Jakou mouku použít na velikonoční mazanec? Jen s jednou krásně nakyne a bude nadýchaný jako peříčko
26. 3. 2025 Vaření
Už se těšíte na Velikonoce? Kromě vajíček a koledování k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tradiční velikonoční pečivo se peče z kynutého těsta a je ozdobou velikonočního stolu. Aby i dobře chutnal, je třeba udělat dokonalé těsto. Na jeho kvalitě se pak podílí i to, jakou do něj použijete mouku.
Tradiční velikonoční pečivo
Letos přicházejí svátky jara a pro některé nejkrásnější svátky roku vůbec poměrně pozdě, o to větší ale máme naději, že si je užijeme v krásném slunečném možná i teplém počasí, což jim vždy přidá na půvabu. I kdyby to ale s pěkným počasím úplně nevyšlo, vše nám určitě vynahradí typické velikonoční dobroty. Těch, kterých se s Velikonocemi pojí, je celá řada, a to sladkých i slaných. Z těch sladkých je to kromě beránka i mazanec.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec, nebo vánočka?
Toto pečivo ve tvaru většího bochánku se peče již celá staletí a dalo by se o něm říct, že je takovým jarním příbuzným vánočky. Připravuje se z podobného kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky a mandle.
Na rozdíl od vánočky se prý ale mazanec dřív připravoval z mnohem bohatšího těsta, do něhož se často dávala i smetana a také spousta vajíček, která byla vnímána jako symbol nového života a zrození. Samotný mazanec pak měl svým tvarem kruhu představovat slunce. Zkrátka byl pro jarní svátky jako dělaný.
Správně nakynuté a propracované těsto
Předností mazance oproti vánočce je, že se nemusí nic zaplétat, z čehož by se dalo usuzovat, že je jeho příprava mnohem jednodušší. I u mazance se ale může spousta věcí pokazit. Místo krásného lesklého kulaťoučkého bochánku vám pak může vzniknout nevzhledná placka, případně se může stát, že vám pečivo na povrchu popraská.
Aby se mazanec povedl, je důležité nejen použít ty správné poctivé ingredience, ale také pořádně vypracovat těsto a nechat ho dostatečně dlouho kynout. Tomu, aby vše vycházelo, napomůže z velké části i mouka, kterou do mazance použijete.
Jakou mouku na mazanec?
Pokud byste zapátrali v receptech, zjistíte, že mazance se připravují z různých druhů mouky nebo z jejich kombinací. To vše má pak vliv na to, jakou bude mít mazanec texturu, tvar i chuť. Pro dokonalou konzistenci je navíc dobré mouku prosít, i to zajistí větší nadýchanost a také to, aby v těstě nebyly hrudky.
- Nejběžnější moukou na mazanec je klasická pšeničná hladká mouka. Ta obsahuje dostatek lepku. Lepek je totiž zodpovědný za pružnost a pevnost těsta a zajišťuje, aby správně nakynulo. Použít můžete klasickou hladkou pšeničnou mouku, ještě lepší však je přímo hladká mouka s vyšším obsahem lepku, s níž bude mazanec nadýchanější.
- Největší množství lepku je v mouce typu 00 neboli tzv. dvounulce, která je na kynutá těsta přímo ideální a zajistí pružnost a vláčnost těsta. Dále se hodí i typ 550, který obsahuje o něco větší podíl slupek než bílá mouka, a proto pomaleji vstřebává tekutiny, jako je voda nebo mléko. Těsto je s ní během pečení stabilnější. Koupit si můžete i mouku přímo označenou jako mouka na kynutá těsta.
- Máte-li rádi hutnější a ne tak nadýchaný mazanec, můžete použít i mouku polohrubou. Polohrubá mouka obsahuje hrubší částečky, těsto má pak trochu jinou strukturu, asi jako koláče. Někdy se doporučuje hladkou a polohrubou mouku nakombinovat.
- Chcete-li o trochu zdravější alternativu klasické pšeničné mouky, vyzkoušejte tu špaldovou. Špalda je starší odrůda pšenice, která neprošla takovými šlechtitelskými zásahy a obsahuje díky tomu víc živin. Mazanci navíc dodá lehce oříškovou příchuť, ovšem ne takovou nadýchanost. Za tímto účelem je dobré ji nakombinovat s moukou hladkou.
Náš tip: Výborný a hlavně vláčný velikonoční mazanec si můžete upéct podle našeho video receptu.
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více