Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá vánočka

Každý tuhle královnu zná, pěkně nadýchaná, voňavá a vláčná, to je vánočka, tradiční symbol českých Vánoc. Pokud si ji každý rok kupujete, letos je čas na změnu. Vyzkoušejte si ji připravit doma, budete překvapení, jak je to snadné.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vlocka9 vlocka9

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 074 kJ /
3 125 kcal
Bílkoviny93,33 g
Tuky60,55 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 761 mg
Sodík 2,16 g
Sůl5,37 g
Sacharidy538,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Ze všech přísad a vzešlého kvásku vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 8 pramenů (nebo jak jsme zvyklí) a upleteme vánočku, kterou přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě dokynout. Krok 4: Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C. Krok 5: Po 15 minutách vánočku zakryjeme a pozvolna dopečeme. Celkem asi 1 hodinu.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 21. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ExEm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ExEm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Vánočku jsem zkusila na vánoce a chutnala všem moc moc což znamená, že jsem nucená ji teď dělat dost často, s pletením si moc hlavu nedělám jednoduše spletu 4 prameny pak 3 prameny a naposledy stočím 2 prameny následně položím vrstvy na sebe 4,3 a 2 vánočku po upečení nelze poznat od klasicky pletené.Mohu jen doporučit je jednoduchá,konzistenčně jako peříčko a chuťově jako od babičky;-)

Dnes jsem ji pekla...:-K:yes::-pMoc dobrá a jednoduchá:)

Jana Remkova: pokud se budeš učit pléct Vánočku, tak začni ze třech jako cop, uděláš jamku, potom ze dvou pramenů, to dáš do jamky a nakonec smotej jen jeden a dej nahoru. Před pečením dej do Vánočky špejle a zůstane tvar Vánočky.

Hanka: dost dobré přirovnání:-D. Já si neumím představit podle receptu, kde jsi mohla udělat chybu. Myslíš v pletení? Já to vůbec neumím..:-/,musela bych mít noťas přilepený na lince a sledovat každý jeden obrázek, kde je popsáno pletení. Takže dělám ve formě;-) a je taky dobrá:-)

Já z ní mám "roztlemenku" :-(

:yes::-p

Tématické fráze:
dobrá vánočka, vánočka z hery, vánočka recept, recept na vánočku, recept na dobrou vánočku, nej recepty vánočka, vánočka, nej vanocka, vanock, vanocka top recept, vánočka top recepty, jednoduchá vánočka, dobrá vánočka-recept, jednoduchá vánočka recept, dobra a jednoducha vanocka, nejrecepty.cz, top recepty vanocka, recepty vanocka, nej recept na vánočku, vánočka recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr, máslo, droždí, sůl, žloutek, mléko, rozinky, mandle mleté, cukr vanilkový, kůra citronová

Přidat fotografie receptu