Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně na šafránu a citronech

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 747 kJ /
1 374 kcal
Bílkoviny174,29 g
Tuky34,77 g
Vláknina8,88 g
Cholesterol 320 mg
Sodík 622 mg
Sůl1,25 g
Sacharidy86,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou kýtu kuchyňsky upravíme, osušíme, osolíme a okořeníme. Krok 2: Omyté citrony nakrájíme na plátky, rozdělíme na upravené maso se špetičkou šafránu a připevníme kuchařskou nití. Krok 3: Maso vložíme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 90 minut. Krok 4: V horkém vývaru rozpustíme med a cca po 30 minutách pečení v troubě, vepřovou pečení přelijeme vývarem s medem. Krok 5: Tento postup opakujeme každých cca 15 minut. Krok 6: V polovině pečení přidáme hrubozrnou hořčici, celý pepř a dál pečeme doměkka. Krok 7: Nakonec výpek slijeme, ochutíme solí, bylinkami. Podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborem. Můžeme přidat na zjemnění lžíci másla.

Zveřejněno 10. 11. 2013

Poznámka autorky varilamyskakas…

Můžeme použít místo hořčice také hořčičná semínka a přidat bylinky podle sebe / šalvěj, rozmarýn atd /.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně na šafránu a citronech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qow7

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně na šafránu a citronech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qow7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

díky holky za vše i za rady :-K;-)

Krásná barvička a moc hezky připravená dobrota:-p:yes::-K
Kdysi jsem také občas používala šafrán,ale též jsem nevěděla o namáčení-děkuji za info:yes:
Ale když v posledních letech vidím tu cenu za malinkou krabičku s pár sušenými pestíky:-Stak raději pro hezčí zbarvení používám kurkumu,nebo lístky měsíčku.Babička,když dělávala měsíčkovou mast,tak pak ty v sádle vyluhované a vymačkané lístky zabalila do igelit.sáčku,vytvořila váleček a dala do mrazáku.Pak si vždy když potřebovala,kousek ukrojila a přidala do hrnce:-)http://www.toprecepty.cz/recept/35075-mesickova-ma...

senky: taky budu namáčet, nikde jsem to dosud neslyšela, ptala jsem se i dnes mé mamky,ale ani ta o tom neví, takže jsem moc ráda za rady holek;-):-K

Pěkná pečínka:yes: jen toho šafránu mi přijde až dost;-)



zizala, Jitkas, 1974andrea: holky, díky za povídání o šafránu, pestíčky namáčím vždycky, ale prášek jsem používala přímo, teď už budu namáčet i ten;-)

Bibinka: Jani,do Maroka mám docela daleko:-O, ale tady se objevuje sem tam někdy:-K

1974andrea: Jsem ráda za odkaz Jarky;-)Jitky i za Tvou radu, dávala jsem ho do polévky jen jednou a včera do pečeně, ale vše dopadlo naštěstí dobře, příště zkusím tak, jak jste zde poradily:-K;-)

varilamyskakasicku:Hlavně si ten šafrán příště musíš namočit, takhle se opravdu nepoužívá. Jarka ti sem dala odkazy, i JitkaS to tady psala, jak ho použít. Nevím, jestli by si s tím nějaký začátečník podle postupu poradil a jestli by si pokrm nezkazil;-)

1974andrea: Andrejko,hořké to nebylo,to by manžel prskal a měl řeči:-( a šla bych vařit něco jinéhého, což on jako denodenní kritik dost umí:-S, šafrán jsem vyzkoušela asi podruhé v životě, takže máš pravdu, myslím si,že příště ho uberu, až ho zase někde seženu;-)

Jak tak koukám na tu poslední fotku, tak mám teda pocit, že toho šafránu je strašně moc. Musí to být od něj dost hořké v takovém množství. Šafrán se před použitím namáčí a nechává louhovat, pak teprve uvolňuje svoje aroma. Ve spojení s hořčicí a citronem mi to přijde zvláštní kombinace, ostrá chuť hořčice a kyselost citronu a pak jemná chuť šafránu. V množství, v kterém se má šafrán používat ( viz. odkaz od Zizaly), by v tomhle pokrmu nebyl vůbec znát.

Díky holky:-K;-)

Moc povedené :yes::yes::-K:-p

Jitkas:;-) díky:-K

rozmarynaH: Marcelko,toho citronu můžeš dát i méně, pak dochuť podle sebe jakýmkoliv kořením, co máš ráda, my jsme dali dost pepře a ta hořčice v tom udělá také své, kurkuma je v té šťrvě vynikající:-p

Pestiky safranu se pouzivaji tak, ze na jednu osobu se pocita 4-5 pestiku. Ty se vlozi do maleho kavoveho hrnicku (espresso) a zaliji horkou vodou. Nechaji se v infuzi asi 2hod. a pote i s vodou se pridaji do pokrmu. Je lepe tak ucinit az ke konci tepelne upravy, safran pak lepe zachova chut a barvu. Safran v prasku se rozpusti tez v trosce teple vody, ale muze se pouzit okamzite, bez cekani, ale pridava se porad do pokrmu az ke konci. Dlouhym varenim ztraci na chuti, ne na barve.

Tohle by nám určitě chutnalo, jen nevím, jak bych naložila s citronem, asi bych nakonec přidala jen šťávu. Kurkuma má bezva chuť i barvu. Povedený recept:yes:

Tématické fráze:
maso na safranu, vepřove na safranu, vepřová pečeně, vepřové maso šafrán recept, vepřová pečeně s bramborovou kaší, safran, vepřové maso na šafránu, maso veprove se safranem, jak používat šafrán, safran recepty, vepřová pečeně recept, chuť šafránu, vepřová pečeně recepty, šafrán recept, recepty s pouzitim safranu, vepřová pečeně s s bramborovou kaší, veprova pecene na šafranu, maso na šafrán, na co používat šafrán, veprove maso safran

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, pepř mletý, pepř celý, citron, vývar, med, šafránové blizny, hořčice hrubozrnná, petrželka, tuk

Přidat fotografie receptu