Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazance mohou mít různé tvary, chuť je ovšem skoro vždy perfektní.
Zdroj: Se souhlasem nakladatelství Smart Press, Pavel Ovsík pro knihu Jarní tradinář od ledna do června

Velikonoce jsou nejen svátkem jara, ale také obdobím, kdy si s radostí pochutnáváme na tradičních pokrmech. Jedním z nich je mazanec, sladké pečivo, které nechybí na českých velikonočních stolech po staletí.

Historie mazance

První zmínky o mazanci pocházejí už ze středověku, kdy byl pečen v klášterech a postupně si našel cestu i do domácností. Původně se pekl bez cukru a sladké příchutě, podobně jako chléb, ale postupem času se receptura obohatila o mléko, máslo, vejce a cukr. Tradičně se mazanec připravoval na Bílou sobotu a jeho kulatý tvar symbolizoval slunce a nový život.

„Mazanec je zřejmě jedním z nejstarších obřadních koláčů, který se pod různými názvy objevuje napříč celou Evropou a v podstatě při jakékoli významné obřadní události, nejen o Velikonocích. Dodnes si ho věřící mohou přinést do kostela a nechat slavnostně posvětit. Krásnou rodinnou tradicí je pojídat mazanec společně. Každý, kdo sedí u společného stolu, dostane kousek,“ píšou v knize Jarní tradinář její autorky Martina Boledovičová a Martina Viktorie Kopecká.

Zároveň upozorňují, že je třeba před pečením na bochánku nastřihnout nebo naříznout křížek. Není to jen náboženský symbol, ale i technologická nutnost – mazanec jinak praskne.

Tradiční i moderní varianty těsta

Základní těsto na mazanec je kynuté, obohacené o mléko, máslo a vejce. Do těsta se často přidávají rozinky, mandle nebo kandované ovoce, aby byl moučník ještě chutnější. Existuje však několik variant těsta, které se dají použít:

  • Klasické kynuté těsto – obsahuje mouku, droždí, mléko, vejce, cukr a tuk. Je nadýchané, voňavé a jemně sladké.

  • Tvarohové těsto – neobsahuje droždí, a proto nevyžaduje kynutí. Mazanec z tvarohového těsta je hutnější, ale zároveň vláčný a velmi chutný. Recept na něj najdete na konci článku.

  • Bezlepkové těsto – vyrábí se z bezlepkových mouk, například rýžové, pohankové nebo mandlové. Přidáním psyllia nebo chia semínek lze dosáhnout podobné konzistence jako u klasického mazance.

  • Celozrnné těsto – pro zdravější variantu lze použít celozrnnou mouku, která dodá pečivu více vlákniny.

  • Veganské těsto – mléko lze nahradit rostlinným nápojem, máslo kokosovým tukem nebo olejem a vejce například jablečným pyré či lněnými semínky.

Tvary mazanců

Jak si přečteme v Jarním tradináři nakladatelství Smart Press, mazanec může mít různé tvary. „Nejčastěji je to bochník s křížkem. Lze ho také ozdobit ptáčky a propletenci. Při dozdobení dalšími symboly už dostáváme koláč, který se pekl na svatby, na zimní slunovrat či na Tři krále. Tyto koláče mají společný smysl – chtějí pozitivně podpořit nový začátek, který byl pro naše předky tak důležitý,“ vysvětlují autorky knihy.

Mazanec se pekl i ve tvaru věnce, ze tří nebo čtyř pramenů spletených do kruhu. Kruh symbolizuje nekonečnost i cykličnost. Do takových věnců se krajově zapékalo i několik celých syrových vajec.

Pokud spojíte dva věnce (menší a větší) ozdobenými špejlemi nebo větvičkami, máte vrkoč, který krásně ozdobí velikonoční stůl. Mazanec může mít i tvar zapleteného bochníku, píšou Martina Boledovičová a Martina Viktorie Kopecká. Mazanec se dá ozdobit vajíčky, mašlemi a nejrůznějšími zápichy, například i zeleným věnečkem.

Malé mazance

Ze stejného těsta jako na mazanec můžete vytvořit i malé bochánky ve velikosti dlaně. „Pokud chcete ochutnat něco světového, vyzkoušejte anglické hot cross buns. Jsou trochu jinak ochucené, do těsta se přidává např. pomerančová kůra, skořice, zázvor, hřebíček, sušený rybíz, brusinky nebo rozinky. Naopak se nepřidávají mandle ani jiné ořechy,“ vysvětluje se v knize Jarní tradinář.

Od našich mazanců s nakrojeným křížkem se liší kořením a také tím, že se pečou v pekáčku vedle sebe jako buchty a křížek se nastříkne hladkou pastou umíchanou z hladké mouky a studené vody.

Tvarohový mazanec

Na přípravu 2 mazanců z tvarohového těsta budete potřebovat: 4 lžíce rozinek + rum, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, kůru z 1 bio citronu (nebo sušenou), 150 g změklého másla, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g měkkého tvarohu, 60 g nasekaných mandlí + mandlové plátky na ozdobu, 1 vejce na potření. 

Jak na to?

  1. Suroviny vyndejte asi 1 hodinu před pečením z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Rozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášky do pečiva a citronovou kůru a promíchejte.
  3. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do světlé pěny. Poté vmíchejte tvaroh.
  4. Do tvarohové směsi postupně vmíchejte mouku a nakonec vpracujte rozinky a mandle.
  5. Z těsta vytvarujte 2 stejně velké bochánky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Na vršku nařízněte nožíkem křížek, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky.
  6. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte zhruba 45 minut.

Ukázka z knihy Jarní tradinář od ledna do června byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl i publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: Podle našeho receptu si můžete upéct perfektní vláčný mazanec.

Recepty k tomuto článku