Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zápara (do těsta na pečivo)

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Zápara jsou spařená semínka, podrcená celá zrna (šrot), vločky nebo část recepturní mouky, která se po vychladnutí přidává do těsta na chleba nebo drobné pečivo. Krok 2: Semínka, která chceme přidat do zápary, spařujeme všechna, mouky (z receptu) do zápary dáme 20-30% . Krok 3: Semínka a větší kousky celozrnné mouky spařením horkou vodou změknou a nabobtnají, nenarušují pak lepkovou strukturu těsta. Krok 4: V mouce se spařením aktivují enzymy, které rozloží některé složité cukry na jednodušší - část jich pak při pečení zkaramelizuje a střída chleba (pečiva) je tmavší. Krok 5: Záparu můžete přidat téměř do jakéhokoliv těsta - dělá ho tmavším, vláčnějším a kváskové těsto se záparou i rychleji kyne.

Zveřejněno 5. 9. 2016

Poznámka autorky cathleen

Ještě jsem nezkoušela záparu ze špaldové mouky, ale ta prý může řídnout.

Zdroj: Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zápara (do těsta na pečivo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DYg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zápara (do těsta na pečivo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DYg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Hľadím ako puk...:-D

Nestačím se divit, co nás nenaučíš:-D, pěkné:yes:

:yes::yes:

Ja som ešte záparu do chleba nerobila, lebo sa bojím, že zle odhadnem množstvo pridanej tekutiny práve kvôli vode, ktorá zostáva nevsiaknutá v semienkach zápary. Viem, že by som mohla dosypať múku, ale vždy, keď som tvoj recept nejak upravovala (napr. tým dosypaním múky) tak som to zorala. Tak to mám radšej dľa receptu, nie som taká dáka talentovaná pekárka. Ivi, podľa teba tá múka v zápare je niečo ako TZ? Ale doň sa dáva biela múka, nie? Ja ho varím, lebo keď somskúšala len spariť, bolo to riedke. Potom som vygooglila, že TZ sa varí ...do 70°C. Trochu síce nejasné, ale tak mi TZ lepšie funguje. Tú záparu by som veru chcela skúsiť. Áno, krásne si tam popísala deje a aj význam, takže :yes: a díky:-*

nigina: Heli, zrovna jsem si dala na stránky čiště pšeničný kváskový, s touto záparou - mrkni, jak má tmavou střídu;-)
http://www.pekarnomanie.cz/psenicny-chleba-se-semi...
TZ se dělá kvůli přeželatinování části mouky, která pak saje víc vody a pečivo je díky tomu déle vláčné, víc nadýchané.
Zápara změkčuje velké části mouky a semen.......také přispívá ke zvýšení množství vody v těstě....dělá pečivo tmavší a přirozeně sladší .....a těsto díky ní rychleji kyne.

zizala: děkuju:-K ae odbornice zdaleka ne:-D jen mě to baví.

Smekám, jsi opravdová odbornice, mohla by ses pečením z fleku živit :yes::yes:

Tématické fráze:
co je zápara, zapara, co je to zápara, žitná zápara, zápara do chleba, pečivo se záparou, výroba zapary, jak se děla zapara, zápara recept, chleb zapara, jak udělat záparu do chleba, zápara semínek, priprava zapary, testo se zaparou, zápara co to je, seminkova zapara, pecivo se zaparem, jak udělat záparu, co je to zápara do chleba, zapar do kynutého těsta

Suroviny:
mouka, vločky, voda

Přidat fotografie receptu