Pochoutkový salát podle Těhotnýho kuchaře: Vyberte dobré suroviny, salát vám to vrátí na chuti, říká známý food blogger
26. 3. 2025 Vaření
Pochoutkový salát je králem českých majonézových salátů. Generace našinců si ho spojují s dětstvím, školními bufety i rychlým občerstvením v lahůdkářstvích. Na jeho chuti se za desetiletí nic nezměnilo, navíc příprava zabere jen pár minut. To dokazuje i recept populárního food bloggera, známého pod jménem Těhotnej kuchař.
Neotřesitelná pozice
Oblíbený salát se v československých lahůdkářstvích objevil už v druhé polovině 20. století. Rychle se stal vyhledávaným kvůli dostupnosti i jednoduchosti přípravy a univerzálnosti. Hodí se totiž skvěle na rychlou svačinu, na chlebíčky nebo jako drobné pohoštění. Navíc je to jídlo, které si snadno přizpůsobíte vlastní chuti. Dříve měl dokonce své pevné místo i v tehdejších normách (ČSN), které určovaly přesné složení, aby se zaručila jeho konzistentní kvalita.
Mohlo by vás zajímat
Co do něj patří
Základní recept obsahuje šunkový salám, sterilovanou zeleninu (hrášek, mrkev, celer), nakládané okurky, majonézu, hořčici, ocet, sůl a pepř. V některých receptech se objevuje i kapka worcesterské omáčky pro jemnou pikantnost nebo pár kapek citronové šťávy, která zvýrazní chuť.
Někdo přidává i vařené vejce pro ještě větší krémovost nebo trochu najemno nakrájené cibule, která dodá výraznější chuť. Každý má ale svou verzi, která mu chutná nejvíc.
Modernější a lehčí verze
Pokud se snažíte jíst zdravěji, můžete klasickou majonézu nahradit jogurtovou nebo domácí odlehčenou verzí. Skvělou volbou je například kombinace řeckého jogurtu a trochy hořčice, která dodá salátu svěžest a lehkost. Místo šunkového salámu použijte kvalitní šunku, kuřecí maso nebo rostlinnou alternativu, jako je například uzené tofu nebo tempeh, pro vegetariánskou variantu.
Čerstvá zelenina, mj. paprika či kedlubna, přidá křupavost a zvýší obsah vitaminů. Někteří kuchaři do moderní verze přidávají i strouhanou mrkev nebo jablko, které salátu dodají jemnou sladkost a vyváží kyselost octa či nakládaných okurek. Další možností je doplnit salát o semínka, například dýňová nebo slunečnicová, která přidají zdravé tuky a bílkoviny.
Klasika s obměnou
Do klasického receptu z Československých státních norem sahá málokdo, ale někdy je dobré vyzkoušet, zda by nešel nějak vylepšit. Pokusil se o to i Jaroslav Vajgl, známý na internetu jako Těhotnej kuchař. Na svém instagramovém profilu ukázal, jak na „pochoutkáč“ bez šunkového salámu. Sám ovšem přiznal, že příště musí volit jinak.
„Když seženeš dobrej šunkovej salám, ber ho. Když ne, šunka od kosti jemně krájená bude super volba. Já měl zbytečně moc libovou,“ napsal Vajgl ke svému videu. Zároveň přidal i jeden tip: „Použij co nejkvalitnější ingredience, které seženeš, salát ti to na chuti vrátí. A když se ti zdá salát po odležení příliš hustý, můžeš ho povolit lákem z okurek“.
Pochoutkový salát
Na přípravu skvělé svačiny budete potřebovat: 400 g šunkového salámu (šunky od kosti), 200 g nakládaných okurek, 80 g bílé cibule, 3-4 lžíce hrášku z konzervy (nebo mraženého a zblanšírovaného), 300 g majonézy, 1 lžíci francouzské hořčice, 1 lžíci worchesteru, 1 a 1/2 lžičky cukru krupice, 1-2 lžíce bílého vinného octu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Do mísy dejte majonézu, hořčici, worchester, sůl, bílý pepř, cukr a vinný ocet. Vše pečlivě promíchejte.
- Přisypte na nudličky nakrájený salám nebo šunku, přidejte stejně nakrájené okurky i cibuli a celý hrášek. Pořádně zamíchejte a nechte přes noc rozležet v lednici.
- Servírujte nejlépe s čerstvým rohlíkem.
Náš tip: Originální pochoutkový salát podle norem si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více