Zimní recepty na zahřátí i na oslavu: Oblíbené (nejenom) vánoční dobroty
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho pořádně nepotěší. Zimní chmury ale snadno zaženete vydatným jídelníčkem. Právě v zimě je potřeba dbát na dostatek živin, a to hned z několik důvodů. Zaprvé, tuková vrstva člověka nejlépe zahřeje a navíc se elegantně schová pod tlustým svetrem. Do plavkové sezóny času dost, a tak si bez výčitek dopřávejte omáčky, maso, husté polévky - například fazolovou, kapustovou nebo gulášovou. Nezapomínejte ale ani na přísun vitamínů, neboť právě v zimě jsme nejnáchylnější k různým chřipkám a nachlazením. Zázvorový čaj s medem a citronem by měl být vaší zimní stálicí.
A mysleme i na to, že zima znamená magické období adventu a Vánoce! Tyto svátky jsou krásné a kouzelné i proto, že patří jídlu. Minimálně o Štědrém večeru se celá rodina sejde, aby si dala bramborový salát, kapra, řízky nebo třeba vinnou klobásu. Jako dezert poslouží křehké a voňavé cukroví a na druhý den není nci lepšího, než posnídat vláčnou vánočku s mlékem nebo ještě lépe s teplým kakaaem. Ono to s tou zimou nakonec nebude tak hrozné, co říkáte?
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
Barevná jablíčka jako nepostradatelná pochoutka do podzimních dní!