Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový závin z listového těsta

Jablečný závin podle tohoto klasického receptu zvládne i začátečník upéct tak, že si na něm všichni skvěle pochutnají. Hotový jablečný závin můžete na talíři doplnit zmrzlinou, šlehačkou, případně vanilkovým krémem.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 30 min

65 min (35 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 067 kJ /
1 211 kcal
Bílkoviny19,68 g
Tuky84,56 g
Vláknina2,75 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 223 mg
Sůl0,49 g
Sacharidy91,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a jablka nakrájíme na tenké plátky. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Listové těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme obdélník. Krok 3: Pokud máme hodně šťavnatá jablka, těsto slabě poprášíme strouhankou nebo strouhaným kokosem. Pak poklademe plátky jablek a můžeme posypat nasekanými ořechy. Podle chuti osladíme, posypeme propláchnutými rozinkami a skořicí. Krok 4: Kratší strany těsta přehneme dovnitř a delší strany přeložíme přes sebe. Záviny položíme na plech spojem dolů, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do dobře rozehřáté trouby. Krok 5: Pečeme 10 minut na 220 °C, potom teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme ještě cca 20 minut. Teplota a čas jsou orientační podle trouby.

Zveřejněno 22. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin z listového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZNA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin z listového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZNA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

My doma nejsme nároční a zrovna u štrúdlů je to u nás dost na kvantitu 😂 takže dělám taky tak, jablíčka teda neloupu a strouhám nahrubo a přidávám taky nastrouhanou čokoládu 😋 další den pak můžu dělat další 2 nohavice znova 😎😂

:yes::-p

Bahula: Evi, máš pravdu a děkuju za fotku - krásnou jako vždycky;-):-)

Rychlovka, která nikdy nezklame :yes::-p:-K

Štrůdlina 26. 9. 2013 15:05
Paráda! Povedli se.. :yes: Musela jsem udělat rovnou čtyři. U nás se celkově hodně žere :-D Do nastrouhaných jablek jsem přidala lískové ořechy, kokos, vanilkový cukr a skořici. Je to mňamka! Zítra zkusím s tím pudinkem :-8

já místo jablek dávám uzené s pivem je to lehká večeře

Manu a Kubíček 30. 4. 2013 10:28
Teď jsme dali štrůdlíky do trouby, je to naše první společné pečení štrůdlu :-)). Snad se nám povede, Kuba už má na něj velkou chuť! :-K

ideální letní moučník já radím trochu máku pak to šmakuje

bůh ví kdo 8. 4. 2013 11:00
štrůdl je lehký nadýchaný chutný ideální letní moučník já osobně jsem do něj přidla mák to to pak šmakuje:-p

ja ještě do jablek přidavam par nastrouhanych piškotu nejsou pak tak vodnate :-)):-)):-))

to Olda: Před vložením do trouby je třeba závin propíchat vidličkou, pak se nenafukuje a nesplakne nakonec po vyndání z trouby :-)

Listové rozmrazené těsto rozdělím na dva díly. Vál mírně popráším hladkou moukou a každý díl rozválím na čtverec cca 40 x 35 cm, posypu jemně strouhankou na kterou nastrouhám po čtyřech oloupaných středních jablek na každý díl. Po bočních stranách nechávám volné cca 2 cm na záložky. Jablka posypu cukrem podle zvyku (sladím hodně) a posypu přez jemné sítko skořicí. Boční záložky potřu rozšlehaným vajíčkem, stejně tak i vrchní přehyb. Po zahnutí bočních záložek opět tyto potřu rozšlehaným vajíčkem, poté na dvakrát přeložím část s jablky a přehnu vrchní potřený díl. Položím na plech s pečícím papírem posypaným strouhankou (upečený závin se lépe sundavá ). Povrch závinu potřu rozšlehaným vajíčkem. Peču v elektrické pečící troubě cca 40 minut na 180 °C. Podle druhu a množství použitých jablek se někdy stává, že tence vyválené listové těsto po stranách popraská a náplň částečně vyleze. Sice to může u citlivek vzbuzovat nevoli, ale chutný, dobře upečený závin to vše vynahradí.

Miquel: děkuji za přidání krásné fotky;-):-)

Dělám stejně, jen rozinky máčím do rumu a pak tím rumem pokapu jablka.Jestli nevadí přidávám foto;-)a bod:yes:

je to dobré mlsaní..

Tématické fráze:
zavin z listoveho testa, štrůdl z listového těsta, jablečný závin z listového těsta, jablkovy zavin, jablečný štrůdl z listového těsta, strudl s listoveho testa, štrůdl nejlepší recepty z listového těsta, recept na strudl z listoveho testa, listový závin, jablkový štrúdl, štrůdl z listového těsta s pudinkem, štrůdl z listoveho testa recept, jablečný štrůdl z listového těsta s pudinkem, štrůdl s pudinkem, štrůdl s jablky a pudinkem, zavin z listoveho testa s pudinkem, štrůdl z listového těsta s tvarohem, jablečný závin listové těsto, štrůdl z listoveho těsta s jablkama, štrůdl listové těsto

Suroviny:
těsto listové, jablko, rozinky, cukr, skořice, vejce, ořechy, strouhanka

Přidat fotografie receptu