Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní koblihy

Nadýchané a voňavé koblížky k Masopustu neodmyslitelně patří. Příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Lehoučké koblihy plněné marmeládou můžeme potřít máslem s rumem a pocukrovat. A nikdo neodolá!

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Snadný

Doba přípravy 185 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 5 min Doba smažení 1 koblihy.

185 min (180 min příprava + 5 min tepelná úprava, Doba smažení 1 koblihy.)

Suroviny pro 15 kusů

15kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie49 719 kJ /
11 883 kcal
Bílkoviny82,64 g
Tuky1 074,08 g
Vláknina17,80 g
Cholesterol 781 mg
Sodík 551 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy431,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Chvilku to trvá. Poté přilijeme polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci mouky, promícháme, zakryjeme utěrkou a kvásek necháme 10 minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Krok 2: Máslo rozetřeme v míse vařečkou, přidáme zbytek cukru a ještě pár minut mícháme. Do máslové pěny dobře vmícháme žloutky, rum, osolíme a přidáme citronovou kůru. Krok 3: Mouku smícháme s kváskem a utřeným máslem. Po částech přiléváme zbytek mléka a stále pracujeme vařečkou (pokud máme robota, necháme jej pracovat asi 10 minut), až je těsto hladké. Těsto by nemělo lepit. Krok 4: Jakmile je těsto hotové, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45-90 minut. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, roztáhneme a válečkem rozválíme na placku. Vykrajovátkem nebo malou skleničkou vykrajujeme kolečka. Krok 6: Ze zbylého těsta znovu vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Ze zbytku už koblihy neděláme (nebudou nadýchané) a uděláme třeba uzly či jiné tvary. Krok 7: Kolečko na koblihu zmáčkneme prsty a dáme na něj marmeládu. Druhé kolečko přiložíme na marmeládu a opět zmáčkneme hlavně po okrajích, aby se těsto spojilo. Vykrajovátkem koblihu znovu vykrojíme. Krok 8: Naplněné vykrojené koblihy necháme asi 20 minut kynout, v polovině kynutí je obrátíme, aby vykynuly stejnoměrně. Krok 9: V kastrolu rozehřejeme tolik oleje, aby v něm koblihy plavaly a nedotýkaly se dna. Ponoříme kousek zbylého těsta a pokud se hned začne smažit, můžeme začít smažit koblihy. Krok 10: První 2 minuty smažíme koblihy zakryté, dokud nezezlátnou. Poté je otočíme a smažíme odkryté. Koblihy díky páře krásně vyběhnou. Krok 11: Vyndáme je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Krok 12: Hotové koblížky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a poprášíme moučkovým cukrem.

TIP: Desatero: Příprava koblih

Zveřejněno 27. 3. 2018

Poznámka autorky dvevtroube

Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu-pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

BLOG: https://dvevtroube.blogspot.cz/2017/02/masopustni-...

YOUTUBE: https://youtu.be/QM9Jjln7X_0

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní koblihy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mp2R

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní koblihy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mp2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Tak jsem vyzkoušela. Nejsem zklamaná z těsta, krásně se s ním pracovalo. Plnila jsem mákem, marmeládou a čokoládovou náplní. Byla jsem překvapená jak se povedly a chutnaly báječně, jsou nadýchané, nesplasky po vychlazení. ;-) Měla jsem 25 ks z tohoto množství těsta, vykrajovala jsem menší sklenicí.
Určitě to nebylo naposledy.:-D

Mně se koblihy nikdy nepodaří! ;-(

dvevtroube: Ne tak, hr na mě ! Nejdříve upeču buchty:-((, ty se mi taky nedařily a v sobotu je mám v plánu 9 pokus! Až pak, se pomaloučku duševně připravím, /aspoň tak týden rekonvalescence /a na další sobotu se pokusím se o kobliy! To zase bude pozdvižení , tady na topkách, ále snad něco snesu! :-((

Zobrazit 3 starší odpovědi

Krása na pohled :-K

Tématické fráze:
masopustní koblihy, recept na koblihy, koblihy recept, rychlé masopustní koblihy recept, recept na masopustní koblihy, koblihy, masopustní koblihy recept, recepty na koblihy, masopustní koblihy-recept, top recepty koblihy, koblihy masopustní, maopustni koblihy, masopustní kobliha, masopustní recepty, recept koblihy, koblihy masopustní, domácí masopustní koblihy, youtubekoblihy, top recept na koblihy, koblihy top recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí, žloutek, mléko, máslo, cukr krupice, rum, sůl, kůra citronová, marmeláda, olej, máslo, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu