Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská pučálka

Zastánci zdravé výživy si pučálku mohou připravit kdykoliv během roku. Klíčky samy o sobě jsou takovou malou vitamínovou bombou. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Tohle postní jídlo je jednoduché a velice dobré.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 5 min Bez doby klíčení hrachu

10 min (5 min příprava + 5 min tepelná úprava, Bez doby klíčení hrachu)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie143 kJ /
34 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrách dva nebo tři dny předem přeberte, propláchněte, zalijte vodou aspoň tři centimetry nad hrách a nechte 24 hodin stát namočené v zavařovací sklenici (pokud máte v kuchyni příliš teplo, umístěte hrách do chladnější místnosti nebo na okno). Krok 2: Druhý den z hrachu slijte zbývající vodu a rychle hrách propláchněte čerstvou vodou. Opět slijte a vraťte do sklenice. Sklenici utěsněte přilnavou potravinářskou fólií, udělejte do ní několik dírek špičkou nože, aby hrášek mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval, a nechte jej stát na stejném místě, co prve. Krok 3: Třetí den už můžeme opéct pučálku. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme klínky cibule, naklíčený hrách a společně opékáme. Příliš hrachem nemícháme, spíš ho jen na pánvi prohazujeme, aby se neolámaly klíčky. Krok 4: Hotový pokrm osolíme, opepříme a jíme horký. Pokud místo cibule použijeme česnek, přidáme ho (utřený) až téměř ke konci, aby dlouhým pražením nezhořkl.

Zveřejněno 22. 2. 2015

Poznámka autorky Danca

Recept je z březnového Gurmetu, ale pučálku si pamatuji, dělávala nám ji babička ( většinou česnekovou variantu ). Prý se může dělat i nasladko, ale na to jsem si nikdy netroufla..:-)

Pro toho, kdo název slyší poprvé, ještě přidávám odkaz, co se o pučálce píše na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C4%8D%C3%A1lka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská pučálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D2ln

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská pučálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D2ln

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Skvelý recept na vegetariánske jedlo. Vďaka.

Všem moc děkuji za kladnou odezvu :-K Vůbec jsem netušila, jakou tady s pučálkou rozpoutám diskuzi...:-O:-)

Maruška: Historie pučálky začíná už v 15. století, kdy je zmiňována v dobových spisech jako postní jídlo o Velikonocích i o Vánocích.

Je to jídlo, které se prostě jedlo dříve dle zvyklostí. U nás byla pučálka na velikonoce, hrách na štědrý den a čočka na Nový rok. Já si ji zas udělám jak na sladko, tak na slano :-p:-p:-p:-p

Maruška: U nás doma se zvyky hodně dodržovaly. Hrách jsme na Štědrý den normálně jedli. Jedlo se devatero jídel - chodů - a hrách tam patřil, "zaručoval" dostatek peněz ;-):-)

Maruška:Maruško, sice ta výtka nepatří mně, vyhledala jsem a hrách na Štědrý den se jedl také, zde je důkaz:
Štědrovečerní večeře

Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.

hosta:Paní nepleťte lidem hlavy,nevím jaký býval u Vás jídelníček o štědrém dni ale pučálka je jídlo které se jí o velikonočním půstu,udivuje mne,že jste jej jedli o štědrém dni.
:-O

:yes: výborné, tohle dělám i s naklíčenou cizrnou

Hrách pučí a člověk se učí ;-):-),pučálka je mi známa, ale jen teoreticky, zřejmě bych to měla změnit ;-) +5 :-p:-K:yes:

O tomhle jsem vždycky jenom četla, že hrách byl součástí štědrovečerního jídelníčku s počtem devatera jídel, babička dělávala s medem a pepřem. Nikdy mě nedonutila to jíst, teď bych ochutnala ráda:-)):yes:

Bez česneku mi to nikdy nechutnalo :-)

magdalenka: :-D:yes:

Ja to poznám len na slano, s cesnakom. Preto ma veľmi prekvapilo, že sa to dá aj na sladko konzumovať. Človek sa stále učí...nielen o nových jednotkách (CL).:-)):yes:

zizala::-) teď klíčím cizrnu, ta je o poznání čilejši :-)). V tom časopisu je recept na polévku z ní, tak ji chci vyzkoušet;-):-p

Danca: :-)) Spíš byl jen víc zaschlý. Ono mu trvá, než pořádně nabobtná a začne pouštět klíčky. Tohle jídlo se může dělat i s jinými luštěninami, ten hrách byl nejběžnější.

Tématické fráze:
jak se dělá pučálka, staročeská jídla, hrách na sladko, jídlo pučálka, co nebo kdo je pucalka, staročeské jídlo, jakou polévku na štědrý den, pučálka na sladko, pučálka jídlo, staročeská postní jídla recepty, staročeská čočka, staročeské stedrovecerni menu, staroceske menu, pučálka z cizrny, jak udělat pučálku, pucalka na velikonoce, velikonoční pučálka, receptypucalka, pucalkarecepty, postní jídlo na štědrý den

Suroviny:
hrách naklíčený, cibule, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu