Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek nejen u nás, ale také v Maďarsku, odkud pocházejí. Milovníci smažených dobrot nedají na langoš s česnekem a strouhaným sýrem dopustit. Jaké by to však bylo, kdybyste právě sýr použili už do těsta, stejně jako to dělá semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky?

Různé druhy těsta, různé chutě

Ačkoliv se klasický langoš připravuje z kynutého těsta, existuje mnoho variant, které si zaslouží vyzkoušet. Nejtradičnější recepty obsahují mouku, droždí, mléko a sůl, ale někdo přidává i brambory, aby dosáhl jemnějšího výsledku. Právě bramborové těsto je v oblibě u těch, kteří preferují vláčnější langoše.

Další variantou je použití jogurtového těsta, které se nemusí nechat kynout a je tak ideální pro ty, kteří chtějí mít oblíbenou pochoutku hotovou rychleji. Pro bezlepkovou verzi lze použít bezlepkové mouky.

Sýr nejen na povrchu

Langoše a sýr k sobě neodmyslitelně patří. Ale co takhle posunout tuto kombinaci na další úveň? Sýrové langoše lze připravit nejen posypáním hotové placky, ale také vmícháním sýra přímo do těsta, nebo vložením plátků  tvrdého sýra mezi části těsta, právě tak, jak to dělá Pavel Berky. Na svém instagramovém účtu ukázal, že je to opravdu hračka.

Použít lze jak jemnější sýry jako eidam, tak i aromatičtější druhy jako niva či parmazán. Sýrová složka v těstě dodá langošům nevšední chuť, která se ještě zesílí při smažení. Pro ty, kteří si rádi recepty vylepšují, je možné přidat do těsta i bylinky nebo oblíbené koření.

Čím langoše potřít

Klasikou je potírat langoš rozetřeným česnekem smíchaným s trochou oleje, což radí i semifinalista kuchařské show. Další možností je zakysaná smetana nebo tavený sýr, klasikou v Čechách je kečup nebo mnohdy i tatarka. 

Sýrové langoše

Na přípravu jedinečných langošů budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 ml plnotučného mléka, 100 g řeckého jogurtu 5 %, 100 g Tolštejn sýru 45 %, 30 g cukru krupice, 30 g másla, 5 g sušeného droždí, 5 g soli a rostlinný olej na smažení.

Jak na to?

  1. Do mísy od kuchyňského robotu dejte mouku, jogurt, mléko, změklé máslo, cukr, droždí a sůl. Uhněťte elastické těsto, které se nebude lepit na stěny a poté ho přendejte do čisté mísy.
  2. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 90 minut.
  3. Vykynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch.
  4. Těsto rozdělte na 12 stejných dílků o váze kolem 54 g a z každého vyválejte bochánek. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte odpočinout 5 - 10 minut.
  5. Mezitím si z plátků sýra vykrojte kolečka o průměru 4 - 5 cm.
  6. Z bochánků vytvarujte malé kulaté placičky. Průměr by měl být alespoň o 1 cm větší než kolečka sýra. Na spodní placku dejte do středu sýr a na to druhou placku. Okraje dobře stlačte a slepte, aby sýr při smažení nevytekl.
  7. Mini langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany aby byly krásně zlatavé. Pokud máte fritézu na smažení, určitě ji u tohto receptu využijte. Olej na smažení by měl mít teplotu mezi 180 - 190 °C.
  8. Langoše po usmažení vyložte na papírovou utěrku, aby z nich okapal přebytečný olej. Na závěr langoše potřete prolisovaným česnekem smíchaným s olivovým olejem a solí.

Do soukromí Pavla Berkyho můžete nahlédnout v naší fotogalerii

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vynikající langoše z jogurtového těsta.

Recepty k tomuto článku