Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frenštátské škračky

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 502 kJ /
1 554 kcal
Bílkoviny139,30 g
Tuky63,68 g
Vláknina22,96 g
Cholesterol 3,78 g
Sodík 894 mg
Sůl1,95 g
Sacharidy99,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nastrouháme (začínám brambor strouhat na jemném struhadle tak do dvou třetin, otočím struhadlo na jemné "mrkvové", strouhnu jeden česnek, dostrouhám brambor, otočím struhadlo zpět a strouhám další brambor), zastříkneme mlékem, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, mouku, vejce a důkladně promícháme. Na rozpáleném sádle usmažíme 4 hrubší placky. Krok 2: Očištěné játra nakrájíme na nudličky a promícháme s majoránkou, kmínem a pepřem. Jednu cibuli nakrájíme na 1/2 céčka a šoupneme do pánve s rozehřátým sádlem. Krok 3: Zarestujeme do sklovata, přidáme játra a prudce restujeme. Nakonec přidáme rozklepnutá vajíčka, osolíme, promícháme a když vajíčka ztuhnou, můžeme servírovat. Krok 4: Játra položíme na bramborák, přizdobíme zelenou petrželkou a druhou cibulí nakrájenou na céčka.

Zveřejněno 26. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Frenštátské škračky jsou regionální zaležitostí, na jídelním lístku je najdete v restauracích na lašsku i valašsku.

Dnešní škračky jsem si vylepšil na nudličky nakrájenou šunkou, která mi zůstala od snídaně a v základní receptuře taky nenajdete majoránku v játře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frenštátské škračky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y8M7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frenštátské škračky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y8M7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Bibinka: Možná podle valašského slova škračit = škvařit

Bibinka: Bibinka: škračit, uškračit - na Valašsku znamená vyškvařit

Dělávám si je, mám je velice ráda, místo bramboráčků játra vmíchávám do uvařených těstovin s trochou podušeného kysaného zelí.

Jeníčku...:yes::yes::yes:..také je dělám a zrovna dnes budou k obědu....recept jsem našla v kalendáři a koukám,že ty ho tu máš také:-Kje to veliká a rychlá dobrota....a dávám ještě do toho česnek...my ho musíme mít všude a kdyby to bylo možné,tak i do buchet:-D:-D:-D dík za připomenutí rcp:yes::yes::yes::-K

ruzena: Růženko, jenda česnek v surovinách má ;-);-), jinak fakt :yes::yes::yes:

Mirek z Franštátu 12. 3. 2016 11:05
Nechci dělat chytrého,ale chybí v tomto výborném receptu česnek! dle mého názoru a letitých zkušeností nezbytný.:-))

známm něco podobného a zkusím přidat tu majoránku.díky za inspiraci k večeři.pohodovou neděli Iron

Tak takto upravená játra jsem ještě nikdy nejedla;-)je to velmi zajímavá kombinace,ukládám a vyzkouším;-):yes:+1

Ještě+1:yes:

;-)Jeníku:-pdělám podobný receptík;-)do jater anglickou slaninu a bramboráčky malé,asi jako v lívanečníku:-))Všem jsem se s tímto jídlem vždy zavděčila a až budu zase kuchtit,dovolím si k tobě přidat foto;-)Sice se tvému nevyrovná bude z mobilu,ale jídlo s láskou a chutí navařeno:-K:yes:

Frenštátské škračky obzčejné jidlo žádný zázrak nic moc:-((

:-p:yes: bod :yes:

Alena Urbančíková 25. 5. 2009 10:25
Alena.Urbancikova@seznam.czŠkračky nejsou je jídlo od Frenštátu, ale tradiční z celého Slezska a znáte je pod názvem " bramboráčky "
nebo po našimu - kobzolové placky. Je to nejjednodušší a často zařazované jídlo na východní Moravě.

Jendo,škračky som odfotila spolu s Cmundou po kaplicku,obidvoje bolo výborné,dávam ti bod ;-)

Jiřko, jsem rád, že chutnalo.:-!:-p
Díky za fotečku i komentář.:-)
Přeji krásnou neděli.;-):-))

Měli jsme dnes k obědu a musím dát bodík,je to velmi dobré jídlo :-p:-p:-p,budu je dělat častěji:yes::yes::yes:Jedna porce zbyla ,tak ji vyfotím až přijdeme ze zahrady;-):-D

Tématické fráze:
valašské skřačky, regionální recepty, minutkové pokrmy, jatrove škračky, valašská cmunda, bramborové škračky, receptury studených pokrmů online, játrové škračky po valašsku, valašské játrové škračky, valašská kuchyně recepty, valašské bramborové placky, valašské pokrmy, vepřové škračky, lašska omacka recept, bramborove placky s jatrou, frenštanske skračky z vepřovych jater, frenštátská játra, škračky na bramboráku, špízy z jatrou recepty, kuřecí po lašsku

Suroviny:
brambory, česnek, sůl, pepř mletý, kmín drcený, majoránka, mouka hladká, vejce, mléko, sádlo, játra kuřecí, cibule, pepř mletý, kmín drcený, sůl, vejce, sádlo

Přidat fotografie receptu