdůležitější je teplota pečení
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chléb je starý téměř jako lidstvo samo a různé chlebové placky v mnoha podobách najdeme po světě. Proč si nezkusit právě chlebovou placku upéct doma? Přijde vhod i jako příloha k hlavnímu jídlu.

Chlebová placka z trouby

Chlebová placka patří mezi nejstarší druhy pečiva na světě. Přestože má v základu jednoduché složení (mouka, tekutina a sůl), její variabilita a využití v kuchyni jsou neomezené. Placky se připravují na plotně, pokud chceme ušetřit čas, upečeme je v troubě. Dají se připravit v mnoha podobách – od tenkých křupavých placek připomínajících pizzu až po nadýchané a měkké varianty podobné pita chlebu.

Chlebová placka se hodí jako příloha k hlavním jídlům, lze ji také plnit nebo používat místo sendvičového chleba. Oblíbená je i v kombinaci s olivovým olejem, bylinkami či česnekem, což jí dodává výraznější chuť. Chlebovou placku můžeme přikusovat k polévce, natřít na ni pomazánku, nebo si ji dát s osvěžujícím salátem.

Jaké si můžeme vychutnat chlebové placky? Můžete si vybírat třeba z těch následujících. 

Pita chléb - středomořská kynutá chlebová placka

Středomořský pita chléb je kynutou chlebovou plackou. Jak bývá zvykem, necháváme vzejít kvásek z vlažné vody, droždí a cukru, pak k němu přidáme prosátou mouku, sůl, olivový olej a zbytek vody. Výsledkem je nelepivé těsto, které necháme půl hodiny kynout v míse vymazané olejem.

Z těsta odebíráme množství a tvarujeme bochánky. Necháme odpočinout (asi 10 minut a rozválíme na 5 mm vysokou placku. Pečeme nasucho na plechu ve velmi dobře rozpálené troubě (zhruba 250 °C). Neobracíme a hlídáme, protože se peče poměrně krátce. Placka se nafoukne a po odstavení splaskne.

Náš tip: Upečte si pita chléb v troubě podle ověřeného receptu.

Indická chlebová placka naan

Indický naan obsahuje jogurt a díky němu má velmi jemnou strukturu i chuť. Opět necháme vzejít kvásek. Poté smícháme zbylé ingredience (mouka, sůl, máslo, jogurt), nalijeme k nim kvásek a vypracujeme do nelepivého těsta. To pak necháme 2 hodiny uležet v lednici, vyválíme placky, dáme je na pečicí papír, propícháme je vidličkou a následně opět prudce pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě (250 °C), zhruba 3–5 minut. Po vyjmutí z trouby je potřeme máslem a zakryjeme utěrkou.

Náš tip: Upečte si indickou chlebovou placku naan

Středomořská

Středomořská kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…

Italská chlebová placka foccaccia

Focaccia je kynutý typ italského chleba, který pečeme v troubě na vysokou teplotu. V romro případě kombinujeme droždí s vlažnou vodou a poté přidáme mouku. Vypracujeme těsto a necháme ho hodinu kynout. 

Na pomoučeném válu těsto propracujeme, vytvoříme placku, pokapeme olejem a posypeme solí. Prsty tvoříme důlky. Necháme dokynout, a pak opět pečeme dobře vyhřáté troubě na 250 °C, tentokrát asi 10–15 minut. Pravá italská foccaccia podle ověřeného receptu je vynikající.

Náš tip: Upečte si v troubě třeba zelné chlebové placky podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku