Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libečkové pesto

Libeček se pěstuje na zahrádkách jako koření. V gastronomii se využívají všechny jeho části. Listy jako koření do polévek a omáček a plody do nakládané zeleniny. V léčitelství pak k odstranění plynatosti a zlepšení trávení.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 876 kJ /
1 883 kcal
Bílkoviny10,34 g
Tuky195,06 g
Vláknina7,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy18,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři, já jsem pro přípravu zvolila mixér. Krok 2: Dospod upěchujeme libečkové listy, zasypeme je slunečnicovými semínky, přidáme nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijeme olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujeme. Krok 3: Neměli bychom získat pastu, ale směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřeme velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijeme ještě trochu oleje a ještě promixujeme. Krok 4: Hotové pesto přendáme do sklenice, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.

TIP: Možnosti zpracování libečku

Zveřejněno 21. 6. 2017

Poznámka autorky petram

Jako malá jsem libeček neměla ráda, jeho chuť mi vadila v polévkách i v bramborách. Nedávno jsem ale ochutnala libečkové pesto od firmy Hradecké delikatesy a okamžitě jsem mu propadla. Ihned jsem se rozhodla, že odteď si pesto budu vyrábět doma. V tom původním byla ještě sušená rajčata, já jsem použila jen základní suroviny, které jsem měla doma po ruce.

Pesto si mažu na bezlepkové krekry a přidávám ho do zeleninových salátů, ale určitě bude skvělé i s těstovinami nebo vařenými bramborami. Za mě je to rozhodně hit letošního léta.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Libečkové pesto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JnPo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Libečkové pesto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JnPo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

klika od blazince: Pesto z medvědího česneku také dělám a nechám v lednici. To poslední mi vydrželo 9 měsíců. Je skvělé a jednoduchá příprava.:yes:

NEMATE NĚKDO ZKUŠENOST SE ZAVAŘENÍM DO SKLENIČEK, ABY SE DALO UCHOVAT CELO ZIMU? JA LONI TAKTO ZAVAŘILA PEČENÁ RAJČATA A NEZKAZILO SE MI NIC.

Neporadil by někdo, jak ho uchovat na delší dobu, i na zimu?

ZFranclova 17. 7. 2017 21:52
Hanka: Libeček dáváme nasekaný do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Ledové kostky s libečkem pak dáváme do igelitového pytlíku nebo do umělohmotné krabičky. V mrazáku pak máme libeček celou zimu a podle potřeby odebíráme 1-3 kostičky do vaření. Hlavně takto ale uchováváme sekané listy hladkolisté petržele.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Letos jsem poprvé dělala "medvědí" pesto (já tomu ale říkám hezky česky žabinec ;-)) a má takový ohlas, že už jsme na dně poslední z 8 větších skleniček. A z vlastní úrody jsem dělala mix oregana, šalvěje a tymiánu. Libeček máme taky moc rádi, takže tohle bude jistě báječné.:yes:

Určitě vyzkouším :yes: recept se mi moc líbí :-O;-):-K

:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

<3:-K:yes:

Věřím, že je to dobré, "libečková" jsem také, o česneku nemluvě ;-) :yes::-K

Tématické fráze:
libecek pesto, jak uchovat libeček, pesto z oregana, pasta z libečku, libečková pasta, libečková sůl, pesto libecek, libečkový olej, recepty na pesto, pesto s libečkem, libečková sůl recept, pesto, oregano pesto, libečekové pesto, libečková semínka, libeček česnek pesto, libeček na zimu, libeček recepty pesto, libeček česnek uchování, pesto z oregána recept

Suroviny:
libeček, semínka slunečnicová, česnek, sůl, olej

Přidat fotografie receptu