Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí máslo

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

woman woman

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo. Krok 2: Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici. Krok 3: Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo. Krok 4: Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.

Zveřejněno 10. 10. 2016

Poznámka autorky woman

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rlxB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rlxB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Dobrý den, přidávám fotečku. Domácí máslo je fajn. <3

Nemám slov. Já bych to asi nedělala, ale ta představa domácího másla je super. Paráda! :yes:

Ano, i mi se líbí kuchyňské experimenty všeho druhu a takovýmto počinům fandím - nejde zde o ekonomiku (to bychom museli mít vlastní hovadko), ale spíše o zábavu a radost z toho, že si člověk dokázal něco vyrobit sám. A už vůbec nechci rozebírat téma, když v marketu beru máslo do ruky: "co mě čeká, když doma onu kostku rozbalím? a jak se bude tvářit po týdnu v lednici?".

Takže za odvahu a jako povzbuzení k zdokumentování dalších netradičních receptů a postupů :yes:

Ivosisko: :-)Moc děkuji ať se vám daří.

Moc tomu postupu nerozumím. . . ;-(

Oceňuji snahu:yes:

Zdravím, víte, ono záleží i na zručnosti a šikovnosti. Běžně si finální výrobek vážím, takže mohu dát odpověď je to 190-200 gramů.

casino: Víte, jen pro úplnost, občas také dělám doma sýr. Dělám vůbec z kuchyně laboratoř.:-)

Zobrazit starší odpověď

woman: Prosím o odpověď, kolik váží finální výrobek ze 2 ks smetany. Děkuji :-K. Na šlehání, při kterém si můžeme udělat zároveň pleťovou masku, se mi osvědčila mísa s víkem a otvorem, nádoba zůstane zakrytá a je to v pohodě :-);-)

:-D Jasně, že podmáslí, máte pravdu. Používám ho pak například na vaření či pečení. Lahůdka.

Jako holce se mi nechtěně podařilo udělat při šlehání šlehačky máslo asi 2x :-) Moje babička máslo stloukala v díži dřevěným tloukem, bylo žluťoučké a svěže nakyslé a mně jako malé nechutnalo - tak hloupá jsem byla :-(
Mmch. to, co odteče při výrobě másla není mléko, ale podmáslí ;-)

Tématické fráze:
domácí máslo, jak udělat domácí máslo, domácí máslo ze šlehačky, domácí máslo recept, jak udělat máslo, výroba másla ze šlehačky, recept na domácí máslo, výroba domácího másla, máslo recept, jak se dělá maslo, recept na maslo, jak vyrobit domácí máslo, máslo ze šlehačky, recept domaci maslo, recept maslo, výroba másla z mléka, jak se dělá domácí máslo, domácí výroba másla, jak si udělat máslo, jak udělat máslo ze šlehačky

Suroviny:
smetana 33%, máslo, mléko,

Přidat fotografie receptu